27.04.2021 - 17:43 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Dünya gündemine bomba gibi düşen batık Endonezya denizaltısı ile ilgili yürek yakan haberler gelmeye devam ediyor. Son olarak ortaya çıkan bu göz yaşartıcı görüntüler, dünyanın dört bir yanında manşet oldu.
Batan Endonezya askeri denizaltısına binmek için ayrılmadan önce babasına evde kalması için yalvaran küçük çocuğun yürek burkan görüntüleri ortaya çıktı.
29 yaşındaki Üsteğmen İmam Adi'nin, bir eliyle babasını içeri iterken diğeriyle de yatak odasının kapısını kapatmaya çalışıp iki gözü iki çeşme ağladığı görüntüler viral oldu.
Adi, iki yaşındaki oğlu Aska'yı rahatlatmak için dizlerinin üzerinde yere çömeldi. Küçük Aska, "Babanın gitmesi gerekiyor" diyen Adi'ye "Hayır, hayır, hayır" diye yanıt verdi.
Babasının gitmesini istemeyen Aska, onu defalarca itti. Bu baba ve oğlun birlikte olduğu son sefer oldu. O günün ilerleyen saatlerinde Adi, deniz dibine batan ve Bali açıklarında üç parçaya bölünen KRI Nanggala-402'ye bindi.
Adi'nin babası Edy Sujianto, torununun davranışına şaşırdığını, çünkü Aska'nın göreve gitmeden önce babasının ayrılmasını genellikle engellemeye çalışmadığını söyledi.
Java Adası'nda yaşayan acılı baba Edy Sujianto, The Tribune News'a yaptığı açıklamada, "Adi'nin vedaları genellikle evde normal karşılanır. Ancak bu kez Aska gerçekten gitmesine izin vermedi" diye konuştu.
Sujianto, batıl inançlı olmak istemediğini ve torununun babasının kaderini çizen gemiye gitmesini nasıl engellemeye çalıştığını düşünmek istemediğini söyledi. Sujianto, "Belki de sadece bir tesadüftür" ifadelerini kullandı.
Dün de Endonezya denizaltısının mürettebatının, birlikte mutlu bir şekilde şarkı söylediğini gösteren dokunaklı görüntüler ortaya çıkmıştı.AFP'nin aktardığına göre, Endonezya ordusu tarafından yayınlanan görüntüler, 53 kişilik ekipten bazıları Endonezya'nın sevilen bir şarkısı olan ve "Elveda" anlamına gelen "Sampai Jumpa"yı söylediğini gözler önüne seriyor.
Denizaltı komutanı Heri Oktavian, akustik gitarı çalan denizcinin etrafında toplananlar arasında görülüyor. Denizciler, "Seni özlemeye hazır olmasam da, sensiz yaşamaya hazır olmasam da, senin için en iyisini dilerim" diye şarkı söylüyor.
Endonezya ordu sözcüsü Djawara Whimbo AFP'ye yaptığı açıklamada, görüntülerin görevini devreden komutan için bir veda olarak kaydedildiğini söyledi.
Endonezya filosundaki beş denizaltından biri olan Alman yapımı “KRI Nanggala-402” adlı denizaltı, 21 Nisan'da Bali Adası'nın 95 kilometre kuzeyinde kaybolmuştu.
Geçtiğimiz hafta irtibatın kesildiği ve tüm mürettebatın boğularak hayatını kaybettiği korkunç denizaltı faciasına ilişkin bilgiler de gün yüzüne çıktı.
Bali Adası'nın 100 kilometre açığında Çarşamba günü kaybolan Endonezya Donanması'na ait 1981 yapımı Nanggala denizaltısında 53 asker bulunuyordu.
Endonezya ordusunun arama operasyonu başlatmasıyla bütün dünya Bali Adası'nın kuzey sahillerine kilitlendi. Avustralya ve Malezya'nın yanı sıra ABD'de de arama çalışmalarına destek verdi.
Endonezya Deniz Kuvvetleri Komutanı Yudo Margono, denizaltının 72 saat yetecek oksijene sahip olduğunu belirtip eklemişti: "Cumartesi günü yaklaşık saat 15'e kadar vaktimiz var. Umarım daha önce onlara ulaşırız."
Alman üretimi KRI Nanggala-402 denizaltısı en fazla 250 metre derine dalabiliyordu. Denizaltıdan alınan son sinyal ise, yaklaşık 600 ila 700 metre derinlikteydi. Daha sonra denizaltının okyanusun 850 metre altında tespit edildiği bildirildi ve Endonezya donanması, denizaltı mürettebatının kurtarılması için operasyon başlattı.
Denizaltının daha derine batmasından korkulurken, dün arama kurtarma ekipleri denizaltıya ait olduğu sanılan ilk enkaz parçasına ulaştı ve 53 kişinin hayatını kaybettiği duyuruldu.
