Gündem ABD film çekecek Türk gençler arıyor

ABD film çekecek Türk gençler arıyor

12.08.2008 - 14:31 | Son Güncellenme:

.

ABD film çekecek Türk gençler arıyor

TÜRKİYE ile ABD ortaklığında yürütülecek olan ‘Uluslararası Gençlik Film Yapım Atölyesi Projesi'nde yer alacak 6 ilden 72 öğrenciyle film çekilecek. Projede yer alacak 6 ilden Sivas’ta başvurular başladı.

Haberin Devamı

‘State University of Newyork at Fredonia' öğretim üyesi ve proje yöneticisi Prof.Dr. Nefin Dinç, Sivas Belediyesi Meclis Salonu'nda proje ile ilgili bilgi verdi. Prof.Dr. Dinç, ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından desteklenen projenin amacının film yapmak isteyip, olanak bulamayan gençlere en iyi şartlarda film yapmaları sağlamak olduğunu belirtti. Toplantıya projenin Sivas ayağını üstlenen ABD'deki üniversitenin iletişim bölümü öğretim görevlisi Prof.Dr. Nefin Dinç, İletişim Bölüm Başkanı Ted Schwalbe ve Atlantik Film adına Tankurt Mekik katıldı.

Proje ile ABD'nin Türkiye'yi Türk gençlerin gözüyle tanıyacağını belirten Prof.Dr. Nefin Dinç, bu çalışma ile öğrencilerin Türkiye'deki önemli sosyal konularda film çekme şansını elde edeceğini belirterek, şöyle dedi:

Haberin Devamı

“Proje süresince Sivas'tan seçilecek 12 öğrenci film ve belgesel türleri, senaryo yazımı, kamera, ses, ışık ve montaj teknikleri konularında eğitilecek. Öğrenciler, bu projede aldıkları eğitim ile demokrasi, insan hakları, hoşgörü ve çeşitlilik, kadın sorunları ve ekonomik yetkinlik konularında filmler çekecekler. Filmlerin temaları belli olacak ancak senaryolar tamamen öğrencilere ait olacaktır.”

Kentte lise ve üniversitelerde eğitim gören bütün öğrencilerin bu proje için başvurabileceklerini anlatan Prof.Dr. Dinç, Antakya, Edirne, Konya, Mardin, Artvin ve Sivas'tan seçilecek 12’şer kişinin Ekim ayından itibaren başlayacak 21 günlük eğitim ardından 3'er gruplara ayrılarak 3 film çekeceklerini ve bu filmlerin değerlendirmeye alındıktan sonra her şehirden sadece 3 öğrencinin 2 haftalığına ABD'ye götürülerek eğitim alacağını söyledi. Seçilen filmin son düzenlemelerini ABD'de yapacak olan öğrenciler ayrıca Amerikalı ailelerin yanında konaklayarak gündelik yaşama tanık olacak. Öğrencilerin 20'şer dakikalık filmler yapacaklarını belirten Prof.Dr. Nefin Dinç seçilen filmlerin ABD'de 3 yerel ve ulusal film festivalinde, ardından Türkiye'de İstanbul ve Diyarbakır'da 2 film festivalinde gösterileceğini belirtti.

Proje için Sivas'ta başvurular başladı. Projeye katılmak isteyen öğrencilerin İngilizce bilmek zorunda olmadığı açıklandı. Projeye katılmak isteyen lise ve üniversite öğrencileri ‘www.filmturkey.net’ adresinden başvuru formlarına ulaşabilecek. Sivas'ta mümkün olduğunca çok öğrenciye ulaşmak istediklerini belirten Prof.Dr. Dinç, bu projede imkanların film çekmek için kısıtlı olduğu illerin özellikle seçildiğini belirterek, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“Büyük şehirlerde öğrencilerın film çekmek için imkanları var. Anlatmak istediği bir şeyleri olan ancak imkansızlıklar nedeniyle bunu filme aktaramayan gençleri arıyoruz. Bu nedenle imkanların kısıtlı olduğu illeri seçtik. Bunun yanı sıra mimari ve tarihi özelliği olan illerede öncelik vererek öğrenciler film çekerken bu özelliklerden yararlansınlar istedik.”

Projenin Sivas bölümüne Sivas Belediyesi'nde destek verdi. Bu kapsamda eğitimlerin Sivas Belediyesi Eğitim Kültür Salonu'nda verileceği belirtildi. Toplantıda Newyork Devlet Üniversitesi, İletişim Bölüm Başkanı Ted Schwalbe ve Atlantik Film adına Tankurt Mekik de proje ile ilgili bilgiler verdi.