Gündem 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerde 9. gün! İşte bölgede son durum...

7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerde 9. gün! İşte bölgede son durum...

14.02.2023 - 22:40 | Son Güncellenme:

Kahramanmaraş'ta meydana gelen deprem felaketinde 9. güne girildi. Sahada çalışmalar devam ediyor.

AFAD, 6 Şubat'ta 04.17'de Kahramanmaraş Pazarcık’ta 7.7 büyüklüğünde deprem olduğunu duyurdu. Aynı gün Elbistan'da da saat 13.24'te 7.6 büyüklüğünde ikinci bir büyük deprem daha meydana geldi. Deprem, 10 ilde birden şiddetli şekilde hissedildi.

Haberin Devamı

Depremin 9. gününde yaşananları dakika dakika aktarıyoruz...

23.57: Manisa Valisi Yaşar Karadeniz, deprem bölgesinden Manisa'ya gelen depremzedelerin sayısının 5 bin 459 olduğunu açıkladı.

23.45: 212. saatte Adıyaman'da bir mucize yaşandı. Merve Apartmanı'nda 77 yaşındaki Fatma Güngör sağ olarak çıkarıldı.

23.38: Hatay’a gelen Kosovalı arama kurtarma ekibi, depremin 9’uncu gününde 3 yaşındaki çocuğu enkaz altından sağ çıkardı.

22.49: Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, “Refakatçisi olmayan bin 396, tedavisi devam eden 721 çocuk bulunmaktadır. 167 çocuk tedavisinin ardından kurum bakımına alınmıştır. 508 çocuğumuz kimlik kontrollerinden sonra ailelerine teslim edilmiştir. Kimliği tespit edilen bin 114, edilmeyen 282 çocuğumuz bulunmaktadır” ifadelerine yer verildi.

Haberin Devamı

22.09: Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Osmaniye'nin Düziçi ilçesinde kapanan köy yolları tekrardan ulaşıma açıldı.

21:52: Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Hava Kuvvetleri Hava İstihkam İnşaat Tabur Komutanlığının deprem bölgelerinde arama kurtarma ve enkaz kaldırma, geçici barınma alanı ve sahra hastaneleri zemin tesviyesi görevlerine devam ettiğini bildirdi.

21.02: Adıyaman'daki arama kurtarma çalışmalarını tamamlayan Tayvan ekibi, İstanbul Havalimanı'ndan ülkelerine döndü. Ekibi İstanbul Havalimanı'ndan Tayvan'ın Ankara Temsilcisi Volkan Chih-Yang Huang ülkelerine uğurladı.

20.22: Hatay’ın Antakya ilçesinde enkaz altından 209 saat sonra iki kişi kurtarıldı.

20.01: Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)Avrupa Bölgesi Direktörü Hans Kluge, bugün Türkiye ve Suriye’nin kuzeybatısını etkileyen deprem felaketiyle ilgili yaptığı video konferans toplantısında açıklama yaptı. Kluge, ihtiyaçların çok büyük olduğunu vurgulayarak “Deprem bölgesine kritik aşı malzemelerinin (tetanoz ve kuduza karşı dahil) gönderildiğini ve gezici eczanelerin faaliyete geçtiğini bildiren Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca'nın ve Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı'nın yanındayız” dedi.

19.38: Kahramanmaraş, Malatya ve Şanlıurfa'da depremde yıkılan binalara ilişkin soruşturmalar kapsamında müteahhitlerin de aralarında bulunduğu 3 kişi İstanbul'da gözaltına alındı.

Haberin Devamı

19.36: Mersin Büyükşehir Belediyesi arama kurtarma ekipleri, depremin üzerinden geçen 202 saatin ardından Hatay Cebrail Mahallesi’nde bulunan bir apartmanın enkazından 26 yaşındaki Emine Akgül’ü sağ kurtardı.

19.20: Milli Savunma Bakanlığı sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Sakarya’da konuşlu 7’nci Komando Tugay Komutanlığı tarafından Kahramanmaraş’ta ikamet eden şehit ailesi için çadır kurularak aileye teslim edildi. Biriz beraberiz” ifadelerini kullandı.

