Gündem 4 aylık bebeğin gelişim evreleri nelerdir?

4 aylık bebeğin gelişim evreleri nelerdir?

01.05.2018 - 12:25 | Son Güncellenme:

Bebekler doğdukları andan itibaren her şeyi öğrenmeye başlarlar. Çevresinde yaşanan olayları gözlemleyerek algılama yetenekleri güçlenir. Bebeğiniz 4. ayına girdiğinde onunla konuşmaya başlayabilirsiniz.

4 aylık bebeğin gelişim evreleri nelerdir

4. ayda bebeğiniz anlattıklarınızı anlayabilmektedir. Etrafında olan hareketlere tepki verebilmektedir. Onunla uzun vakitler geçirerek masallar anlatabilirsiniz. Bebeğinize evin içerisinde bulunan eşyaların ne iş yaradığını anlatabilirsiniz. Bebeğiniz artık her eşyayı keşfetmeye çalışmaktadır. Parmaklarındaki kaslar güçlenmeye başlayıp, eline vereceğiniz objeyi tutabilmektedir. Bir cisme veya eşyalara uzanmaya başlar. Hareketlerini kısıtlamak yerine ona yardımcı olun. Zararlı bir cisme dokunduğunda bunun iyi olmadığını ona zarar verebileceğini söyleyin. Gelişim sürecinde onu destekleyin. Sabrınızı zorlayacak hareketler de bulunabilir. Sağlıklı bir bebek yetiştirmek istiyorsanız, ona bağırarak veya kızarak tepki göstermeyin. Bebeğinizin bu ayda beyin sinirlerinin daha hızlı gelişmesi sebebiyle verdiğiniz yanlış tepkilerle kalıcı bir etki bırakabilirsiniz.

Haberin Devamı

4 aylık bebek neler yapar?

· Bebeğiniz artık oturmaya başlar.

· Seslere tepki verip, sesin geldiği yöne doğru başını çevirip bakmaktadır.

· İstediklerini veya şikâyetlerini anlatmak için ağlayabilir veya konuşmak için tepkiler göstermektedir.

· Tutma kabiliyeti gelişir.

· Bu aylarda bebekler daha çok güler.

· Kırmızı ve göz alıcı renkleri algılar.

· Oyuncaklara çok fazla ilgi göstermez. Çevresindeki hareketleri incelemek daha çok ilgisini çeker.

· Dokunulmaktan, kucağa alınmaktan hoşlanabilir.

4 aylık bebeklerin yaşadığı diğer değişiklikler

4. ayda bebeklerin uyku düzeni oturur. Öğlen uyku düzeni, akşam uyku düzeni normalleşmeye başlar. Bu ayda bebeğinize uyku rutini oluşturmanız için en iyi dönemdir. Uyku saatlerinde ona masallar anlatarak veya müzikler dinletebilirsiniz. Bu sayede uyku saati geldiğinde onu alıştırarak kendi kendisine uyumasını sağlayabilirsiniz. Bebekler genellikle 4 aylıkken diş çıkarmaya başlamaktadır. Şiş kızarmış diş etleri bebekleri rahatsız etmektedir. Bu yüzden bu dönem biraz sancılı geçebilir. Ağızdan yoğun bir şekilde salyalar akıtmaya başlar ve eline geçirdiği her şeyi ısırmak istemektedir. Bu kendi parmakları bile olabilir. Ateşi çıkabilir, yemek yiyemeyebilir. Bu dönem de diş çıkacağı için yüksek ateşten dolayı çok ağlayabilir. Bu aylarda daha sabırlı olmaya çalışın.