Gündem 4 parti seçime CHP listesinden girecek

4 parti seçime CHP listesinden girecek

08.04.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Millet İttifakı’nda günlerdir yürütülen ortak liste mesaisi sonuç verdi. Buna göre Millet ittifakı seçim yarışına CHP ve İYİ Parti’nin çıkaracağı listelerle girecek. DP, SP, DEVA ve Gelecek Partisi milletvekili adayları CHP listelerinden gösterilecek...

4 parti seçime CHP listesinden girecek

 

MEHTAP GÖKDEMİR/ANKARA-

Haberin Devamı

Ortak liste anlaşması dün diğer ittifak partilerinin temsilcileri ile birlikte YSK’ya “ek protokol” sunumu için giden CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek tarafından resmen ilan edildi. Erkek, YSK çıkışı yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

“Daha önce Millet İttifakı olarak seçim ittifakı protokolümüzü YSK’ya sunmuştuk. Millet İttifakı olarak yeni bir siyaset kültürüyle yeni bir yönetim anlayışıyla yarının Türkiyesi’ni hep birlikte inşa edeceğiz. Millet İttifakı’nın ortak cumhurbaşkanı adayı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu Türkiye’nin 13. cumhurbaşkanı seçilecek ve güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçişi sağlayacak Meclis çoğunluğunu da Millet İttifakı sağlayacaktır. Seçim ittifakı protokolümüze ek bir protokolü YSK’ye sunduk. Bu protokol uyarınca da Millet İttifakı çatısı altında CHP ve İYİ Parti kendi logolarıyla ve listeleriyle seçime katılacak. DP, Saadet Partisi, DEVA Partisi ve Gelecek Partisi de adaylarını CHP listelerinden göstereceklerdir.”

Haberin Devamı

Logoları olmayacak

Erkek, birleşik oy pusulusında ittifakların ve partilerin yerlerini belirlemek amacıyla bugün YSK’da yapılacak kura çekimine ilişkin soru üzerine, adayları CHP listesinde yer alacağı, kendileri liste çıkarmayacağı için 4 partinin logolarının pusulada olmayacağını söyledi. DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı İdris Şahin ise sosyal medya hesabından yaptığı uzlaşmayla ilgili yaptığı paylaşımda, “Birlikte rahmet vardır” ifadesini kullandı. CHP Parti Meclisi (PM) bugün saat 19.00’da Kılıçdaroğlu başkanlığında toplanarak, DP, SP, Gelecek ve DEVA’lı isimlerin de yer alacağı aday listesini görüşecek. Her ilin aday listeleri tek tek okunup, PM üyelerine varsa öneri ve itirazları sorulacak. Ardından da listeler oya sunulacak.

Sızmaya karşı önlem

Toplantıda Kılıçdaroğlu’nun, listelerde son dakika rötuşları yapabilmek amacıyla PM’den yetki alması bekleniyor. Böylece Kılıçdaroğlu, listelerde bazı değişikliklere gidebilecek.

CHP Genel Merkezi’nde listenin dışarıya sızmaması için önlemler alınacak. Ziyaretçi yasağı uygulanan binada PM sürerken sinyal kesici jammerlar çalışacak. Kılıçdaroğlu, PM öncesi MYK’sı ile de biraraya gelecek.

Haberin Devamı

12 ilde tek liste

Öte yandan Millet İttifakı’nın en az 12 ilde tek ortak liste ile seçime girmesi bekleniyor. Çorum, Aksaray, Gümüşhane, Bitlis, Van, Rize, Bartın, Adıyaman, Erzincan, Yozgat, Malatya, Bayburt tek liste ile seçime gidilecek iller olarak sıralanırken, pazar akşamına kadar bu sayının artabileceği belirtiliyor. Sözkonusu illerde CHP ve İYİ Parti’den hangisi daha güçlü ise, onun logosu altında ittifak adayları yer alacak.

Kılıçdaroğlu yeniden yollara düşecek

CHP lideri ve Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, milletvekili aday listelerinin YSK’ya üksek Seçim Kurulu’na (YSK) tesliminden sonra tekrar yollara düşecek. Kılıçdaroğlu, 11 Nisan’da Çanakkale’de olacak. Ardından sırasıyla Yalova, Bilecik, Batman, Mardin, Sinop Boyabat, Giresun, Şanlıurfa, Afyonkarahisar’a gidecek. Kılıçdaroğlu, Ramazan Bayramı’nın ilk gününü de depremin vurduğu Adıyaman’da geçirecek. Kılıçdaroğlu, bayram sonrası saha programlarında vites yükseltecek. Bir günde iki ya da üç ile birden gitmesi beklenen Kılıçdaroğlu’nun bayram sonrası rotasında Zonguldak, Manisa ve Isparta da yer alıyor. -MEHTAP GÖKDEMİR/Ankara

Haberin Devamı

Garanti yerlere kontenjan

Edinilen bilgiye göre kontenjan sayısı nedeniyle tıkanan tek liste krizi, Kılıçdaroğlu’nun liderlerle yaptığı görüşmeyle aşıldı. Perşembe akşamı dört partinin CHP’nin listesinden girmesi konusunda prensipte anlaşma sağlandı. Dört partiye ayrılacak kontenjanın garanti olan ve seçilme ihtimali olabilecek yerler olmak üzere kademeli olduğu ifade ediliyor. 4 partinin kulislerinde CHP listesinden dört partiye ayrılan seçilebilecek yerlerdeki kontenjana ilişkin sayının 20’nin üzerinde olduğu konuşuluyor. CHP kulislerinde ise kontenjan sayısına ilişkin, “20’yi geçerse biz zorlanırız” değerlendirmesi yapılıyor.