Bazen GSS primi ödemek zorunda olunmayan dönemlere (askerlik veya öğrencilik) ilişkin sehven borç çıkarılabiliyor. Bunun inceleme sonrası tespiti halinde ise borçlar siliniyor.
GSS prim borcuna itiraz ikamet edilen yerdeki SGK birimlerine yapılabiliyor. Gelir testi için ise Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvuru yapılacak. GSS borcunun olup olmadığı e-Devlet’ten ‘Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim Borcu Sorgulama’ başlığı altında sorgulanabilir. GSS borcu olup da bugüne kadar yapılandırmayanlar borç için gecikme cezası ve gecikme faizi ödeyecek.
Yeni mezunlar için GSS’den yararlanma açısından 10 Şubat 2016’da yapılan değişiklikle 2 yıl boyunca prim muafiyeti getirildi. Dolayısıyla yeni mezunlar iş bulana kadar sağlık sigortasından yararlanabilecek ve hayata borç ile başlamayacaklar.
Böylece, liseden mezun olan bir genç 20 yaşını, üniversiteden mezun olan bir genç ise 25 yaşını aşmadığı sürece bu muafiyetten faydalanabilecek. Burada sınırı belirleyen yaş. Örneğin; liseyi bitiren bir genç 19 yaşındaysa en fazla bir yıl ücretsiz GSS hakkından yararlanabilir.
10 Şubat 2016 ve sonrasında lise veya üniversiteden mezun olan gençler için muafiyet otomatik olarak devreye giriyor.
Dolayısıyla 2019 bahar döneminde mezun olan gençler için Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) mezuniyet tarihi itibarıyla iki yıl muafiyet tanımlıyor.
Bu sayede, yeni mezun gençler bir işe girmemeleri halinde söz konusu tarihe kadar sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanabiliyor.
Okumayan gençler ise 18 yaşına kadar ebeveynleri üzerinden sağlık hizmeti alırken, 18 yaşından itibaren kendileri GSS’ye girecek. (Posta)