Gayrimenkul Haberleri Temlik Nedir?

Temlik Nedir?

Son Güncellenme:

.

Temlik Nedir

Bir malın mülkiyetinin bütün haklarıyla alacaklıdan başka bir kişiye devredilmesine temlik denir. Kelime anlamı olarak da mülk olarak verme şeklinde kullanılır. Genelde bir borcun ödenmesi için yapılır. Bu işlem ile ilgili düzenlemeler Türk Borçlar Kanunu'nun 183. ile 194. maddeleri arasında yer alır. Alacağın temliki hukuki bir nitelik taşır ve resmi olarak yapılmayan işlemler hukuk önünde kabul edilmez. Nitelik ve amacına göre 3 çeşide ayrılır.

Haberin Devamı
  • Alacağı devreden ve devralan kişi arasında gerçekleşen sözleşme esasına uygun türüdür.
  • Kanun gereği olarak mal sahibinin ölümü durumunda alacağın başka hak sahiplerine geçmesidir. Bu yöntemde, alacaklar hukuki işlem yapmadan kendiliğinden devredilir. Bu durumda, alacaklının rızasının olması da gerekmez.
  • Devredilecek olan mülkün, mahkemeye başvuru yapılarak devredilmesidir. Bu işlem genelde mirasçıların arasında kaynaklanan anlaşmazlıklarda yapılır. Mahkeme, devredilen malın pay edilmesini sağlar. Böylece mal, mahkeme kararı ile kararlaştırılır. Kazai temlikte de alacaklının rızasına veya hukuki bir işlem yapmasına gerek yoktur. Devir, direkt olarak mirasçılara aktarılır.

Devir sonucunda bir kimsenin mal varlığında artma ve karşı tarafın mal varlığında azalma meydana gelebilir. Mülkiyetin el değiştirmesi ve satışı gibi durumlarla gerçekleşen bu işlemlere tasarruf temliki denir. Alacağın temliki tasarruf işlemi olarak değerlendirilebildiği gibi bir borç sözleşmesi olarak da kabul edilebilir.

Temlik Sözleşmesi

Taşınır ya taşınmaz bir malın başka bir kişiye bedel karşılığında devredilmesi durumunda, tarafların aralarında yaptığı anlaşmayı gösteren resmi sözleşmelere temlik sözleşmesi denir.