Güncel Yol filmi nerede çekildi?

Yol filmi nerede çekildi?

Son Güncellenme:

.

Yol filmi nerede çekildi

Yol filminin yönetmenliğini Bir Çirkin Adam, Endişe ve Sürü gibi filmleri ile bilinen ünlü yönetmen Yılmaz Güney ve Şerif Gören üstlenmiştir. Senaryosu da Yılmaz Güney tarafından kaleme alınan, yapımcılığını Sabri Aslankara, Edi Hubschmid, Erol Gözman, Thierry Moitrejan ve K. L. Paudi’nin üstlendiği Yol filmi, Türk sinemasının kült filmleri arasındadır. Müzikleri Zülfü Livaneli tarafından bestelenen Yol filmi, sinemaseverlerin en sevdiği filmler arasında yer alıyor. 12 Şubat 1999’da restore edilmiş haliyle vizyona giren Yol filmi, dram türünün önemli örneklerinden biridir.

Haberin Devamı

Yol filminin yürekleri yakan konusu

Yol filmi nerede çekildi

1980 yılındaki darbeden hemen sonra geçen film, cezaevinden geçici olarak salıverilen mahkûmlardan biri olan Seyit Ali’nin hikâyesini anlatıyor. Seyit Ali, evine gelince eşinin ona ihanet ettiğini ve hayat kadınlığına başladığını öğreniyor. Seyit Ali’nin eşi, ailesi tarafından yakalanıyor ve Seyit Ali’nin intikam alabilmesi için 8 ay boyunca rehin tutuluyor. Seyit Ali, ilk başta karısını öldürmeye niyetlemişken dondurucu soğuk ve kar Ali’nin bu fikrinin değişmesine neden oluyor. Seyit Ali, karısını ne kadar hayatta tutmaya çalışsa da bu konuda başarısız oluyor. Karısının ölümü Seyit Ali’yi aile baskısından kurtarıyor. Başka bir mahkum olan Mehmet Salih, eniştesi ile beraber bir soyguna karıştığı için tutuklanıyor. Mehmet Salih, tutuklandığı sırada eniştesinin ihanetine uğruyor. Bu olaylardan sonra karısı Emine ile birlikte trenle kaçmak durumunda kalıyor. Polislerden kaçmak için bindikleri trende tuvalette cinsel ilişkiye girerken basılıyorlar.

Haberin Devamı

Yol filmi nerede çekildi

Filmdeki mahkûmlardan biri olan Ömer ise Türkiye-Suriye sınırındaki köyüne dönüyor ve Suriye’ye geçmek için birtakım planlar yapıyor. Ömer, köyünün Türk askerleriyle Kürt kaçakçılar arasında bir çatışmaların yaşandığı bir yer haline geldiğini görüyor.

Yol filminde hangi oyuncular oynuyor?

Yol filmi nerede çekildi

Yol filminin başrollerinde Türk sinemasının ünlü jönü Tarık Akan, Şerif Sezer ve Halil Ergün yer alıyor. Yol filminin önemli karakterlerinden biri olan ve karısının kendisini aldattığını öğrenen Seyit Ali’yi Tarık Akan canlandırıyor. Soygunda eniştesinin ihanetine uğrayan Mehmet Salih’i Halil Ergün oynuyor. Filmdeki diğer mahkûm olan Ömer rolünde ise Necmettin Çobanoğlu bulunuyor. Filmde yer alan diğer oyuncular ise Meral Orhonsay, Necmettin Çobanoğlu, Semra Uçar, Hikmet Çelik, Sevda Aktolga ve Turgut Savaş.

Filmin Türk sinemasındaki yeri

Yol filmi nerede çekildi

Film, 1980 yılında cunta yönetimi tarafından Türkiye’yi kötü gösterdiği için yasaklanmıştır. 1982 yılında beyazperdenin en prestijli ödüllerinden biri olan Altın Palmiye'yi kazanan Yol filmi'nin çekimlerine dönemin zorlu koşullarında Cunda Adası'nda başlandı. İlk çekimlerin ardından uzun bir aradan sonra Bingöl'ün Karlıova ilçesinde çekimlere devam edildi. Nallbat ve sağlık ocağı sahneleri yine Bingöl'ün Sancak kasabasında çekildi. Halil Ergün'ün sahnelerinin çekildiği Diyarbakır, tren sahnelerine ev sahipliği yapan Kurtalan Garı, Suruç'un sınır köyleri, Gaziantep, Adana, Konya gibi farklı coğrafyalarda yapılan çekimlerle film, Türkiye'nin dört bir yanından sahneleri beyazperdeye taşıdı. İmralı Cezaevi sahneleri ise Büyükada'da ve Mevlanakapı Yurdu'nda çekildi.