17.09.2020 - 12:09 | Son Güncellenme:
Sıfır Atık ile ilgili merak edilenleri derledik. Sıfır Atık projesi nedir, nasıl ortaya çıktı? Atıklar neye göre ayrılırlar? Sıfır Atık projesine evlerimizde nasıl katkıda bulunabiliriz? İşte emrak edilen soruların yanıtları.
“Sıfır Atık”; israfın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, atık oluşum sebeplerinin gözden geçirilerek atık oluşumunun engellenmesi veya minimize edilmesi, atığın oluşması durumunda ise kaynağında ayrı toplanması ve geri kazanımının sağlanmasını kapsayan atık yönetim felsefesi olarak tanımlanan bir hedeftir.
❖ Verimliliğin artması,❖ Temiz ortam kaynaklı olarak performansın artması,❖ İsrafın önüne geçildiğinden maliyetlerin azaltılması,❖ Çevresel risklerin azalmasının sağlanması,❖ Çevre koruma bilincinin kurum bünyesinde gelişmesine katkı sağlandığından çalışanların “duyarlı tüketici” duygusuna sahip olmasının sağlanması,❖ Ulusal ve uluslararası pazarlarda kurumun “Çevreci” sıfatına sahip olmasının sağlanması, bu sayede saygınlığının arttırılmasıdır.
Atık Piller: Lityum İyon, çinko piller, alkalin piller.
Kağıt Atıklar: Kağıt ambalajlar, defterler, kağıt peçete, not kağıtları, karton koli, kitaplar, kese kağıtları, gazeteler, yazışma kağıtları.
Ahşap Atıklar: Evlerde kullanılan mobilya ve küçük ev eşyaları, ambalaj olarak kullanılan palet ve kasalar, yapı malzemesi ve ev eşyası üretiminden kaynaklı kırpıntı, parça, talaş halindeki tüm malzemeler.
Plastik Atıklar: Su damacanaları, ambalajlar, naylon poşetler, plastik kutular, pet bardaklar, temizlik malzemesi ambalajları, kişisel bakım ürünleri ambalajları, plastik oyuncaklar, pet şişeler, şişe kapakları.
Cam atıklar: Konserve kavanozları, reçel kavanozları, içecek şişeleri, konserve kavanozları.
Organik atıklar: Meyve sebze atıkları, buğday, arpa, çavdar samanı.
Elektronik atıklar: Bulaşık, çamaşır makinesi, buzdolabı, elektrik süpürgesi, tost makinesi, bilgisayar, telefonlar.
Metal atıklar: Alüminyum içecek kutuları, yağ ve salça tenekeleri, konserve kutuları.