Fotoğraf, FSEK’in 2/1 - 3 ve 4’üncü maddeleri kapsamına girmektedir. Estetik niteliğe sahip olmayan sıradan bir ürün olsa da teknik ve ilmi bir gaye için meydana getirilmiş, fotoğrafçının hususiyetini taşımak kaydıyla bir konuyu öğretici, açıklayıcı veya uygulamayı sağlayıcı bir içeriğe sahipse md 2/1 - 3, fotoğrafçılık sanatı ve tekniğine göre meydana getirilmiş, estetik değeri bulunan güzel sanat eseri niteliğindeyse, md 4 kapsamında korunur. Bu fotoğraflarda bir nesnenin dış görüntüsü, eser sahibinin kendine has estetik becerisiyle ve kullandığı araç ve yöntemlerle yakalanarak güzel sanat eseri hâline gelmektedir.
Yargıtay HGK’ya göre düğün fotoğrafları, fotoğrafçının hususiyetini taşıyan ve FSEK’in 4. maddesi kapsamında güzel sanat eseri niteliğindedir. Bu sebeple düğün fotoğraflarına ilişkin mali ve manevi haklar eser sahibi olan fotoğrafçıya aittir. Dolayısıyla düğün fotoğraflarının yer aldığı DVD albümünün yüksek çözünürlüklü ve logosuz olarak teslim edilmesi durumunda fotoğrafçıya ek ücret ödemeden her zaman çoğaltılması mümkün olacağından, eser sahibi fotoğrafçının mali haklarını ihlal edebilecektir.
Fotoğrafçının, çektiği düğün fotoğraflarını ön izlemeli DVD formatında logolu olarak teslim etmesinin amacı, gelin ve damatın fotoğraflar arasından seçeceği fotoğrafların ek ücret karşılığında basımı yapılarak yüksek çözünürlüklü ve logosuz olarak davacıya teslim edilmesidir.
Bilmeniz gereken şey, düğününüzde fotoğrafçının yapmış olduğu çekimler üzerindeki mali hakların size değil, fotoğrafçıya ait olduğudur.
Elbette düğün fotoğrafçısı ile farklı anlaşma yapılabilir. Bütün düğün fotoğraflarının baskısı yapılacak derecede yüksek çözünürlüklü ve logosuz olarak teslimi kararlaştırılabilir. Tabii ki bunun ücreti farklı olacaktır.
Aksi takdirde, farklı bir anlaşma yapılmamışsa, fotoğrafçının baskısı ve çoğaltılmasını engelleyecek şekilde düşük çözünürlüklü ve logolu olarak çektiği fotoğrafları teslim etmesi FSEK md 4 hükmüne aykırılık oluşturmayacaktır.
Burada her ne kadar konu düğün fotoğrafları olsa da, nişan, mezuniyet balosu, doğum günü kutlaması gibi her türlü etkinlikte yapılacak fotoğraf çekimleri için de aynı Yargıtay kararı geçerli olacaktır.
Bu arada şunu da hatırlatayım; henüz bizde uygulaması yok, ancak kişisel verilerin korunması mevzuatı çerçevesinde, bazı özel törenleri düzenleyenlerin katılımcılardan önceden fotoğraf çekimlerine ve bunların sosyal medyada yayımlanmasına izin vermeleri istenir. Bu izni vermeyenlerin sadece fotoğrafları çekilir ama sosyal medyada yayımlanmaz.