Son Dakika HaberlerSon Dakika HaberlerSon Dakika Haberler
Son Dakika
Gündem
Yazarlar
Ekonomi
Dünya
Resmi İlanlar
  • UzmanPara
  • Skorer
  • Cadde
  • Pembenar
Menü
Giriş
MİLLİYET ANA SAYFA
  • Son Dakika
  • Gündem
  • Yazarlar
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Resmi İlanlar
Gündem
Dünya
Ekonomi
75.yıl
UzmanPara
AnasayfaBorsaDövizAltın
Skorer
AnasayfaCanlı SkorFikstürPuan Durumu
Cadde
Pembenar
Yazarlar
Milliyet Tv
Astroloji
Teknoloji
Seçim Sonuçları
Son Depremler
Tümü
Milliyet ÇocukOyunEğitimKültür SanatMilli PiyangoYerel HaberlerPazarEgeGazete ArşiviMilliyet ExecutiveMilliyet ArkeolojiMilliyet Mimarlık
Resmi İlanlar
Bize Ulaşın
KünyeReklamÜyelik
  • Twitter icon
  • Instagram icon
  • Youtube icon
  • Tiktok icon
© Copyright 2025 Milliyet.com.tr | Giriş Yaptığınız taktirde kullanım koşullarını ve gizlilik politikasını kabul etmiş olursunuz.
Son Dakika Haberler
GündemKandilli'nin bilinmeyen yüzü! Sadece deprem değil; astronomi, meteoroloji...
  • Paylaş:
  • Twitter icon
HaberlerGündem Haberleri

Kandilli'nin bilinmeyen yüzü! Sadece deprem değil; astronomi, meteoroloji...

21.03.2021 - 11:18 | Son Güncellenme: 21.03.2021 - 11:36

DHA

#jeomanyetizma#meteoroloji#153 yıl#Meteoroloji Mühendisi Ayfer Serap Söğüt
TwitterLinkedinFlipboardLinki Kopyala
TwitterLinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Her deprem sonrası değerlendirmelerin yapıldığı Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi, astronomi, meteoroloji, jeomanyetizma laboratuvarları ile de 153 yıldır bilime ışık tutuyor. Öte yandan şimdiye kadar kullanılan ekipmanlar ve aletlerin olduğu zengin bilim tarihi koleksiyonu enstitünün geçmişine dair de bilgiler veriyor.

1/24Kandillinin bilinmeyen yüzü Sadece deprem değil; astronomi, meteoroloji...

Her deprem sonrası değerlendirmelerin yapıldığı Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi, astronomi, meteoroloji, jeomanyetizma laboratuvarları ile de 153 yıldır bilime ışık tutuyor. Öte yandan şimdiye kadar kullanılan ekipmanlar ve aletlerin olduğu zengin bilim tarihi koleksiyonu enstitünün geçmişine dair de bilgiler veriyor.

2/24Kandillinin bilinmeyen yüzü Sadece deprem değil; astronomi, meteoroloji...

Enstitü, nükleer denemeleri izleme merkezi, tsunami izleme ve değerlendirme merkezi, deprem zararlarının azaltılma merkezi ile de çok yönlü çalışmalar yürütüyor. 153 yıllık geçmişinin bellek arşivi, şimdiye kadar kullanılan ekipmanlar ve aletlerin olduğu zengin bilim tarihi koleksiyonu enstitünün geçmişine dair bilgiler veriyor.

3/2474 RAKIMLI PERADAN İCADİYE TEPESİNE

74 RAKIMLI PERA'DAN İCADİYE TEPESİNE

Rasathane-i Amire adıyla 1868 yılında 74 rakımlı Pera'da kurulan meteorolojik gözlem birimi, hava tahminlerini telgrafla ilgili kuruluşlara iletiyordu. 10 Temmuz 1894'de 1349 kişinin hayatını kaybettiği tahmini 7 büyüklüğündeki İstanbul depreminin ardından 2. Abdülhamid, İtalya'dan getirttiği cihazlarla deprem araştırmalarına başladı.

4/24Kandillinin bilinmeyen yüzü Sadece deprem değil; astronomi, meteoroloji...

1909'daki 31 Mart ayaklanmasında tahrip edilince Maçka'ya taşınan rasathane, 1911 yılında, bugünkü yerinde, İcadiye Tepesi'ne faaliyete geçti. 1936'da ilk kez "Kandilli Rasathanesi" ismini alan kurum, sismik gözlemlerin yanı sıra astronomik gözlemlere de kesintisiz olarak devam etti.

