Gündem 4 kez uyarıldı sonra vuruldu

4 kez uyarıldı sonra vuruldu

24.03.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye, Suriye’ye ait bir savaş uçağını sınır ihlali yaptığı gerekçesiyle düşürdü. Düşürülen uçağın Türk hava sahasını 1 kilometre ihlal ettiği ve 4 kez uyarıldığı belirtildi...

4 kez uyarıldı sonra vuruldu

Türk Hava Kuvvetleri’ne bağlı F-16 savaş jeti, Türkiye hava sahasını yaklaşık 1 kilometre ihlal eden Suriye’ye ait MIG-23 tipi savaş jetini imha etti. Türkiye-Suriye sınırı yakınlarındaki Kesep bölgesinde bulunan muhalifle yönelik müdahale etmek amacıyla havalandıkları bildirilen Suriye’ye ait iki savaş jeti; Diyarbakır’daki Birleştirilmiş Kontrol İhbar Merkezi tarafından yönetilen operasyon çerçevesinde, dört kez sınır ihlali konusunda uyarıldı. İki savaş jetinden biri ihlal yapmadan geri dönerken, sınırı 1 kilometre kadar ihlal eden savaş jeti Türk F-16 jetlerinden yapılan ateş sonucu düşürüldü.

1 kilometre ihlal etti
Türkiye sınırı yakınlarında muhaliflerin kontrolüne geçen Kesep bölgesine operasyon hazırlığıyla havalanan Esad rejimine ait iki adet MIG-23 tipi savaş jeti, Türkiye sınırına 10 kilometre kadar yaklaşmaya başladığında ikaz edilmeye başlandı. Dün saat 13.01’den itibaren Suriye’ye ait savaş jetlerini izlemeye alan Diyarbakır’daki Birleştirilmiş Kontrol İhbar Merkezi (BİKİM) tarafından dört kez ikaz edilen savaş jetlerinden biri sınır ihlali yapmadan geri döndü. Ancak diğer savaş jetinin dün saat 13.13’te Yayladağı’na bağlı Çamlı Tepe Hudut Karakolu bölgesinde Türkiye hava sahasına girdiği tespit edildi. Yaklaşık bir kilometre kadar Türkiye hava sahasını ihlal eden, daha sonra batıya yönelerek 1.5 kilometre kadar hava sahasında uçmaya devam eden savaş jetinin koordinatları bölgede devriye halinde bulunan ve Diyarbakır 8. Ana Jet Üssü’nde konuşlu 181. Pars Filo’ya ait olduğu öğrenilen iki savaş jetine bildirildi. 181. Pars Filo, Eylül 2013’te hava sahası ihlali nedeniyle vurulan Mi-17 tipi nakliye helikopterini düşüren filo olma özelliğini de taşıyor. Bunun üzerine sınır ihlalinden sadece bir dakika sonra, saat 13.14’te devriye halindeki savaş jetlerinden birinin ateşlediği AIM-9 Sidewinder tipi havadan havaya füze ile düşürülen savaş jeti sınırın bin 200 metre güneyinde Kesep bölgesine düştü.

Genelkurmay açıklama yaptı
Olayın gerçekleşmesinden saatler sonra bir açıklama yapan Genelkurmay olayın detaylarını kamuoyuyla paylaştı. Açıklamada, şunlar kaydedildi:
“Suriye’ye ait iki adet MIG-23 uçağının, Suriye hava sahasında kuzeye doğru uçuşu, 23 Mart 2014 saat 13.01’den itibaren Diyarbakır’daki Birleştirilmiş Kontrol İhbar Merkezi (BİKİM) tarafından 80 deniz mili mesafeden izlenmeye başlanmış ve Suriye uçakları Türk hududuna on deniz mili mesafeden itibaren Türk hava sahasına yaklaştığına ilişkin dört kez ikaz edilmiştir. Yapılan ikazlar üzerine, Suriye uçaklarından birisi hava sahamıza girmeden bölgeden uzaklaşmış; ancak ikinci Suriye uçağı, uyarılara rağmen saat 13.13 sularında Hatay/Yayladağı’na bağlı Çamlı Tepe Hudut Karakolu bölgesinde Türk hava sahasına girerek yaklaşık bir kilometre kadar hava sahamızı ihlal etmiş, daha sonra batıya doğru yönelerek 1,5 kilometre kadar hava sahamızda uçmaya devam etmiştir. Bu esnada bölgede hava devriye görevinde (havada hazır) bulunan iki adet F-16 uçağımızdan birisi, angajman kuralları gereğince saat 13.14’de Suriye uçağına füze atmış ve isabet alan Suriye uçağı hududun bin 200 metre güneyinde ve Suriye topraklarında yer alan Kesep bölgesine düşmüştür. Uçağın Kesep bölgesine düşüşü, bölgede bulunan hudut birliklerimiz tarafından gözlemlenmiştir.”

