Gündem Afganların % 91'i İran’dan geliyor

Afganların % 91'i İran’dan geliyor

27.01.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Afganistan'dan kaçak yollarla Türkiye'ye gelenlerin rotası ağırlıklı İstanbul ve batıdaki şehirler olsa da en çok tercih edilen duraklardan Trabzon'da yapılan mülteci anketinden ilginç sonuçlar çıktı.

Afganların % 91i İran’dan geliyor

Mert İnan - 2012'de 150 Afgan mültecinin ikamet ettiği Trabzon'da bu sayı günümüzde 7 bine yükselirken, kentte yaşam süren Afgan mültecilerle yapılan anket ise göçmenlerin sosyal ve ekonomik durumlarının yanı sıra göç deneyimlerine ışık tuttu. Anket, 2019'dan Kovid-19'un başlangıç dönemine kadar olan süreci kapsıyor. İstanbul Gelişim Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü'nden Dr. Öğretim Üyesi Cengiz Özgün tarafından yürütülün anket çalışmasına 102 mülteci katıldı. Ankete ilişkin Milliyet'e bilgi veren Özgün, "Türkiye'deki Afgan mültecilerin genel durumuna ayna tutmuş oldum" dedi. Ankete katılanların yüzde 49'unun kadın olduğuna dikkati çeken Özgün, şu bilgileri paylaştı:

Haberin Devamı

Yaş aralığı 18-25

"Anket yaptığımız kişilerin yüzde 53'ü bekar olduklarını belirtirken, yüzde 47'si ise evli olduklarını ifade etti. Türkiye’ye gelen mültecilerin çoğu 18-25 yaş aralığındaki kişilerden oluşuyor. Katılımcıların yüzde 52'sinin ekonomik açıdan alt gelir grubunu oluşturduğu saptadık. Yüzde 11'i de ilköğretim mezunu. Yüzde 40'ı çatışma ve şiddet nedeniyle, yüzde 15'i ayrımcılık, yüzde 16'sı ise işkence nedeniyle ülkesinden ayrıldığını söyledi. Trabzon'a göç eden Afgan nüfusunun neredeyse yarısı çalışmıyor. Yüzde 91'inin İran üzerinden geldikleri anketimizde teyit edilmiş oldu. Afgan göçmenlerin yüzde 43'ü Trabzon'a yerleşmelerindeki en önemli nedenin aile üyelerinden birçoğunun önceden Trabzon'da olmasından kaynaklandığı da anlaşılmış oldu." 

Haberin Devamı

Rize’de hiç Afgan yok

Milliyet’e konuşan Afganistan Hazaraları Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Muhammed Gül ise hem kentteki mültecilere hem de anket sonuçlara ilişkin şunları söyledi:

,“Karadeniz’de en yoğun Afgan nüfusu Trabzon’da. Rize’de hiç Afgan mülteci yok. Artvin’de 30, Giresun’da 3 bin; Samsun, Gümüşhane Bayburt’ta ise ikişer bin kişinin yerleştiğini biliyoruz. Eski binaların bodrum katları mültecilerin yaşam alanı. 2012’de kentteki Afgan mülteci sayısı 150 iken zaman içinde Trabzon’da Afgan nüfusu 7 bine ulaşmış oldu.”