Püf Noktaları Bahçemizi ani sıcaklık değişimlerinden nasıl koruruz?

Bahçemizi ani sıcaklık değişimlerinden nasıl koruruz?

04.09.2021 - 17:27 | Son Güncellenme:

Güneş, yağmur, rüzgâr… 2021 yazında, ülkemizin birçok bölgesinde hava çok değişken görünüyor. Ve bu ani sıcaklık değişimlerinin en çok etkilendiği yerlerin başında bahçeler geliyor. Bunun üstesinden nasıl gelinir ve böylece hasar nasıl önlenir? Bu yazıda bu konuya odaklanıyoruz.

Bahçemizi ani sıcaklık değişimlerinden nasıl koruruz

İklim değişikliğinin bahçeye doğrudan etkisi var mı?

Haberin Devamı

Birkaç yıldır, acımasız iklim değişikliklerinin giderek daha sık olduğu açık. Uzun süreli ısı dalgaları, yıkıcı donlar ve şiddetli yağmurlar bahçemiz üzerinde benzeri görülmemiş bir etkiye sahip olabilir. Hastalıkların gelişimi, stres, bitki örtüsü gelişiminin yavaşlaması, kuraklık… Etkileri çoktur ve uzun vadede geri dönüşü olmayan hasarlara neden olabilir.

Bahçenizi nasıl kurtarabilirsiniz?

Sıcaklıktaki ani değişikliklerin bahçeyi çok fazla etkilemesini önlemek için uygulamaya konacak birkaç çözüm var. İlk olarak, şiddetli kuraklık zamanlarında bile bitkilerinizi verimli bir şekilde sulayabilmeniz için bir yağmur suyu toplayıcı kurmayı düşünün. Ortam nemini korumak ve böylece sulama ihtiyacını azaltmak için toprağı malçlamaktan çekinmeyin. Hastalıklara dayanıklı bitkiler seçin ve birçok farklı tür edinin. Bu, bahçenizin biyolojik çeşitliliğini artıracaktır.

Haberin Devamı

Toprağın malçlanması, toprak nemini korumaya yardımcı olur ve böylece sulamayı azaltır. Ekonomik olmasının yanı sıra, dünyanın biyolojik çeşitliliğini de destekler. Bahçenize bağlı olarak mineral veya bitkisel malç tercih edebilirsiniz.

Bitkilerinizin sulanmasını mevsimlere ve sıcaklıklara göre uyarlamak çok önemlidir. Sıcak havalarda, suyun köklere ulaşmadan buharlaşmasını önlemek için bitkilerinizi akşamları sulayın. Bununla birlikte, bitkilerinizi sabah sulamaya karar verirseniz, sabah sıcaklıklarının hala soğuk olduğundan emin olun.

Sarmaşıklar dikin

Çok dekoratif olmanın yanı sıra, sarmaşık bitkileri ev gibi belirli yerleri ısıdan yalıtmak için de harikadır. Cephelerinize kurmaktan çekinmeyin.