5/24Kandillinin bilinmeyen yüzü Sadece deprem değil; astronomi, meteoroloji...

Rasathane 1982 yılında Boğaziçi Üniversitesi'ne bağlanınca eğitim ve araştırma faaliyetlerine başladı ve "Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Merkezi" adını aldı.

6/24NAMAZ VAKİTLERİ KANDİLLİDEN SORULUYORDU

NAMAZ VAKİTLERİ KANDİLLİ'DEN SORULUYORDU

İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin kurucularından, TBMM'de 7. ve 8. dönemlerde Konya milletvekili olan Fatin Gökmen, Kandilli Gözlemevi'nin kurucusu ve ilk müdürüydü. Astronomi laboratuvarının hikayesini, Kandilli'de 37 yıldır rasat çalışmaları yapan Astronomi Laboratuvarı Şefi Gökbilimci Hülya Yeşilyaprak anlattı. Yeşilyaprak, "Astronomi laboratuvarı, rasathanenin en eski bölümlerinden. Zaman ve Güneş servislerinin birleşimi ile çalışmalarına günümüzde de devam ediyor.Toplumun ihtiyacı olduğu için zaman ve astronomi servisleri ilk rasathanede de bulunuyormuş.

7/24Kandillinin bilinmeyen yüzü Sadece deprem değil; astronomi, meteoroloji...

31 Mart Vakası sonrasında Fatin Gökmen hoca rasathanenin yeniden faaliyete geçirilmesi için görevlendiriliyor ve rasathane yeniden çalışmaya başlıyor. İlk olarak zaman bölümünde Devlet Demiryolları ve PTT için yıldız gözlemi çalışmaları başlıyor. Bu sayede zaman tayini yapılıyor ve doğru zamanlar bildiriliyor.

8/24Kandillinin bilinmeyen yüzü Sadece deprem değil; astronomi, meteoroloji...

1974 yılına kadar da namaz vakitleri Kandilli Rasathanesi tarafından belirleniyor. Ayrıca Hicri ve Kameri aybaşlarının belirlenmesi konusunda ise bugün de Diyanet İşleri Başkanlığı ile koordineli şekilde çalışmaya devam ediyoruz" dedi.

9/241950LERDE ADLİ ASTRONOMİ BAŞLIYOR

1950'LERDE ADLİ ASTRONOMİ BAŞLIYOR

Kandilli Rasathanesi, Astronomi Laboratuvarı'nda sürdürülen bir diğer çalışma ise Adli Bilimler'in bir dalı olan Adli Astronomi. Hülya Yeşilyaprak, Adli Astronomi alanında yaptıkları çalışmaları ise, "Adli Astronomi 1950'li yıllarda başlıyor. Örneğin ölümlü bir trafik kazası oluyor ya da beni çok üzen bir konu özellikle tarlalarda insanlar birbirlerini yaban domuzu sanıp vuruyor.

10/24Kandillinin bilinmeyen yüzü Sadece deprem değil; astronomi, meteoroloji...

Bu örneklerde olduğu gibi daha çok ağır ceza davalarındaki olaylarda, hâkimler Ay safhasını ve Ay'ın aydınlatma gücünü bizlere soruyorlar. Ortam o kadar karanlık mıydı? Hırsızlık vakalarında Güneş'in doğuş ve batış saatleri soruluyor. Şu anda da yetkili yani resmi bilirkişi olarak bu görevi devam ettiriyoruz" şeklinde anlattı.

11/24O TELESKOP BİRAZ PARA BİRAZ BUĞDAYLA ALINDI

O TELESKOP BİRAZ PARA BİRAZ BUĞDAYLA ALINDI

Kandilli Rasathanesi'nin Astronomi Laboratuvarı'nda Türkiye'nin en eski ve hâlâ aktif şekilde çalışan teleskobu bulunuyor. Bu teleskopla Güneş'in fotosfer tabakası üzerinde yapılan rasat çalışmaları ise yıllardır kesintisiz şekilde devam ediyor. Hülya Yeşilyaprak, ilk olarak 1918 yılında sipariş edilen teleskobun ilginç öyküsünü ise şöyle anlattı:

12/24Kandillinin bilinmeyen yüzü Sadece deprem değil; astronomi, meteoroloji...

"1918 yılında Fatin Gökmen hoca çok büyük bir cesaretle teleskobu sipariş ediyor. O dönemde de I. Dünya Savaşı var, yurdumuz işgal edilmiş, Mondros Mütarekesi var. Sipariş edilen teleskop tabii ki gelemiyor. Ancak savaş bittikten ve cumhuriyetin kurulmasından sonra Fatin Gökmen teleskop siparişini Ankara'ya hatırlatıyor.