19.07: Merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerin ardından 9’uncu günde arama-kurtarma çalışmaları devam ediyor. Deprem felaketinin ardından sahadaki çalışmalara destek amacıyla Hatay’a gelen Ukraynalı arama-kurtarma ekibi, 30’lu yaşlarında 1 kadını enkaz altından sağ çıkardı.

18.52: Adıyaman'da 13 yaşındaki Berat Yücel, tam 207 saat sonra enkazdan kurtarıldı. (Görüntüleri izlemek için tıklayınız)

Haberin Devamı

17.28: Adana'da yaşanan depremde yıkılan 13 binanın müteahhit ve mühendisi olan 16 kişi gözaltına alındı. Şanlıurfa'daki soruşturmada da gözaltına alınan 10 zanlıdan 2'si müteahhit 4 kişi tutuklandı.

17.20: Sağlık Bakanı Koca, 'Depremden etkilenen 15 bebeğimizi Cumhurbaşkanlığı’na ait uçakla Ankara'ya getirdik. 10'u Adana, 5'i Mersin'den olan 0-1 yaş arasındaki bebeklerimiz Ankara Etlik Şehir Hastanemizde kapsamlı sağlık kontrolünden geçirilecek.' dedi.

17.00: Kahramanmaraş'ta bulunan İsabey Apartmanı'nın enkazından 35 yaşındaki Ayşegül Bayır'ın  depremden 205 saat sonra sağ olarak kurtarıldı. Aynı dakikalar içinde sevindiren bir haber daha geldi. Hatay'daki Burçak Apartmanı'ndan Mine Dabul'un enkaz altından sağ olarak çıkarıldığı bilgisi paylaşıldı.

16.30: İngiltere Uluslararası Arama ve Kurtarma Ekibinin (UK ISAR) tıbbi personeli Deborah Swann, Hatay’ın bir köyünde kendisini durduran ve yardımları için teşekkür eden depremzedeyle selfie çektirip “Böyle harika harika insanlar” mesajını paylaştı.

Haberin Devamı

7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerde 9. gün İşte bölgede son durum...

3 İLDE PEŞ PEŞE 4.1'LİK DEPREMLER

16.15: Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya'da peş peşe 4.1 büyüklüğünde artçı depremler yaşandı. İlk olarak Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesinde saat 14.07'de, daha sonra Hatay'ın Samandağ ilçesinde 14.54'te ve son olarak Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde 16.13'te 4.1 büyüklüğünde depremler meydana geldi.

16.10: Mersin Barosu, Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan binaların yapımında, denetiminde ve onaylanmasında bilgisi ve yetkisi olanlar hakkında suç duyurusunda bulundu.

15.56: Kabine toplantısı öncesi Cumhurbaşkanı Erdoğan, AFAD Koordinasyon Merkezi'nde görev yapan çalışanlara hitap etti. Erdoğan, "Bu millet bu tür felaketlerin altından bugüne kadar nasıl kalktıysa bu sefer de kalkar. Şu anda AFAD'ın merkezinden takipçisi olarak, millete vereceğimiz morallerle, milletimiz yarınlara güvenle bakacaktır. Biz sizlere güveniyoruz. Çok teşekkür ediyorum, elleriniz dert görmesin." dedi.

15.49: Depremlerden zarar gören esnaf ve sanatkarların, kefalet kooperatifleri veya Halkbank'tan kullandıkları düşük faizli kredi borçları 6 ay ertelendi.

15.40: Antakya'da depremin 204. saatinde Muna Dabul adlı yabancı uyruklu kadın, binanın enkazından sağ olarak kurtarıldı.

15.30: Depremlerin ardından bölgelerdeki hırsızlık, yağma ve nitelikli dolandırıcılık olaylarına ilişkin soruşturmalarda 102 şüpheli tutuklandı. Depremden etkilenen 10 ilde yıkılan ya da imara aykırı değişiklik yapıldığı tespit edilen binalarla ilgili soruşturmalarda 14 şüpheli tutuklandı.

