Gayrimenkul HaberleriTapu vekaleti hakkında bilinmesi gerekenler

Tapu vekaleti hakkında bilinmesi gerekenler

Son Güncellenme:

Tapu vekaleti için hangi işlemleri yapmanız gerekiyor biliyor musunuz?

Tapu vekaleti hakkında bilinmesi gerekenler

Belirli bir kişinin başka biri adına işlem yapabilmesi için o kişiden yazı ve imza yoluyla vekaletname onayı alması gerekiyor. Farklı amaçlar için geçerli olan vekaletname, tapu işlemlerinde de kullanılabiliyor. Vekil atama işlemiyle ilgili sonrasında sorunlarla karşılaşmamak adına tapu vekaleti için gereken belgelerden, vekaletnamenin kapsamına kadar tüm detaylara dikkat etmek gerekiyor.

Haberin Devamı

1. Gerçek Kişilerde Tapu Vekaleti İçin Gereken Belgeler:

Vekalet verecek olan kişinin T.C. kimlik numarasını ve 2 adet vesikalık fotoğrafını ibraz etmesi gerekiyor. Vekalet verenin kimliğinin T.C. kimlik numarasını içermesi şart ve vekalet işlemleri sırasında işlem yapılacak adres detaylı şekilde belirtiliyor. Tapu dairesi kimlik olarak sadece nüfus cüzdanı ve pasaportu kabul ettiği için ehliyet geçersiz sayılıyor. Ayrıca diğer şartlar arasında vesikalık fotoğrafların son 6 aya ait olması detayı da bulunuyor.

2. Tüzel Kişilerde Tapu Vekaleti İçin Gereken Belgeler:

Tüzel kişiler için; yetkili kişiden alınan imza sirküleri, kimliği ve talimatlarını içeren bir belge ibrazı gerekiyor.

Vekaletnamenin yurt dışında kullanılacağı durumlarda ise belge hangi ülkede kullanılacaksa o ülkenin anadiline yeminli bir tercüman aracılığıyla tercüme ediliyor.

Haberin Devamı

3. Tapu Vekaleti İçin Nereye Başvurulur?

Vekaletnamenin kanuni açıdan geçerli olabilmesi için T.C. kimlik numarasını içeren nüfus cüzdanı ya da pasaport ve 2 adet vesikalık fotoğrafla birlikte notere başvuruluyor. Böylece tapu için vekil atama işlemi tamamlanmış oluyor.

4. Tapu Vekaletinin Kapsamı:

Vekaletname, pek çok işlem için kullanılabildiğinden sözleşmede neleri kapsadığı açık şekilde belirtilmesi gerekiyor. Sözleşmede kapsama alanı belirtilmediği takdirde gerçekleştirilecek işlem neyse izinler de sadece o işlemin niteliğini kapsayacak şekilde veriliyor.

Diğer yandan vekalet; vekilin ona atanan işi tamamlaması için gereken hukuki işlemlerin yapılması yetkisini de içeriyor. Ek olarak vekil gerçek bir kişi olabileceği gibi tüzel bir kişi de olabiliyor.

5. Tapu Vekaletinde Kapsam Dışı Olanlar:

Vekil, özellikle yetkili olarak atanmadığı sürece taşınmazı devredemiyor, hak iddia ederek sınırlandırma yapamıyor, dava açamıyor, hakeme başvuramıyor, kefil olamıyor, bağışlama yapamıyor, sulh olamıyor, iflas ve iflasın ertelenmesi talebinde bulunamıyor. Ayrıca vekaletname "Tevkil Yetkisi" içermediği sürece vekil atanan kişi başka bir kişiyi vekil atayamıyor.

Haberin Devamı

6. Tapu Vekaleti ile Yapılabilecekler:

Vekaletnamede hangi işlemler belirtilmiş ise vekil sadece o tapu işlemlerini yapabiliyor. Bu yüzden konut satışı ya da kira işlemi mi yapılacak yoksa ipotek, kat karşılığı inşaat ya da terkin mi yapılacak açık şekilde işlemin adı belge üzerine yazılıyor. İşlemin adı açık şekilde belirtilmemiş ancak o anlama gelebilecek ifadeler kullanılmış olsa dahi tapu dairesi risk almıyor ve sonuç olarak ilgili işlemi gerçekleştirmiyor.

7. Tapu Vekaletinin İptali:

Azil yapıldığı takdirde vekalet sona ermiş oluyor. Azil işlemi herhangi bir noterden yapılabileceği gibi tapu dairesine dilekçe vererek ya da göndererek de gerçekleştirilebiliyor. Azil yapıldığı takdirde vekil tapuda hiçbir işlem yapamıyor. Ek olarak kısmi azil işlemi de yapılabiliyor. Kısmi azilde vekilin bazı işlemleri yapması istenmiyorsa yalnızca o işlemler için azil uygulanıyor.

Hayalinizdeki evi almak için gerekli tapu işlemlerini öğrendiğinize göre milliyetemlak.com'a tıklayıp aradığınız evi kolayca bulabilirsiniz.

KEŞFETYENİ
Elendikten sonra ilk paylaşım! Yiğit Poyraz detayı dikkat çekti
Elendikten sonra ilk paylaşım! Yiğit Poyraz detayı dikkat çekti

Cadde | 01.05.2025 - 07:11

Survivor'da 25 Nisan Cuma akşamı elenen Pınar Saka elendikten sonra ilk sosyal medya paylaşımını yaptı.