Gündem ALES başvuruları ne zaman başlayacak?

ALES başvuruları ne zaman başlayacak?

21.09.2017 - 09:57 | Son Güncellenme:

Yüksek lisans yapmak isteyen öğrenciler tarafından ALES için başvuru yapılacak. 19 Kasım’da yapılacak olan sınavda, yeni değişiklikler yapıldı. Sınavda yapılan değişiklikler neler? ALES başvuruları ne zaman yapılacak?

ALES başvuruları ne zaman başlayacak

ALES başvuru işlemleri, 26 Eylül - 4 Ekim tarihleri arasında yapılacak. Adaylar, ÖSYM aday işlemleri sisteminden başvurularını yaptıktan sonra sınav ücretlerini de ödeyerek başvuru işlemlerini tamamlayacaklar. Bu yıl yapılan değişiklik ile ALES puanının geçerlilik süresi, 3 yıldan 5 yıla çıkarıldı. Bunun dışında sınav soru sayısı ve süresi de düşürüldü.

Haberin Devamı

ALES SINAV SORULARI İÇİN TIKLAYINIZ!

ALES SONUÇLARI HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

ALES BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

ALES başvuruları, ÖSYM’nin aday işlemleri sistemine T.C. kimlik numarası ve aday şifresi ile girilerek gerçekleştirilir. Başvuru yapacak adayların sistemde güncel fotoğraflarının bulunması gereklidir. Son 50 ay içinde çekilen ve sisteme yüklenen fotoğraflar güncel olarak kabul edilir. Fotoğrafı güncel olmayan adaylar, başvuru merkezlerinden 5 Türk Lirası karşılığında hem fotoğraflarını güncelletebilir hem de sınav başvurusu yapabilir. Adaylar başvuru yaptıktan sonra kılavuzda yer alan ödeme seçeneklerinden birisiyle sınav ücretini ödemelidir. Aksi halde başvuruları geçersiz sayılır.

Haberin Devamı

26 Eylül - 4 Ekim tarihleri arasında sınav başvurusunu tamamlamayan adaylar, ÖSYM tarafından ilan edilecek geç başvuru gününde de başvuru yapabilirler. Geç başvuru gününde başvuru yapacak adaylar, normal başvuru dönemine göre daha fazla sınav ücreti ödeyecek.

ALES’TE HANGİ DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI?

Kasım ayında uygulanacak olan ALES için değişiklikler yapıldı. Buna göre; sınav soru sayısı 160’tan 100’e, sınav süresi de 180 dakikadan 150 dakikaya düşürüldü. Sözel-1, Sözel-2 ve Sayısal-1, Sayısal-2 bölümlerinden oluşan sınav, değişiklik ile sözel ve sayısal olarak iki bölüme düşürüldü. Bunlar dışında; ALES sayısal ve ALES sözel puan hesaplama işlemlerinde değişiklik yapılmadı ancak ALES eşit ağırlık puanı hesaplamasında sözel ve sayısal testlerin etkilerinin yüzde 50 olması kararı alındı. Sınav puanının geçerlilik süresi de 3 yıldan 5 yıla çıkarıldı.

ALES ÜCRETİ NASIL ÖDENİR?

- Akbank tüm şubeleri, ATM’leri ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuru yapacak olanlar hariç)

- Albaraka Türk Katılım Bankası tüm şubeleri, ATM’leri ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuru yapacak olanlar hariç)

- Kuveyt Türk Katılım Bankası tüm şubeleri ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuru yapacak olanlar hariç)

- Halkbank tüm ATM’leri, şubeleri ve internet bankacılığı

Haberin Devamı

- Türk Ekonomi Bankası tüm şubeleri ve internet bankacılığı

- Ziraat Bankası’nın sadece mobil bankacılık ve internet bankacılığı

Bu ödeme seçenekleri dışında, ÖSYM’nin ‘’Ödemeler’’ alanı da kullanılabilir.