02.03.2021 - 00:30 | Son Güncellenme:
Rusya'da Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bir numaralı muhalifi Aleksey Navalnıy'in geçtiğimiz yıl, Kremlin tarafından zehirlendiği iddiasına ilişkin Birleşmiş Milletler'den bugün bir açıklama geldi.
Birleşmiş Milletler (BM) insan hakları raportörü Agnes Callamard, Rus muhalif Aleksey Navalnıy’in zehirlendiği ve bu olaydan Rusya'nın sorumlu olduğu iddialarına ilişkin raporu açıkladı.
Callamard, Rus muhalif Navalnıy’in zehirlendiği ve bundan Rusya'nın sorumlu olduğu sonucuna vardıklarını söyledi.
ABD'de Joe Biden yönetiminin, muhalif lider Aleksey Navalnıy'ın zehirlenmesi ve tutuklanması nedeniyle bu hafta Rusya'ya yönelik yaptırımlar açıklayacağı öne sürüldü.
CNN'in, Biden yönetiminden iki üst düzey yetkiliye dayandırdığı haberine göre, Biden yönetimi, Navalnıy'ın zehirlenmesi ve daha sonra tutuklanması sebebiyle Rusya'ya yaptırım hazırlığında.
Yaptırımların, Avrupa Birliğiyle (AB) koordinasyon içinde bu hafta açıklanacağını bildiren yetkililer, Biden yönetiminin bu tavrının, Rusya politikasında da belirleyici rol oynayacağını kaydetti.
Sibirya'dan ağustosta Moskova'ya dönüşü sırasında uçakta rahatsızlanan 44 yaşındaki Rus muhalif lider Aleksey Navalnıy'in çayına karıştırılan bir maddeyle zehirlendiği öne sürülmüştü.
Navalnıy, 22 Ağustos'ta Omsk'tan özel bir uçakla tedavi için Berlin'e getirilmişti. Almanya, Rus muhalifin kesin olarak zehirlendiğinden emin olduklarını duyurmuştu.
Navalnıy, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in en önemli rakibi olarak kabul ediliyor. Ülkedeki yolsuzluklara karşı verdiği mücadeleyle bilinen eski avukat Navalnıy, Kremlin önünde düzenlediği protestolarla biliniyor.
Sık sık cezaevine giren Aleksey Navalnıy 2012-2014 yıllarında cezaevinde kalırken Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Moskova'yı insan hakları ihlalinden suçlu bulmuştu. Mahkeme Navalnıy'ın politik saiklerle içeride tutulduğuna hükmetmişti.
Navalnıy, Kremlin'i kendisini zehirlemekle suçladığı saldırı sonrası 5 ay Almanya'da tedavi gördü. Rus muhalif, 17 Ocak'ta Moskova'ya döndü ve havalimanında gözaltına alındı.
Rusya'nın Tomsk şehrinden Moskova'ya gitmek üzere 20 Ağustos 2020'de uçağa binen Navalnıy'ın fenalaşması üzerine uçak, Omsk şehrine inmişti. Omsk'taki hastaneye kaldırılan Navalnıy'ın çayına karıştırılan bir maddeyle zehirlendiği iddia edilmişti.
Kremlin'e muhalif Navalnıy, 22 Ağustos 2020'de Omsk'tan özel bir uçakla Berlin'deki Charite Hastanesi'ne nakledilmişti. Aleksey Navalnıy, tedavi gördüğü Almanya'dan döner dönmez Moskova'daki havaalanında 17 Ocak'ta gözaltına alınmıştı.
Muhalif Navalnıy’nın tutukluluğuna yapılan itiraz, mahkeme tarafından 28 Ocak'ta reddedilmişti. Tutukluluğun ardından ülke genelinde protestolar başladı.
Bağımsız insan hakları gözlem gruplarına göre şehir merkezinde polisin yoğun olarak bulunduğu başkentte 1,080 kişi gözaltına alındı.
Gösterilerin sona erdiği Moskova'da yüzlerce kişi sokaktaydı. Göstericiler, Navalni'nin tutulduğu Matrosskaya Tishina cezaevine yürümeye çalıştı, polis engel oldu.
Muhalif liderin eşi Yulia Navalnaya'nın da gözaltına alındı. Navalnaya daha sonra serbest bırakıldı.
Navalni'nin ekibi, muhalif liderin eşi Yulia Navalnaya'nın da gözaltına alındığını duyurdu. Navalnaya, geçen haftaki protestolarda da gözaltına alınmış; ardından serbest bırakılmıştı.
Putin'in memleketi St. Petersburg'da da şehir merkezindeki Sennaya Meydanı'nda protestolara katılan yüzlerce kişiye polis müdahale etti. Çıkan çatışmalar sonrası polisin 796 kişiyi gözaltına aldığı duyuruldu.
Hava sıcaklığının sıfırın altında 40 dereceye kadar düştüğü Yakutsk'ta da protestolar vardı. Protestocular Ivan isimli bir kişi, "Despotluktan ve yöneticilerin kanun dışı işler yapmasından sıkıldım. Hiçbir sorumuz yanıtlanmıyor. Açıklık, şeffaflık ve değişim istiyorum. Bu sebeple hayatımda ilke kez protestoya katılıyorum" dedi.
Haftalarca süren ve ülkenin çeşitli yerlerinde düzenlenen protesto gösterilerinde 4 binin üstünde eylemcinin gözaltına alındığı açıklandı.
Rus Dışişleri Bakanlığı'nın Ocak ayı sonunda resmi Facebook sayfasında yapılan paylaşımda, "ABD'nin Rusya'nın içişlerine karıştığının kanıtlandığı" belirtilerek ABD yönetimine "Rusya'nın işlerine müdahale etmeye son verme" çağrısı yapıldı.
"ABD, Washington tarafından kontrol edilen internet platformlarında yanlış bilgiler yayarak izinsiz gösteri çağrıları yapıyor."ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın yasanın ihlal edilmesine [izinsiz gösterilere] verdiği destek, Washington'ın perde arkasından nasıl bir rol oynadığının bir başka kanıtıdır."
Navalny destekçilerinin düzenlediği gösterilerine katıldığı iddia edilen Polonyalı, Alman ve İsveçli diplomatlar sınır dışı edildi.
Rusya Dışişleri Bakanlığı, sınır dışı kararına gerekçe olarak, diplomatların protesto gösterilerine katılmalarını gösterdi.