18.07.2016 - 17:31 | Son Güncellenme:
Darbe girişimi sırasında öfkeli bir grup tarafından başının kesildiği öne sürülerek fotoğrafı sosyal medyada paylaşılan genç adamın hayatı değişti.
’Başı kesilen er’ olduğu öne sürülen muhasebeciyi gören birlikte fotoğraf çektiriyor
23 yaşındaki Burak Salıvermez, dün akşam Avcılar’da darbeyi protesto mitingine katıldı.
Salıvermez’i miting alanında görenler etrafını sararak birlikte fotoğraf çektirmek için çaba harcadı.
Burak Salıvermez, sosyal medyada ve bazı yayın organlarında haklarında çıkarılan haberlerle annesinin perişan olduğunu, bu kesimler ile ilgili yakında dava açacağını söyledi
Avcılar Kaymakamı Hulusi Doğan’ın çağrısı ile yaklaşık 10 bin kişinin katıldığı mitingte Salıvermez, ilçedeki siyasi parti başkanları, CHP’li Belediye Başkanı Handan Toprak Benli ve Gelişim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Burhan Aykaç’ın yayımladığı ortak deklarasyon okunurken platformda kaldı.
Kaymakam Doğan’ın "FETÖ’nün algı operasyonu yaparak katledildiğini öne sürdüğü Burak kardeşimiz de aramızda" diye anons ederek mikrofona davet ettiği Avcılar’da oturan muhasebeci Burak Salıvermez de konuştu.
Konuşması sırasında sela okunması nedeniyle sözleri tam anlaşılamayınca bir süre sonra ikinci kez mikrofona çağrılan Salıvermez, 2 yıl önce vatani görevini Şanlıurfa’nın Siverek İlçesinde yaptığını hatırlatırken, "Asker anne ve babalarımız var. Çıkarılan asılsız haberleri düşünün. Çok şükür; ben ölmedim yaşıyorum. Şehitlerimize rahmet diliyorum" dedi.
15 Temmuz darbe teşebbüsü sonrası özellikle sosyal medyada birçok yalan haber gerçekmiş gibi servis edildi ve milyonlar tarafınfan paylaşıldı. İşte darbe sonrası ortaya çıkan yalanlar ve gerçekler....
Aliyev’in açıklamalarına göre Türkiye’de darbe olsaydı, Azerbeycan kara harekatı başlatacaktı.
Aliyev’in açıklamalarında böyle bir ifade yok. Başsağlığı dilemiş ve üzüntüsünü dile getirerek seçimle iş başına gelmenin önemine vurgu yapmış.
Kafası kesilmeye çalışılan Türk askeri görseli.
: Görsel Türkiye’deki darbe girişimi olayları sırasında değil 2013 yılında Suriye’deki çatışmalar sırasında çekilmiş.
İDDİA: Kafası kesilerek öldürülen asker fotoğrafı.
GERÇEK: Kafası kesilerek öldürüldü denilerek paylaşılan fotoğraf Burak Salıvermez isimli bir vatandaşın askerlik fotoğrafı olarak Facebook’a yüklediği görsel. Facebook ve Instagram hesaplarından yaptığı açıklamayla bunu belirtti.
İDDİA: Bazı mecralarda kullanılan Ankara Emniyet Müdürlüğü’nün bombalanma videosu.
GERÇEK: Emniyet Müdürlüğü’nün bombalanması denilerek dolaşıma giren video 2014 yılına ve Gazze’nin bombalanmasına ait.
İDDİA: Boğaziçi Köprüsü’nde linç edildiği iddia edilen asker fotoğrafı 2006 yılına ait.
GERÇEK: Özellikle bazı fenomenler tarafından dolaşıma sokulan yukarıdaki görsel yerde kanlar içinde yatan askerin 2006 yılında Van’da bir askeri aracın devrilmesi sonucu yaralandığını iddia ediyor. Ancak yukarıdaki görselde gözüken “Askeri araç devrildi: Bir şehit, üç yaralı” başlıklı CNN Türk haberinin içinde yukarıda gösterildiği gibi bir görsel bulunmuyor. Bunun yanı sıra sosyal medyada dolaşan pek çok video ve Periscope kaydı da linç girişimini ve bu fotoğrafların darbe girişimi sonrası çekilmiş olduğunu doğruluyor.
İDDİA: ABD Başkan adayı Trump tweet atarak “Asker ülkesini geri alıyor, başkan olursam Amerika’da aynısı olacak” dedi.
GERÇEK: Bu tweet @realDenaldTrump isimli gerçek olmayan, parodi bir hesaptan atılmış. Trump’ın gerçek hesabı ise @realDonaldTrump
Ankara’dan olduğu iddia edilen aşağıdaki fotoğraf Mısır’dan.
Atatürk Havaalanı’ndan olduğu iddia edilen aşağıdaki fotoğraf Kore’den ve 2015 yılından.
Ankara’dan olduğu iddia edilen aşağıdaki fotoğraf Mısır’dan ve 2011’den.
Darbe girişimi sonrası sokağa dökülen halk olduğu iddia edilen aşağıdaki fotoğraf Fas’tan ve 2015’ten (Kaynak: matakanfoca.com)