15.21: Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında AFAD merkez binasında toplandı.

15.10: Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Direktörü Hans Kluge, Kahramanmaraş merkezli depremler için "DSÖ Avrupa'da yüzyılın en kötü doğal afetine tanıklık ediyoruz." dedi.

15.14: Bakan Yanık, "Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) ve Müdahale Hizmetleri Yönetmeliği kapsamında afet ve acil durumlarda psikososyal destek hizmetleri, bakanlığımız koordinasyonunda yürütülüyor. Bu kapsamda depremden etkilenen illerimizde şu ana kadar 3 bin 234 personelimizle 256 bin 605 vatandaşımıza psikososyal destek sağladık" dedi.

203. SAATTE 3 KİŞİ DAHA SAĞ KURTARILDI

7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerde 9. gün İşte bölgede son durum...

15.05: Kahramanmaraş'ta 203. saatin depremde yerle bir olan 7 katlı Aktaş Apartmanı'nın en dibinden sağ çıkmayı başaran Hidayet ve Muharrem Polat çifti oldu.

15.00: Hatay'da 203. saatte enkaz altından bir kişiye daha ulaşıldı. Sağ olarak kurtarılan kadın ambulansla hastaneye sevk edildi.

14.53: NATO Sözcüsü Oana Lungescu sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in, NATO’daki Türkiye Daimi Temsilciliği’nde taziye defterini imzaladığını bildirdi. Lugescu, “NATO, müttefikimiz Türkiye ile güçlü bir dayanışma içindedir ve yıkıcı depremlerin ardından düşüncelerimiz Türk halkıyla birliktedir” ifadelerini kullandı.

14.48: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına bağlı Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD), depremzedelerin Kağıthane-İstanbul Havalimanı metro hattını 24 saat ücretsiz kullanabileceğini duyurdu.

14.24: Bakan Kurum, "Deprem bölgesinde su hayati önemde. İçme suyu altyapısı onarıldı. Bölgenin yüzde 95'ine su ulaştı. Arama-kurtarma çalışmaları sonrası tüm bölgeye su verilebilecek" dedi.

14.02: Sosyal medya platformlarında depreme ilişkin provokatif paylaşımlarda bulunan 531 hesap yöneticisi tespit edildi. Emniyet'ten yapılan açıklamada, '221'i hakkında adli işlem başlatıldı. 64 şahıs gözaltına alındı, 17'si tutuklandı.' denildi.

CAN KAYBI 31 BİN 974

13.50: 7.7 ve 7.6'lık depremlerde can kaybının 31 bin 974'e yükseldiği bildirildi. AFAD'dan yapılan açıklamada 195 bin 962 afetzedenin bölgeden diğer illere tahliye edildiğini paylaştı.

7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerde 9. gün İşte bölgede son durum...

13.30: Depremde yıkılan binalarda tespit edilen kusurlara ilişkin Malatya'da 26 şüphelinin gözaltına alındığı bildirildi.

13.15: Antakya Cumhuriyet Mahallesi’ndeki bir enkazdan, depremin 202. saatinde sevindiren haber geldi. 26 yaşındaki Emine Akgül, depremin 9. Gününde ekiplerin çalışmaları sonucunda enkazdan sağ olarak çıkarıldı. Akgül, ambulansla hastaneye kaldırıldı.

12.35: Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Arama kurtarma ekiplerimizin enkaz altından sağ çıkardığı insanımızın sayısı 8 binin üzerindedir. Milletimiz için yardım toplayan, arama kurtarma mücadelemize destek veren, dualarında bizleri unutmayan tüm dost ve kardeş ülkelere teşekkür ediyorum." dedi.(Haberin devamı için tıklayınız)

12.28: Milli Eğitim Bakanı Özer, depremden etkilenen 10 ildeki lise öğrencileri için 71 ilde 1 milyon 279 bin öğrenci kapasitesi oluşturduklarını bildirdi. Özer, 'Depremden etkilenen 10 ilde çadır merkezleri, yurtlar, konteyner merkezleri gibi konaklama alanlarını taşımalı eğitim kapsamına aldık.' dedi.

