Gündem 6.2’lik deprem 2 kıtayı salladı!

6.2’lik deprem 2 kıtayı salladı!

13.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ege Denizi’ndeki 6.2 büyüklüğündeki deprem 400 kilometre uzaklıktaki İstanbul ve Türkiye’nin batısındaki birçok kentte panik yarattı. Yunanistan ve Bulgaristan’dan da hissedilen sarsıntı Yunan adalarında 1 kişinin ölümüne neden oldu

6.2’lik deprem 2 kıtayı salladı

İzmir’in Karaburun ilçesi açıklarında, Ege Denizi’nde dün saat 15.28’te AFAD’ın açıklamasına göre Richter ölçeğiyle 6.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Paniğe neden olan deprem İzmir’in yanı sıra İstanbul, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Eskişehir, Kütahya, Yalova, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Manisa, Aydın’da da hissedildi. Can kaybının yaşanmadığı depremde bazı binalarda ufak çaplı hasar oluştu. Balıkesir’in Edremit ilçesinde, 2 katlı metruk bir evden düşen parçalar, seyir halindeki bir cipte maddi hasara yol açtı.

Haberin Devamı

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre dün saat 15.28’de merkez üssü Karaburun ilçesine 23 kilometre açıkta Ege Denizi olan, 6.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremin yerin 7 kilometre derinliğinde meydana geldiği kaydedildi. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) ise depremin büyüklüğünü önce 6.3 olarak duyurdu, ardından 6.0 olarak revize etti.

6.2’lik deprem 2 kıtayı salladı
Can kaybı yok

Deprem, İzmir ve Çanakkale başta olmak üzere Ege ve Marmara bölgelerindeki bir çok ilden günçlü bir şekilde hissedildi. İlk belirlemelere göre depremde ölen ya da yaralanan olmadı. Karaburun Kaymakamı Muhammed Özyüksel, “Şu ana kadar bize ulaşan can ve mal kaybı yok. Araştırma yapıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

İzmir Valisi Erol Ayyıldız, kendilerine intikal eden olumsuz bir durumun, can ve mal kaybının olmadığını belirtti. İzmir İl Afet ve Acil Durum Müdürü Osman Metin Saroğlu da depremle ilgili merkeze ulaşan can kaybı, yaralanma ya da maddi hasar bilgisinin bulunmadığını, tüm ekiplerin Karaburun, Mordoğan ve kıyı yerleşimlerde incelemelerini sürdürdüğünü kaydetti.

Çatlaklar oluştu

Deprem, Alsancak Semti’nde bazı binalarda küçük çatlaklar ve ayrılmalara neden oldu. Polis bu bölgelerde bazı yolları önlem amacıyla trafiğe kapattı. İZSU Genel Müdürlüğü binasına bitişik olan sekiz katlı Anadolu Pasajı arasında iki binanın bitiştiği yerde de ayrılma meydana geldi. Bu nedenle bina önünden geçişi engellemek için emniyet şeridi çekildi.

Kemeraltı Çarşısı’nda alışveriş yapanlar deprem anında büyük panik yaşadı. Konak’ta İzmir Valiliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi, İZSU Genel Müdürlüğü binalarında çalışan personel panikle dışarı çıktı. Herkes cep telefonlarıyla yakınlarını aramaya çalıştı. Halk, kamu kurumlarına ait binalar önünde toplandılar ve saatlerce içeri girmediler. Kamu binalarında asansörlerin önüne şerit çekildi.

20’den fazla artçı sarsıntı

Depremin ardından Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Dairesi’nin tespitlerine göre, 20’den fazla artçı sarsıntı kaydedildi.

Haberin Devamı

Saat 15.31’de 4.9, 15.35’te 3.4, 15.47’de 4.5, 19.30’da ise 4 büyüklüğünde sarsıntılar meydana gelirken, Karaburun açıklarında saat 21.25 ve 21.29’da 4.0 büyüklüğündeki iki artçı sarsıntı daha gerçekleşti. AFAD’a göre son yaşananlarla birlikte toplam 20’den fazla artçı sarsıntı meydana geldi. Sarsıntılar büyük korkuya sebep olurken, uzmanlar artçıların süreceğini belirtti.