13/24Kandillinin bilinmeyen yüzü Sadece deprem değil; astronomi, meteoroloji...

Eski hocalarımızın ifadesine göre biraz para, biraz da buğday verilerek o zamanki koşullarda teleskop Türkiye'ye getiriliyor. 1947 yılından beri de bu teleskop sayesinde Güneş gözlemimizi 75 yıldır sürdürüyoruz. Bayramlar ve tatiller dâhil, her gün rasat yapılıyor.

14/24Kandillinin bilinmeyen yüzü Sadece deprem değil; astronomi, meteoroloji...

Rasatlardan elde ettiğimiz verileri Brüksel'de Güneş leke sayılarını toplayan bir veri merkezi ile paylaşıyoruz. Bu merkez Belçika Kraliyet Rasathanesi bünyesinde görev yapıyor. Ayrıca Amerika'da Ulusal Merkezler bünyesinde bulunan çeşitli veri merkezleri de var. Bu merkezlerin ara yüzleri üzerinden sürekli veri paylaşımı yapıyoruz."

15/24TARİHİ TELESKOBU KULLANAN İLK KADIN GÖKBİLİMCİ

TARİHİ TELESKOBU KULLANAN İLK KADIN GÖKBİLİMCİ

Hülya Yeşilyaprak aynı zamanda rasathanedeki teleskobu kullanan ilk kadın personel. Fatin Gökmen'in zaman hesaplamaları için bir kadın personel almak istediği, "Acaba bu kadar heybetli bir teleskopta kadınlar çalışabilir mi" diye de çekindiğini anlatıyor Hülya Yeşilyaprak. "Bu çekinceler nedeniyle o zaman pek tercih edilmemiş" diyen Hülya Yeşilyaprak, "Zaten burası biraz da ücraymış.

16/24Kandillinin bilinmeyen yüzü Sadece deprem değil; astronomi, meteoroloji...

Yani daha 90'lı yıllarda yollar yeni açıldı. Gelenler bir hafta kalır, erzaklarını alır kalırlarmış. Ulaşımı zor. Sadece Kuleli'ye inen bir yol var. Sonra 1984'te ilk kadın personel, ben geldim. Benden sonra da arkadaşlarım geldi. Üç kadın olduk biz burada. Sadece ben devam ediyorum şimdi.

17/24Kandillinin bilinmeyen yüzü Sadece deprem değil; astronomi, meteoroloji...

Burası sanki evim gibi oldu. Teleskoba bir şey olacak diye gözbebeğimiz gibi bakıyoruz. Güneş üzerinde her bir yeni leke oluştuğunda sanki bizim çocuğumuz olmuş gibi o gözle bakmaya başladım. Herhalde bu uzun yıllar çalışmanın getirdiği bir şey" şeklinde konuştu.

18/24ASIRLIK KLİMA İSTASYONU

ASIRLIK KLİMA İSTASYONU

Kandilli Rasathanesi'nin meteoroloji laboratuvarında, ilk rasatın nasıl ve ne zaman başladığını ve laboratuvarın 100 yılı aşkın deneyimini Meteoroloji Mühendisi Ayfer Serap Söğüt ise şöyle konuştu: "Meteoroloji Laboratuvarı Kandilli Rasathanesi'ne ilk kez 1911 yılında kuruldu. Daha doğrusu 1910 yılında İcadiye Tepesi olarak geçen bu araziyi Fatin Gökmen seçti ve 1911 yılında da rasatlar başladı.

19/24Kandillinin bilinmeyen yüzü Sadece deprem değil; astronomi, meteoroloji...

Kandilli Rasathanesi 1911 yılının Temmuz ayından beri kesintisiz olarak aynı alanda rasat yapıyor. Yer değişikliği hiç olmadı. Rasathanenin verilerini hem biz projelerimizde kullanıyoruz, hem de isteyen öğretim üyelerine ve öğrencilere ücretsiz veriyoruz. Burası klima istasyonudur. Dünya genelinde olduğu gibi sabah saat 07.00, öğlen saat 14.00, akşam ise saat 21.00'de rasat yapılıyor.

20/24Kandillinin bilinmeyen yüzü Sadece deprem değil; astronomi, meteoroloji...

Bu rasatlar sonucunda sıcaklık, basınç, nem, rüzgâr, yağış, görüş mesafesi ve kapalılık gibi hava ile ilgili parametreleri ölçüyor ve veriler elde ediyoruz. 100 yılı aşkın zamandır rasat yaptığımız için veri bankımız gerçekten bu konuda önemli bir veri kaynağı.