Haberin Devamı

‘Kararlılığımızı sınamayın

Dışişleri Bakanlığı’ndan, “Türk Hava Kuvvetleri’nin angajman kuralları çerçevesinde, uçağa müdahalede bulunduğu ve Suriye rejimi tarafından konuyla ilgili açıklamaların mesnetsiz olduğu” açıklaması yapıldı. Açıklamada, “Ulusal güvenliğimizin korunması için her görevi başarıyla icra eden Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kararlılığının bundan böyle sınanmamasını temenni ve tavsiye ediyoruz” denildi.

Gül: Kararlılığımız ve azim gösterildi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TSK’nın, sınır ihlalinde bulunan Suriye uçağını düşürmesinin ardından Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’i, yurtdışından arayarak bilgi aldı ve tebriklerini iletti. Cumhurbaşkanı Gül, Orgeneral Özel’i ve şahsında Hava Kuvvetleri ile pilotları tebrik eden Gül, Türkiye’nin sınırlarını koruma konusundaki azim ve kararlılığının gösterildiğini kaydetti. Özel de görüşmede “Görevimizi yaptık” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Erdoğan: Pilotları tebrik ediyorum

Suriye savaş uçağının düşürülmesini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan İzmit’teki mitingde değerlendirdi. Erdoğan, “Bizim sınırlarımızı, hava sahamızı ihlal ettiler. F-16’larımız kalktı ve bu uçağı vurdu. Eğer sen benim hava sahamı ihlal edecek olursan, bundan sonra bizim tokadımız ağır olacak. Onun için ben başta Genelkurmay Başkanım olmak üzere, silahlı kuvvetlerimizi, o şerefli pilotlarımızı huzurlarınızda tebrik ediyorum” diye konuşmuştu.
DHA

Çiçek: Egemenlik hakları kullanıldı

TBMM Başkanı Cemil Çiçek de Özel’i arayarak bilgi aldı. Çiçek, “Türkiye, angajman kurallarını da çok önceden ilan etmiştir. Dolayısıyla Türkiye’nin egemenlik haklarının ihlali söz konusu olduğunda uluslararası hukuk kendisine ne hak tanıyorsa bunun gereğini yapma gayreti ve çabası içerisinde olmuştur. Olayın değerlendirmesinin böyle olması gerekmektedir” diye konuştu.
ANKARA Milliyet

Arınç: Askerimiz bunları affetmez

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Suriye’ye ait bir savaş uçağının düşürülmesine ilişkin, “Uçaklarımızı, pilotlarımızı, kahraman askerlerimizi kutluyorum. Bizim askerimiz bunları affetmez. Ne yaparlarsa misliyle karşılığını bulacaklardır” diye konuştu.
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz da “Türkiye’nin kararlılığının hiç kimse tarafından test edilmemesi gerekir Türkiye, vatan topraklarını ve vatan sahasını korumaya muktedirdir. Bugünkü olay da bunu göstermiştir” dedi.
AA

Haberin Devamı

TSK teyakkuzda

Türkiye, Suriye’de bulunan ve Türk toprağı sayılan Süleyman Şah Türbesi’ne kilitlendi. IŞİD, Türkiye’ye 24 Mart’a kadar süre tanımış türbenin boşaltılmaması halinde yıkacağı tehdidinde bulunmuştu. Bölgeye asker takviyesi yapan ve F-16’ları hazır bekleten Türkiye’nin gelişmelere yönelik eylem planları yaptığı öğrenildi.
ANKARA Milliyet