Dekorasyon Sanat Kokulu Bir Bina: Casa Mila

Sanat Kokulu Bir Bina: Casa Mila

Son Güncellenme:

.

Sanat Kokulu Bir Bina: Casa Mila

La Pedrera adıyla bilinen Barselona'nın en meşhur yapılarından olan Casa Mila, ünlü katalan mimar Antoni Gaudi'nin imzasını taşıyor. Gri taş cephesi nedeniyle taş ocağı lakabına layık görülen bina, politikacı Pere Mila için özel olarak inşa edilmesi ile tanınıyor. Passeig de Garcia bulvarında turistleri selamlayan Casa Mila, 100 metreden fazla alana yayılırken, İtalyan evlerinin geleneğinde olduğu gibi, iki adet avlu içeriyor. Güneş ışığını cömertçe içeri alan bina, tamamen doğal taşlardan yapılması ile sıradan apartmanlardan ayrılıyor. 1905 - 1910 yılları arasında Montserrat Dağı'ndan esinlenerek tasarlanan binanın öneminin, 1984 yılında UNESCO Dünya Mirası Sit Alanı ilan edilerek tasdiklendiği biliniyor.

Haberin Devamı

La Pedrera olaylı tarihi ile spekülasyonların anıtı oluyor

Sanat Kokulu Bir Bina: Casa Mila

La Pedrera, zamanının çok ötesindeki tasarımı nedeniyle yıllarca eleştirmenlerin ve mimari otoritelerinin alay konusu olmuştur. Günümüzde sanat eseri olarak tabir edilen binanın tarihi de, üzerindeki eleştiriler kadar dikkat çekici. Politikacı Pere Mila, şehrin ileri gelen zenginlerinden Josep Guardiola'nın eski eşi Roser Guardiola ile evlendikten sonra elde ettiği parayla ilginç yatırımlara imza atmıştı. Barcelona'nın ilk arabalarından birine sahip olan Mila, ilk park yerini de bina cephesine yaptırmıştı. Apartman tasarımı için anlaştığı ünlü mimar Antoni Gaudi ise Mila'ya, L'Eixample mahallesi mimarisinin ötesinde bir tasarım sunmuştu.

Sanat Kokulu Bir Bina: Casa Mila

Günümüzde Gaudi müzesi olarak ziyaretçileri ağırlayan ve özel konutlara ev sahipliği yapan bina, ilginç bacaları ve özel çatı tasarımı ile sahiplerinin de merakını uyandırsa da, bir süre sonra anlaşmazlıklar ile gündeme gelmişti. La Pedrera yapıldığı dönemde, mimar Gaudi'nin binaya yerleştirmek istediği Meryem Ana heykeli yüzünden Mila ile Gaudi anlaşmazlığa düşmüştü. Mila ailesinin heykeli reddi üzerine mimar Gaudi, projeden istifa ederek ayrılmıştı.

Haberin Devamı

Gaudi'nin imzası her detayda yer alıyor

Sanat Kokulu Bir Bina: Casa Mila

Mimar Antoni Gaudi'nin özgün imzası, günümüzde de binanın her detayında göze çarpıyor. Özel kemerleri, çatı tasarımı, doğal taşlarla döşenen duvarları ile fark yaratan La Pedrera, içinde konser ve sergi alanlarının yanında 19. yüzyılın tipik dairelerini betimleyen örnek bir daire de bulunduruyor. Geziye açık olan daire, dönem mobilyaları ile dekore edilerek, sanatçının eserlerinin modellerini ve açıklamalarını ziyaretçilere sunuyor. Aydınlatmalardan karyolalara, masalardan kapı kollarına kadar dikkat çekici ayrıntılar bulunduran yapı, kendine adeta hayran bırakıyor.

Sanat Kokulu Bir Bina: Casa Mila

Günümüzde her ziyaretçi hem fikir olsa da, döneminde her kiracının aynı fikirde olmadığı anlatılan, kulaktan kulağa rivayet edilen bir hikaye ile hala anılıyor. Bir kiracının duvarları dalgalı olan odalara nasıl piyano yerleştireceği konusunda endişelenmesi üzerine Gaudi'nin ona flüt almasını önerdiği rivayet ediliyor. Hikayeleri, sanat kokan mimari yapısı, özgün detayları ile bilinen La Pedrera'yı Barcelona'da cüzi bir ücret karşılığında bilet alarak ziyaret edebilirsiniz.