Endonezya Deniz Kuvvetleri Komutanı Yudo Margono, torpido doğrultma aparatı, soğutma borusu sargısı, su altı gözlem borusu yağı ve seccade parçalarının yanı sıra başka maddeler de bulunduğunu söyledi.
Kaybolan denizaltı, Bali kıyılarında üç parça halinde bulundu. Deniz Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı Yudo Margono, "Gemi üç parçaya bölünmüş" dedi.
Yetkililer, batık denizaltıdan bir çapa ve acil durumlar için floresan turuncu güvenlik kıyafetleri de dahil olmak üzere, düne göre daha fazla eşyanın bulunduğunu söylediler.
Ayrıca dünyanın en kalabalık Müslüman çoğunluk ülkesi olan Endonezya'da yaygın olarak kullanılan bir seccade de buldular.
Endonezya askeri başkanı Hadi Tjahjanto, kameralarla donatılmış ve Singapurlu MV Swift Rescue gemisi tarafından konuşlandırılan bir su altı robotu görüntülerini gösterirken sağlarken, Endonezya gemisi KRI Rigel, denizaltının battığına inanılan bölgeyi çok ışınlı sonar ve bir manyetometre kullanarak taradı.
Pazar günü erken saatlerde, 29 yaşında bir erkek çocuk babası olan Üsteğmen Muhammed Imam Adi'nin akrabaları ümide kapılmış ve Adi'nin babası Edy Sujianto, Java adasındaki evinden, "Şu anki dileğim oğlumun ve tüm mürettebatın bulunabilmesidir" demiş ve eklemişti: "Oğlum çocukluğundan beri asker olmak istiyordu. Bu onun hayaliydi.
Başkan Joko Widodo, denizcileri Endonezya'nın 'en büyük vatanseverleri' olarak nitelendirdi.
Widodo, "Tüm Endonezyalılar, bu olaydan dolayı derin üzüntülerini özellikle denizaltı mürettebatının ailelerine iletiyorlar" dedi.
Yetkililer kaza için bir açıklama yapmadı ancak denizaltının mürettebatının tekrar yüzeye çıkmasını engelleyen bir elektrik kesintisine uğramış olabileceğini söylediler.
Ancak Cumartesi günü uzmanlar, denizaltının fazla derine batarak su basıncı nedeniyle ezildiği için denizaltının parçalandığını ileri sürdüler ancak bir 'patlama' ihtimalinden bahsetmediler.
Endonezya'nın Sepuluh Nopember Teknoloji Enstitüsü'nden bir denizcilik uzmanı olan Wisnu Wardhana, "Denizaltı gövdeleri basınca dayanıklıdır... ancak sızıntı başlarsa, içeriye su dolar" dedi.
"Bu tür bir basınca sahip olan suyun insanlara çarptığını hayal edebiliyor musunuz?"
Emekli Fransız koramiral Jean-Louis Vichot daha önce AFP'ye, bir denizaltının gövdesinin, sınırlarının çok ötesinde derinliklere ulaşırsa 'katlanır bir akordeon gibi' çökebileceğini söyledi.
Donanma şefi Margono, herhangi bir enkaz kurtarma operasyonunun riskli ve zor olacağını söyledi ve "Denizaltının bu durumda nasıl kaldırılacağına karar vermek için bunu tartışacağız" dedi.
Margono, "Gemiyi oradan kaldırmak istiyorum, ama onu (bu derinliklerden) nasıl çıkaracağız?" diye konuştu.
Bali Adası açıklarında derinliğin bin 500 metreye kadar ulaştığı ifade ediliyor. Avustralya Denizaltı Enstitüsü basın sözcüsü Frank Owen, kurtarma sistemlerinin 600 metre ve daha derinine inebildiğini söylüyor.
Owen'ın verdiği bilgiye göre, ancak mini denizaltı olarak nitelendirilen bu sistemler 600 metrenin altında pompa çalıştırma gibi bazı fonksiyonları yok ve dolayısıyla insan kurtarmada yetersiz kalıyorlar.
KRI Nanggala-402'den son haber alınan bölgenin derinliği, arama kurtarma çalışmalarının zorluğu açısından 2017 yılında Arjantin donanmasına ait denizaltısını akıllara getiriyor.
Kasım 2017’de Güney Atlantik Okyanusunda seyir halindeyken 44 kişilik mürettebatıyla kaybolan ARA San Juan askeri denizaltısı, bir yıl sonra okyanusun 907 metre altında tespit edilmişti.
Kayıp Arjantin denizaltısı, dalışa geçtiği bölgeden sadece 20 kilometre uzakta bir kanyonun tabanında tespit edilmişti.