21/24Kandillinin bilinmeyen yüzü Sadece deprem değil; astronomi, meteoroloji...

Bu kesintisiz ölçümle ve elimizdeki bütün belgelerle birlikte ve Meteoroloji Genel Müdürü Volkan Coşkun'un da katkılarıyla Dünya Meteoroloji Örgütü'ne başvurduk. Oradan Asırlık Veri İstasyonu Sertifikası aldık. Bu Türkiye'de gerçekleşen bir ilk. Hem kesintisiz şekilde aynı yerde rasat yapıldığından, hem de 100 yılı aşkın bir veri bankamız olduğundan için önemli."

22/24AYA GİDİP GELEN TÜRK BAYRAĞI

AY'A GİDİP GELEN TÜRK BAYRAĞI

Kandilli Rasathanesi kampüsünde geçmişte sismoloji binası olarak kullanılan yapı, günümüzde rasathanede kullanılan çeşitli ekipmanların sergilendiği bir alan haline getirilmiş. Günümüzdeki adı ise Bilim Tarihi Koleksiyonu Binası. Bilim Tarihi Koleksiyonu'ndan sorumlu Öğretim Görevlisi Dr. Tahsin Ömer Tahaoğlu bina hakkında şu bilgileri verdi:

23/24Kandillinin bilinmeyen yüzü Sadece deprem değil; astronomi, meteoroloji...

"Burada bulunan 200'ü aşkın ekipmanın tamamı tarihi eser değerinde. Bina içinde Apollo 11'le Ay'a gidip gelen Türk bayrağından, geçmişte kullanılan güneş saatine, Türkiye'de kullanılan ilk sismograftan, Kandilli'de yapılan rasat çalışmalarında kullanılan türlü ekipmanlara kadar geniş bir koleksiyon bulunuyor.

24/24Kandillinin bilinmeyen yüzü Sadece deprem değil; astronomi, meteoroloji...

2005 yılında Rasathane yönetimi burayı bir müze haline getirmek istedi. Ancak müze statüsü kazanamadığından dolayı bir sergi alanı olarak değerlendiriyoruz."

EN ÇOK OKUNANLAR
CHPli belediyelere yeni operasyon dalgası: Muhittin Böcek, Abdurrahman Tutdere ve Zeydan Karalar gözaltında
CHP'li belediyelere yeni operasyon dalgası: Muhittin Böcek, Abdurrahman Tutdere ve Zeydan Karalar gözaltında
Antalyada orman yangını Turistler alevlere müdahale etti
Antalya'da orman yangını! Turistler alevlere müdahale etti
Galatasarayda Yunus Akgün krizi İmza atmamasının nedeni ortaya çıktı
Galatasaray'da Yunus Akgün krizi! İmza atmamasının nedeni ortaya çıktı
Tanyelinin oğlundan duygusal paylaşım Bu fotoğraf benim için çok anlamlı
Tanyeli'nin oğlundan duygusal paylaşım! 'Bu fotoğraf benim için çok anlamlı'
EN ÇOK OKUNANLAR
Real Madrid - Borussia Dortmund maçı kaç kaç bitti Real Madrid - Borussia Dortmund maç sonucu
Real Madrid - Borussia Dortmund maçı kaç kaç bitti? Real Madrid - Borussia Dortmund maç sonucu
SON DAKİKA SON DEPREMLER || 6 Temmuz 2025 bugünkü AFAD/Kandilli son depremler listesi ile az önce İstanbulda deprem mi oldu, en son nerede deprem oldu
SON DAKİKA SON DEPREMLER || 6 Temmuz 2025 bugünkü AFAD/Kandilli son depremler listesi ile az önce İstanbul'da deprem mi oldu, en son nerede deprem oldu?
KPSS başvuruları bitti mi, ne zaman son 2025 KPSS Lisans sınav tarihleri ne zaman
KPSS başvuruları bitti mi, ne zaman son? 2025 KPSS Lisans sınav tarihleri ne zaman?
Çekiliş no: 80 🎉 Çılgın Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı 5 Temmuz Sayısal Loto sonuçları sorgulama ekranı
Çekiliş no: 80 🎉 Çılgın Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı! 5 Temmuz Sayısal Loto sonuçları sorgulama ekranı
Gözden Kaçmasın
Son dakika: Ukraynadan Rusyaya dron saldırısı Çok sayıda uçuş iptal edildi
Son dakika: Ukrayna'dan Rusya'ya dron saldırısı! Çok sayıda uçuş iptal edildi
İran dini lideri Hamaney, İsrail ile savaşın ardından ilk kez kamuoyu karşısına çıktı
İran dini lideri Hamaney, İsrail ile savaşın ardından ilk kez kamuoyu karşısına çıktı
Son dakika: Gazzede ateşkes çıkmazı İsrail kabul edilemez dedi
Son dakika: Gazze'de ateşkes çıkmazı! İsrail 'kabul edilemez' dedi
Elon Musk parti kurduğunu açıkladı
Elon Musk parti kurduğunu açıkladı
Önerilen Haberler
Son dakika: Ukraynadan Rusyaya dron saldırısı Çok sayıda uçuş iptal edildi
Son dakika: Ukrayna'dan Rusya'ya dron saldırısı! Çok sayıda uçuş iptal edildi
İran dini lideri Hamaney, İsrail ile savaşın ardından ilk kez kamuoyu karşısına çıktı
İran dini lideri Hamaney, İsrail ile savaşın ardından ilk kez kamuoyu karşısına çıktı
Son dakika: Gazzede ateşkes çıkmazı İsrail kabul edilemez dedi
Son dakika: Gazze'de ateşkes çıkmazı! İsrail 'kabul edilemez' dedi
Birlik zamanı
Birlik zamanı
milliyet logomilliyet logodemiroren logo
  • Haberler
  • Son Dakika Haberleri
  • Gündem Haberleri
  • Spor Haberleri
  • Ekonomi Haberleri
  • Dünya Haberleri
  • Magazin Haberleri
  • Otomobil Haberleri
  • Teknoloji Haberleri
  • Eğitim Haberleri
  • Gazete Haberleri
  • Yerel Haberler
  • Seçim Sonuçları
  • Künye

