Gündem A-U-O diyerek 10 yaş gençleşin! Herkes onu konuşuyor: Yüz yogası

A-U-O diyerek 10 yaş gençleşin! Herkes onu konuşuyor: Yüz yogası

17.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Her yaşın ayrı bir güzelliği vardır derler ama kim yüzünün olduğundan daha genç görünmesini istemez ki! Hem de kozmetik ürün kullanmadan, botoks veya dolgu yaptırmadan ya da estetik ameliyatlara başvurmadan... Uzmanlar acısız ve büyük paralar harcamadan yaş aldıkça genç kalmanın sırrının yüz kaslarını çalıştırmaktan, yani yüz yogasından geçtiğini söylüyor ama bir şartla!

Betül Topaklı / Milliyet.com.tr - Günümüzde yaş aldıkça genç kalmak, yaşlanmayı ertelemek herkesin ilgisini çekiyor. Uygulanan çok farklı metotlarla ileri yaşlarda bile genç ve güzel görünmek artık mümkün. Özellikle de doğal yollarla gençleşme acısız ve bütçe dostu olması bakımından insanlar için büyük önem taşıyor. Bu konuda önerilen ve son zamanlarda çok karşımıza çıkan bir yöntem olan yüz yogası, vücudumuzda bulunan kaslar gibi yüzümüzdeki kasları çalıştırarak, hem sarkmaları hem de kırışıklıkları azaltmaya yardımcı oluyor. Doğru yapıldığında cildi gençleştiren yüz yogası ile ayrıca hareketler esnasında yüzdeki akupunktur noktalarına da baskı yapılıyor. Böylece yüzde, dışardan içeriye organlara dokunulan alternatif bir rahatlama yaşanıyor.  

Haberin Devamı

Doğal güzellik metodu olan yüz yogası ile ilgili birçok yerde kurslara, atölye çalışmalarına ya da bireysel uygulamalara rastlamak mümkün. Peki, yüz yogası yaparken nelere dikkat etmek gerekiyor? Yüz yogası hareketlerinin aynada kontrollü bir şekilde yapılması gerektiğine vurgu yapan Yogadayoga Kurucusu Zeynep Şensoy, “Burada önemli olan yönlendirmeleri belirtildiği şekilde gerçekleştirmek ve kırışık oluşturmadan yapmak” dedi.

A-U-O diyerek 10 yaş gençleşin Herkes onu konuşuyor: Yüz yogası

YÜZDE BOTOKS ETKİSİ YARATIYOR

Pek çok kişinin korkulu rüyası olan yüzdeki kırışıklıklar, sarkmalar ve çizgiler için farklı yüz yogası hareketleri mevcut. Göz kapağı düşüklüğü ve kaz ayaklarının yok olması için botoks hareketinin yapılmasının gerektiğini belirten Yüz Yogası Eğitmeni Zeynep Şensoy, "İşaret parmaklarınızı kaşların bittiği yere, baş parmaklarınızı da elmacık kemiğinizin bitiş noktasına yerleştirin. Bu şekilde göz etrafını hafif şekilde yukarı ve aşağıya doğru tonlayın. Burundan alıp, burundan verdiğiniz 10 nefesi içinizden sayarak bu şekilde bekleyin" detayını paylaştı. Göz kapağı düşüklüğü ve göz altı torbaları için kolay ve etkili başka hareketin de oynak gözler olduğunu söyleyen Zeynep Şensoy, "Karşıya doğru bakın. Başınızın yerini değiştirmeden sadece gözlerinizi sağ üst köşeye doğru çevirin, sanki sağ kulak üzerinde bir şeyi görmeye çalışıyormuş gibi yukarı çapraza doğru bir bakış olsun bu. Üç nefes bu şekilde bekledikten sonra gözlerinizi sol üst köşeye gönderin, burada da üç nefes kalın. Sağ ve sola olan bu turu 10 kez tekrarlayın" diye konuştu.