11.52: Şanlıurfa'nın Haliliye ilçesinde depremde yıkılan ve 14 kişinin öldüğü Özabacılar Apartmanı'nın proje sorumlusu İstanbul'da yakalandı.

YIKIM SIRASINDA 9 KATLI BİNA ÇÖKTÜ

7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerde 9. gün İşte bölgede son durum...

11.50: Diyarbakır’da, Seyrantepe köprülü kavşağı yakınında bulunan ve risk nedeniyle tahliye edilen 9 katlı Altınkaya Apartmanı, yıkım sırasında çöktü. Bu anlar, kameraya yansırken, kimsenin yaralanmadığı çökme sonucu oluşan enkaz, iş makineleriyle kaldırılıyor. (Görüntüler için tıklayınız)

11.30: Türkiye'de bulunan İsrail Dışişleri Bakanı Cohen, yaşanan 7.7 ve 7.6'lık depremlerin geçtiğimiz yüzyıl içinde yaşanan en büyük felaketlerden biri olduğunu vurguladı.

11.20: Depremin şiddetini otoyollarda meydana getirdiği büyük tahribat da gözler önüne seriyor. Kahramanmaraş-Malatya yolu üzerindeki otoyolun birçok yeri yarılırken, birçok yerinde de çökme meydana geldi. 4 şeritten 2 şeride düşen yol havadan da görüntülendi. (Haberin fotoğrafları için tıklayınız)

11.04: Depremzedelerin bölgeden tahliyesi için uçuşlar gerçekleştiren Türk Hava Yolları (THY) bugün 89 seferle 16 bin 268 vatandaşın tahliyesi edileceğini açıkladı.

10.45: Partisinin grup toplantısında konuşan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, depremden etkilenen illere gideceğini söyledi. Bahçeli, "Yağma ve talan yapan namussuzların vatandaşlıktan çıkartılması, şayet yağmacılar sığınmacıysa hemen ülkelerine gönderilmeleri değerlendirilmelidir." ifadelerini kullandı. (Bahçeli'nin açıklamalarının tamamı için tıklayınız)

ENKAZ ALTINDAN TÜRKİYE'YE EL SALLADI

10.21: Jandarma Genel Komutanlığı, Kahramanmaraş'ta kurtarılan Muhammed ve Abdulbaki'nin enkaz altından kurtarılmasına ilişkin görüntüleri paylaştı. Paylaşımda, 'Depremin 198. saatinde iki kardeşimiz daha enkaz altından kurtarıldı. Umudumuzu kaybetmeden çalışmalarımıza devam ediyoruz.' denildi.

10.00: Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından binlerce binanın yerle bir olduğu kent, helikopterle havadan görüntülendi. Eski mahallelerdeki 40-50 yıllık binalar yıkılırken, yeni imarlı bölgelerde yapılan yüksek katlı binaların ayakta kaldığı gözlendi. (Görüntüler için tıklayınız)

198. SAATTE 3. MUCİZE BİRDEN

7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerde 9. gün İşte bölgede son durum...

09.55: 198. saatte sevindiren haber bu kez Adıyaman'dan geldi. CNN Türk muhabiri Serdar Er, 18 yaşındaki Muhammed Cafer Çetin isimli genç enkaz altından 198. saatin sonunda kurtarıldığını bildirdi. Muhammed'i enkaz altından kurtaran ekipte yer alan Zonguldak'tan Madenci Taş Kömürü ekiplerinden Ercan Çömlek basın mensuplarına yaptığı açıklamada, 'Durumu iyi. Konuşmasında herhangi bir şey yok. İlk yemek istedi, et yemeği. Mutluyuz, sevinçliyiz. Tarif edilebilecek bir duygu değil. Biz şu an burada 9 kişiyiz. Bize nasip oldu biz kurtardık. Arkadaşımızı sağ salim çıkardık. ' dedi. Öte yandan Muhammed'in akrabası enkaz altından elleriyle çıkaran madencilerin elini öpüp sarıldı.

