• 24 Aralık 2020 - 16:16 • Son Güncelleme:
Dünyada hava kirliliğinin en fazla olduğu 15 ülke
Hava kirliliği günümüz dünyasında en önemli sorunlardan biri. Bu kirlilik kimi ülkelerde had safhada. IQAir AirVisual'ın yaptığı anlaşmaya göre dünyanın en kirli havaya sahip ülkeleri belli oldu. Araştırmaya göre bu ülkelerdeki hava kirliliği insan sağlığını ciddi oranda tehdit edecek seviyelerde. Öyle ki başta Hindistan, Bangladeş ve Çin gibi nüfus yoğunluğunun fazla olduğu ülkelerde yaşayanlar günün belli saatlerinde dışarıya dahi çıkamamakta. Havadaki karbondioksit oranının insan sağlığına zarar verecek seviyelere ulaştığı bu ülkelerdeki kimi kentlerde sık sık sokağa çıkma kısıtlamaları da uygulanmakta. İşte IQAir AirVisual'ın araştırmasına göre dünya genelde havanın en kirli olduğu 15 ülke.
• 24 Aralık 2020 - 16:16 • Son Güncelleme:
1
1. Bangladeş
161 milyonluk bir nüfusa sahip olan Bangladeş, dünyada hava kirliğinin en fazla olduğu ülkelerin başında geliyor. Çarpık yapılaşma, üretim tesisleri ve konutların iç içe olması gibi sorunlar nedeniyle ülke genelinde özellikle büyük kentlerde hava kirliliği insan sağlığını tehdit eden boyutlara ulaşmış durumda.
2
2. Pakistan
Tıpkı Bangladeş gibi yoğun bir nüfusa sahip ülkelerden biri olan Pakistan'da da özellikle büyük kentlerde hava kirliliği ciddi bir sorun. 212 milyonluk bir nüfusa sahip olan ülkede hava kirliliği insan sağlığına zarar verecek seviyelerde.
3
3. Hindistan
Dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi olan Hindistan, hava ve çevre kirliliği konusunda da ilk sıralarda yer alıyor. Yoğun nüfus ve fakirliğin de etkisiyle ülkede çevre sorunları had safhada.
4
4. Afganistan
Dünya kamuoyunda ağırlıklı olarak iç karışıklıklar ve savaşlarla gündeme gelen Afganistan çevre sorunları ve hava kirliliğinin de yoğun olarak yaşandığı bir coğrafya.
5
5. Bahreyn
Basra Körfezi'nde bulunan ada ülkesi Bahreyn, başta petrol olmak üzere dünyanın önemli yer altı kaynakları zengini ülkelerinden biri. Ancak bu durum özellikle bu kaynakların çıkarılması sırasında hava kirliliğini tetikliyor.
6
6. Moğolistan
7
7. Kuveyt
8
8. Nepal
9
9. Birleşik Arap Emirlikleri
10
10. Nijerya
11
11. Endonezya
12
12. Çin
13
13. Uganda
14
14. Bosna-Hersek
15