Haberin Devamı

A-U-O diyerek 10 yaş gençleşin Herkes onu konuşuyor: Yüz yogası

İNCE KIRIŞIKLIKLARA VE GÜLME ÇİZGİLERİNE VEDA

Rahat bir alın için, “Parmakları ortadan başlayarak şakaklara kadar yana doğru kaydırarak masaj yapın” diyen Zeynep Şensoy, bu hareketin 10 kez tekrarlanması gerektiği bilgisini verdi. Şensoy, sonrasında alın bölgesinin rahatlayacağını ve ince kırışıkların zamanla azalacağını söyledi. Gülme çizgilerini ortadan kaldırmak için dilin kullanıldığını aktaran Şensoy, “Dilinizi dudak içinden sağ taraftaki gülme çizginizin içine yerleştirin ve burayı dilinizle ileriye doğru itin. Bu şekilde üç nefes beklerken, sol tarafta da elle sol yanağa destek verin. Daha sonra dili dudak içinden sol taraftaki gülme çizgisinin içine yerleştirin ve burayı dilinizle ileriye doğru itin. Bu şekilde de üç nefes beklerken sağ tarafta da elinizle sağ yanağınıza destek verin” bilgilerini paylaştı. Zeynep Şensoy, 10 tur devam ettikten sonra hem gülme çizgilerinin açılacağını hem de gıdının toparlanmış olacağını ifade etti.

Haberin Devamı

A-U-O diyerek 10 yaş gençleşin Herkes onu konuşuyor: Yüz yogası

A, U VE O DİYEREK GENÇLEŞİN

Yanak, dudak ve boyun çalışmak için derin şekilde "A, U ve O" harflerini söylemenin yeterli olacağı bilgisini veren Şensoy, “10 kez uzun 'A' devam ettirin. Sesiniz kuvvetli çıksın ki hem yüz kaslarınız çalışsın hem de mide çakranız canlansın. Yine derin nefes alın ve sesli kocaman ve uzun bir ‘U’ deyin. Bunu da 10 kez sürdürün. ‘U’ sesini çıkarırken dudaklarınızı iyice ileriye doğru uzatın. Bunu yaparken dudak üzerinde kırışıklık oluşuyorsa işaret parmaklarınızla dudak kenarlarına destek verin. Kuvvetli bir sesle çıkardığınız ‘U’ harfi ile yüz kaslarınızla birlikte kalp çakranızı da canlandırın. Şimdi de derin nefes alın ve sesli kocaman ve uzun bir ‘O’ deyin. Bu da 10 tur devam etsin. ‘O’ sesini çıkarırken dudaklarınızı içeriye doğru toplayın. Sesiniz kuvvetli çıksın ki yüz kaslarınızın yanı sıra, boğaz çakranız canlansın" bilgisini verdi.

Haberin Devamı

A-U-O diyerek 10 yaş gençleşin Herkes onu konuşuyor: Yüz yogası

'KENDİ 10 YAŞ ARALIĞINIZIN EN DİNCİ OLUN'

Genç ve güzel görünen bir boyun için de zürafa hareketinin yapılması gerekiyor. Bunun için tavanda çok sevdiğiniz birini hayal edin ve ona doğru bakın. Boynunuzu bedeniniz müsaade ettiği kadar yukarı ve arkaya gönderin. Bu şekilde boyun etrafındaki kasların uzayacağını ve gıdının toparlanacağını söyleyen Zeynep Şensoy, "10 derin nefes alın ve bu şekilde kalın. Yukarı doğru bakarken kaşlarınızı kaldırmayın gerekirse, gözlerinizi kapatın ki alnınızda kırışık oluşmasın" diye konuştu. Zeynep Şensoy yüz yogası hareketlerini yapan birinin olduğundan kaç yaş genç görünebileceğiyle ilgili soruya, “Mucizeden bahsetmiyoruz. Ben 39 yaşında biri olarak artık 20 yaşlarımda gösteremeyeceğimi biliyorum. Ancak kendi 10 yaş aralığımızın en dinci en dinamiği olabiliriz” cevabını verdi.

Haberin Devamı

ETKİSİNİ 2 AY İÇİNDE GÖSTERİYOR

Yüz yogasına başlamak için ergenlik sivilcelerinin bitmesini beklemenin büyük önem taşıdığını ileten Eğitmen Zeynep Şensoy, “Çünkü ellerimizle yüzümüze çok dokunduğumuz için ergenlikte çıkabilecek sivilceleri kalıcı leke yapmak istemeyiz” bilgisini paylaştı. Yüz yogasının ciltteki etkilerinin hayat tarzı, beslenme, uyku düzeniyle birlikte hareketlerin düzenli aksatmadan yapmasına bağlı olarak kişiden kişiye göre değiştiğini söyleyen Şensoy, sağlıklı beslenen ve uyku düzenini dikkat eden birinin ortalama 2 ay içinde gözle görünür sonuçlar elde etmesinin mümkün olduğuna dikkat çekti. Şensoy, yüz yogası yapma sıklığının her harekete ve bölgeye göre değiştiğini aktardı.