09.29: Kahramanmaraş’ta 17 yaşındaki Muhammed Enes ve 20 yaşındaki ağabeyi Abdülbaki, depremin 198. saatte 8 katlı Pınar apartmanının enkazından sağ olarak çıkarıldı.

09.14: Deprem bölgesinden İstanbul'a getirilen yaralı depremzede sayısı 5 bin 939 oldu.

05.14: Kahramanmaraş merkezli olarak meydana gelen depremde enkaz altından yaralı olarak kurtulan 49 depremzede ve 25 refakatçi Adana’dan kalkan Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait uçakla İstanbul Atatürk Havalimanı’na getirildi. Yaralılar burada hazırda bekleyen ambulanslarla tedavi altına alınmak üzere çevre hastanelere kaldırıldı.

03.04: Kahramanmaraş merkezli olarak meydana gelen ve 10 ilde yıkım oluşturan deprem ile ilgili Adana’daki arama kurtarma çalışmalarına katılan yaklaşık 60 kişilik askeri ve sivil ekip Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait uçakla İstanbul’a getirildi. Askeri ve sivil kurtarma ekipleri burada hazırda bekleyen otobüslerle ayrıldılar.

01.50: Kahramanmaraş merkezli olarak meydana gelen ve 10 ilde yıkım oluşturan deprem ile ilgili Adıyaman’daki arama kurtarma çalışmalarına katılan 15 kişilik İspanyol arama kurtarma ekibi ve 5 arama köpeği Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait askeri uçakla Adıyaman’dan İstanbul’a getirildi. İspanyol ekip burada hazırda bekleyen araçlarla AFAD ekibinin eşliğinde havalimanına götürüldü. Ekibin orandan da ülkesine döneceği öğrenildi.

00.10: Hatay’daki faaliyetleri yerinde takip eden Bakan Akar, deprem bölgesini ziyaret eden Libya Dışişleri Bakanı el-Menguş ile bir araya geldi. Deprem dolayısıyla geçmiş olsun dileklerini ileten el-Menguş, her türlü yardıma hazır olduklarını ifade etti. Milli Savunma Bakanı Akar da deprem ve sonraki çalışmalar hakkında bilgi vererek el-Menguş'a desteklerinden dolayı teşekkür etti.

00.01: Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Adana'da depremden etkilenen 49 kişinin Deniz Kuvvetlerine ait uçakla Kocaeli'ne ulaştırıldığını duyurdu.

KABİNE TOPLANIYOR

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay AFAD merkezinde şu açıklamalarda bulundu: Adıyaman, Hatay ve Maraş'a odaklanmış durumdayız. 2 milyon 200 bin afetzedeye 3 öğün yemek verebilecek altyapıya sahibiz. Beslenme konusunda sıkıntısı olan afetzedeler bize ulaşabilirler. Uçaklarımızın yaptığı sortiler 4 bini aşmış durumda. 257 noktada çadır kent kurulumu tamamlanmıştır. Hasar tespit çalışmalarımızı bir hafta içinde tamamlayacağız. Ayni yardımların yönlendirilmesi için 144 ALO yardım hattı kuruldu. Gaz ve elektrik kontrollü şekilde verilmeye devam ediyor. Ayni yardımlara rahat ulaşım için 250 market oluşturulacak. Bunların 100'ü çadırlarda, 150'si okullarda oluşturulacak. Deprem bölgesindeki çalışmalar yarın Kabine toplantısında detaylı şekilde ele alınacak. Göç dalgası ile alakalı sorun yoktur. 130 bini aşkın jandarma ve polis personeli, sahada ek olarak sayısız asker güvenliği sağlıyor. Sınırlarımız kontrol altındadır.

CAN KAYBI: 31 BİN 643

AFAD'dan yapılan son açıklamada depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısının 31 bin 643'e yükseldiğini duyuruldu. 158 bin 165 afetzedenin ise bölgeden diğer illere tahliye edildiği bildirildi.