Pembenar

  • Astroloji
  • Rüya Tabirleri
  • Burç Uyumu
  • Yükselen Burç
  • Gebelik Hesaplama
  • Yemek Tarifleri
  • Çorba Tarifleri
  • Kek Tarifleri
  • Kurabiye Tarifleri
  • Tatlı Tarifleri
  • Pasta Tarifleri
  • Kahvaltı Tarifleri

Uzmanpara

  • Altın Fiyatları
  • Canlı Borsa
  • Döviz Kuru
  • Kripto Para
  • Gram Altın
  • Yarım Altın
  • Çeyrek Altın
  • Dolar Kuru
  • Euro Kuru
  • Döviz Çevirici
  • Yüzde Hesaplama
  • Altın Hesaplama
  • KDV Hesaplama
  • Yaş Hesaplama
  • Zam Hesaplama
  • Kredi Hesaplama
  • Metrekare Hesaplama
  • 2025 Milli Piyango Sonuçları
  • 2025 Ramazan Ne Zaman
  • 2025 İstanbul İmsakiye
  • Güzel Sözler
  • Puan Durumu
  • Ramazan
  • Sigorta
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • Hız Testi
  • Ayetel Kürsi
  • Rüya Tabirleri
  • Burçlar
  • Instagram Dondurma
  • Instagram Silme
  • Daha Fazla
    • E Okul
    • Türkiye Haritası
    • Yasin Suresi
    • E Devlet
    • Saatlerin Anlamı
    • Marmaray Durakları
    • Metrobüs Durakları
    • Soğuk Espriler
    • Kız İsimleri
    • Erkek İsimleri
    • Bebek İsimleri
    • Deprem Haberleri
    • Kapalı Çarşı Altın Fiyatları
    • Ankara Seçim Sonuçları 2024
    • İzmir Seçim Sonuçları 2024
    • Bursa Seçim Sonuçları 2024
    • Antalya Seçim Sonuçları 2024
    • Konya Seçim Sonuçları 2024
    • Adana Seçim Sonuçları 2024
    • 2018 Seçim Sonuçları
    • 2023 Seçim Sonuçları
    • 2019 Yerel Seçim Sonuçları
    • 2014 Yerel Seçim Sonuçları
  • Oyun
  • Çocuk
  • Nasrettin Hoca Fıkraları
  • Ateş ve Su
  • Atasözleri
  • Daha Fazla
    • Masal Oku
    • Boyama Sayfası
    • Bilmeceler
    • Tekerlemeler
BİZİ TAKİP EDİN
UYGULAMALARI İNDİREBİLİRSİNİZ
  • Appstore'dan İndirin
  • Google Play'den İndirin

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.

© 2025 Milliyet.com.tr
  • • Künye
  • • İletişim
  • • Kişisel Verilerin Korunması
  • • Reklam
  • • Arşiv
  • • Üyelik