'BAŞLANGIÇ SEVİYESİ VİDEOLARIYLA BAŞLANMALI'

YouTube ve Instagram hesapları üzerinden binlerce kişiyi bilgilendiren paylaşımlarda bulunan Zeynep Şensoy, “Yüz yogası ile ilgili çok fazla video var. Ben kendi YouTube kanalımda bunu biraz açık şekilde anlatmaya çalışıyorum. Videoları başlangıç, orta ve ileri seviye olarak bölümlere ayırdım. Başlangıç seviye dersi haftada 3 gün, 2 ay süreyle yapıldıktan sonra yavaş yavaş orta ve ileri seviye videoları da ekleyerek devam edersek çok güzel sonuçlar alıyoruz. Aynı zamanda yüz yogası yine kanalımdaki yüz masajı videoları ile birleştirilirse cildin kalitesi artar. Böylece sarkmaları ve kırışıklıkları daha çabuk toparlamamız mümkün olur" dedi.

FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR AMA...

Yüz yogasının kasları, cildi ve lenfatik sistemi uyaran masaj ve egzersizleri içeren bir uygulama olduğunu ileten Dermatoloji Uzmanı Dr. Yasemin Fatih Amato, "Bu teknik gerginliği, stresi ve endişeyi hafifletmeye yardımcı olmak, yüz kaslarınızı yumuşatmak ve gevşetmek için tasarlanmıştır. Bu aynı zamanda bu duygularla ilişkili yüz ifadeleri yapmayı bırakmanıza da yardımcı oluyor" açıklamasını yaptı. Yüz yogasının, çizgileri ve kırışıklıkları yumuşatan, cilt altındaki kasları harekete geçiren ve sıkılaştırmaya yardımcı olan bir yöntem olduğu bilgisini veren Yasemin Fatih Amato, masaj ile kan dolaşımı artmaya, lenfatik drenaj iyileşmeye ve gerginliklerin azalmaya başladığını aktardı. Bunların yanı sıra baş ağrılarının azalırken, sinüslerin boşalıp uyku kalitesinin gözle görülür şekilde arttığını dile getiren Amato, “Yüz yogası yaparak gerginlikleri azaltabilirsiniz, göz çevresi kırışıklığını önleyebilirsiniz, kaşlarınızı daha pürüzsüz bir şekle sokabilirsiniz, boyun çevresindeki lenfatik drenajı artırıp, boyun gerginliğini azaltabilirsiniz, çene kaslarınızı gevşetebilirsiniz ve yüze dokunarak masaj yaparak gevşemeyi artırabilirsiniz” bilgilerini paylaştı. Cilt yogasının zararının yok denilecek kadar az olduğuna vurgu yapan Amato, “Dikkat edilmesi gereken en önemli şey, doğru hareketleri doğru şekilde yapmaktır. Yoksa fazla mimik yapıldığı için erken yaşlanma belirtilerinin görülmesi olası” şeklinde konuştu.

A-U-O diyerek 10 yaş gençleşin Herkes onu konuşuyor: Yüz yogası

'UZUN DÖNEMDEKİ ETKİSİ HÂLÂ BİLİNMİYOR'

Yüz yogasının yüz, boyun ve omuz bölgesini içeren masaj ve egzersizlerden oluştuğunu aktaran Dermatoloji Uzmanı Dr. Şale Kutsal Yılmaz, bazı kasları daha çok çalıştırırken, bazılarını gevşetmeyi hedeflediğini söyledi. Bu konudaki iddiaların yoganın yanak ve yüz kaslarını güçlendirerek görünümü iyileştireceği yönünde olduğunu belirten Kutsal, “Yüze yapılan masaj dolaşımı hızlandırarak dokuların oksijenlenmesini arttırabilir, lenfatik dolaşımı düzenleyerek daha iyi bir görünüm sağlayabilir. Ayrıca kendinize vakit ayırmak, nefesinize odaklanmak size iyi hissettirecektir” dedi.

Ancak yüz yogasının uzun dönemde faydalı olacağını söyleyebilmek için yeterli veri olmadığına dikkat çeken Kutsal, bu konuda daha çok çalışma yapılmasının daha net konuşma imkânı sağlayacağını dile getirdi. Ayrıca bazı mimik hareketlerinin sürekli tekrar edilmesinin yüzde yeni kırışıklıkları oluşturabileceğine vurgu yapan Şale Kutsal, “Yine cildin sürekli ovuşturulması cildi hırpalayarak tahriş ve sarkmalara neden olabilir. Eğer yüz yogasını denemek isterseniz bu konuda yeterli bilgi ve deneyime sahip kişilere ulaşmaya çalışın. Aksi halde olumsuz sonuçlar almak kaçınılmaz olacaktır" ifadesini kullandı.