05.09.2016 - 10:25 | Son Güncellenme:
Beypazarı’nda Suluhan Nasuh Paşa Kervansarayı’nın restorasyonu 100 yılda tamamlanabildi. 1613 yılında Osmanlı sadrazamlarından Nasuh Paşa tarafından yaptırılan tarihi hanın restorasyonuna ilk olarak 1917 yılında başlandı. Tarihi yapı, son yüzyıl içerisinde birçok kez müdahale görmüş ve korumasız bırakılmıştı.
Restorasyon öncesi oldukça harap ve özgün yapısal özelliklerini yitirmiş halde olan yapı, 1. Dünya Savaşı’nın etkisiyle sadece tarihi hanın kapı giriş kısmının restorasyonu yapılarak sınırlı kaldı. Han, 1917-1918 yılında kaymakam Hurşit Bey tarafından tamir edildi. Ancak sonradan bilinmeyen bir sebepten tekrar harabe haline gelirken 1917 yılında başlanan ve o günden bugüne iki kez restore edilmeye çalışılan hanın restorasyonu, istimlak krizi sebebiyle tamamlanamadı. Hanın onarımı için uzun zaman önceden harekete geçilmiş olmasına karşılık, proje yapımı tamamlanamadı. 1970’li yıllarda han içinde bir jeneratörün yer aldığı ve 1980’lerin sonlarına kadar avlusunun kamyon garajı olarak kullanıldığı biliniyor.
Tarili kervansarayın restore edilmesi sonucu kente ayrı bir güzellik katıp, bölgedeki turizm potansiyelinin artacağını belirten ilçe halkı, "100 yıl gibi bir süreçte restorasyonu tamamlanan tarihi Suluhan Nasuhpaşa Kervansarayı’nın ilçe merkezinde olması nedeniyle hayli ilgi çekiyor. Ancak çevresinin kapalı olması nedeniyle insanların görememesine rağmen ilçenin tarihi yapısına olumlu katkı yapacaktır. İlçeye gelen turistlerin öncelikli olarak geleceği yerlerden biri burası olacaktır" dediler.
Restorasyonu yapan ve hanın işletmesini üstlenen ortaklarından Önder Turhan, tarihi hanın restore edilerek günümüze kazandırılmasının çok önemli olduğunu belirtirken, "Gerçek anlamda tarihi bir eser kurtarılmış oldu. 1613 yılından günümüze 403 yıllık bir tarihi anıt olan Hanın restorasyonunu yaparak hizmete geçirmekten mutluluk duyuyoruz" dedi. Suluhan Nasuh Paşa Kervansarayı’nın mağaza, dükkan, restoran kısımlarının açılmasının ilçeye oldukça canlılık katacağına değinen Turhan, şunları söyledi:
"Restore tamamen aslına uygun olarak yapıldı. Eski dönemlerde, bilindiği gibi Pazar kuruluyormuş. Beypazarı tarihi ipek yolu üzerinde olduğu için de pazar o günlerde çok ilgi çekiyor ve çevreden de çok katılım oluyormuş. Suluhan yine eski canlılığına kavuşacak. Suluhan’la birlikte Beypazarı’nda tarih yeniden canlanacak. Gerek Beypazarı turizmi, gerekse Ankara turizmine katkı sağlayacağına inanıyoruz. Tarihi dokusu, görselliği, Avrupa ve Türk mutfağından seçme yemek çeşitlerimizle faaliyetlerimizi yürütmekteyiz. Suluhana gelen misafirlerimiz kendilerini tarihini derinliklerinde hissetmeleri için peyzaj çalışmalarımızı yaptık. Güler yüzlü ve kaliteli hizmetimizle işletmemizi turizme kazandırdık. Burada her türlü oragnizasyon, yemekli toplantı, nişan, sünnet gibi etkinlikler yapılabilir".