İzmir’de panik

İzmir Adliyesi’nde çalışanlar ve bina içinde bulunanlar da panik halinde dışarı çıktı. Çığlık atarak ağlayanları polis sakinleştirdi. Adliye binasındaki avukatlar, büyük panik yaşadıklarını söyledi.

6.2’lik deprem 2 kıtayı salladı
Yunanistan’da 1 ölü 10 yaralı

Ege Denizi’nde meydana gelen deprem, komşu Yunanistan’da can aldı. Yunanistan’ın Egedeki Midilli ve Sakız adalarını sarsan 6,2 şiddetindeki depremde bir kadın hayatını kaybetti, 10 kişi de yaralandı.

Depremin merkez üssüne 270 kilometre uzaklıkta bulunan başkent Atina’da halk sarsıntı yüzünden panik yaşadı. Ancak, sarsıntının en büyük hissedildiği nokta Yunanistan’a ait Midilli ve Sakız adaları oldu. Midilli Adası’nın Vrisa köyünde 45 yaşındaki bir kadın, çöken evinin enkazı altından ölü olarak çıkarıldı. Enkaz altında kalan yaşlı bir çift sağ olarak kurtarılırken, bir kadının ise hâlâ kayıp olduğu bildirildi.

Haberin Devamı

Çadırlar kuruldu

6,2 şiddetindeki depremde Midilli köylerindeki evlerin büyük bir bölümü hasar gördü, insanlar panik halinde yollara düştü, yaralılar da ambulanslarla hastanelere götürüldü. Depremden yaralanan 10 kişi tedavi altına alındı. Midilli kenti ile Plomari merkez yolu ve Melinda köyüne giden yol, toprak kayması nedeniyle trafiğe kapatıldı. Devlet ve belediye, evleri hasar gören Midilli halkı için açık alanlarda çadırlar kurmaya, otel ve pansiyon odaları temin etmeye başladı.

Keşif yapılıyor

AFAD’dan yapılan yazılı açıklamaya göre depremin en çok hissedildiği İzmir’in Dikili ve Karaburun ilçelerinde İzmir Arama Kurtarma Birlik Müdürlüğü’nden ekiplerce keşif çalışmalarına başlandı. AFAD’ın İzmir, Bursa, Sakarya, Afyonkarahisar, Ankara, Manisa, Uşak ve Aydın il müdürlüğüne bağlı ekipleri, bölgeye sevk edildi.

Haberin Devamı

İzmir, Aydın, Manisa ve Bursa il sağlık müdürlüğüne bağlı sağlık ekipleri de olası bir duruma karşı hazır bekletiliyor. Ayrıca, Manisa lojistik deposundan 16.5 metrekarelik 240 aile çadırı tedbir amaçlı bölgeye sevk edildi. Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık, depremin hemen ardından Ege Afet Koordinasyon Merkezi çalışanlarının sahaya çıktıklarını belirterek ‘Bir hasar bildirimi olmadı. Ancak artçılar devem ediyor vatandaşların depreme dayanaksız olan binalardan uzak durması gerekiyor” dedi.

2 saat önce uyarı!

Eski CHP’li vekil Melda Onur’un depremden 2 saat önce Twitter hesabından yaptığı deprem uyarısı sosyal medyada geniş yankı buldu. Onur, 15.28’deki depremden 2 saat önce yaptığı paylaşımda, “2 gündür şehir merkezlerinde görülen yılan haberleri var. En son 1999 depremi az öncesi olmuştu. Demedi demeyin” ifadelerini kullandı. Onur’un bu uyarı tweeti en çok paylaşılan mesajlar arasında yer aldı.

ilginç iddia

Depremin ardından Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’ten dikkat çeken tweetler geldi. Gökçek Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Şimdi bu depremin suni bir deprem olabileceğini düşünüyorum. Bu ciddi bir ihtimaldir, mutlaka araştırılmalı. Orta Ege’de Yunanlılara ait AEGEO İsimli sismik araştırma gemisi bugün faaliyetteydi” ifadelerini kullandı.

İki fay hattı farklı

Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, Ege Denizi’ndeki depremin gerçekleştiği fay hattı ile Marmara Denizi’ndeki fay hattının farklı olduğunu belirtti. Tektonik rejim olarak farklı olduklarını ifade eden Özener, “İkisi birbirinden bağımsız fay hatları.

Türkiye’de 500 tane aktif fay var. Bunların sürekli hareket etmesi doğal” dedi.