Gündem Antalya'da atılan tohumlar yeşerdi

Antalya'da atılan tohumlar yeşerdi

13.04.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Antalya'da yangında küle dönen ormanlarda hayat yeniden canlanmaya başladı. Dokuz ay sonra gittiğimiz bölgede, tohumlama yapılan yerlerde, tohumların filizlendiğini, yanan alanların yeşillendiğini ve kuşların bölgeye dönmeye başladığını gördük.

Antalyada atılan tohumlar yeşerdi

Antalya, Manavgat'da geçen yıl 28 Temmuz'da başlayan yangın, bir gün sonra Akseki'ye sıçramış ve rüzgârın da etkisiyle Gündoğmuş, Alanya, Gazipaşa ve Taaşğıl ilçelerine yayılmıştı. Yangında 59 bin 985 hektar ormanlık alan küle dönmüştü. Antalya'da yangında en çok zararı ise Manavgat ilçesi gördü. 31 bin 105 hektarın yandığı Manavgat'ta 24 bin 754 hektarlık alanın ağaçlandırması tamamlandı. Yanan diğer yerlerin ağaçlandırma çalışması sürüyor. Milliyet Gazetesi olarak, yangından 9 ay sonra Manavgat Orman İşletme Müdürlüğü'ne bağlı ekiplerle ağaçlandırma çalışmalarını yerinde inceledik. Tohumlama yapılan yerlerde, tohumların filizlendiğini, yanan alanların yeşillendiğini ve kuşların bölgeye dönmeye başladığını gördük. Bölgede yangın izleri fazlasıyla görülüyor. Zarar gören alanlarda yeşil zemini görmek için daha birkaç yıl var.

Haberin Devamı

‘BAŞARDIK’

Türkiye'deki en büyük yangın felaketi olarak kayıtlara geçen yangının ardından yapılan ağaçlandırma çalışmalarıyla ilgili Milliyet'e bilgi veren Manavgat Orman İşletme Müdürü Aydın Açıkbaş, gece-gündüz demeden, cumartesi-pazar izin yapmadan bütün yanan ağaçları tespit ettiklerini söyledi ve sonrasında da yeşillendirme çalışmasına başladıklarını antattı:

"Bizim bir an önce bu ağaçları kesip sahadan uzaklaştırmamız gerekiyordu ki yeniden bu sahaları ağaçlandırılalım. 31 bin 105 hektar alanımızda 2 milyon 750 bin metreküp yanan ağaç tespit edildi. Yanan 31 bin 105 hektar sahanın 15 bin 850 hektarı tohumlamayla ağaçlandırma yapılacak saha. Geriye kalan 8 bin 930 hektara ise fidan dikilerek ağaçlandırma yapılıyor. Tabii tensil sahanın 12 bin 472 hektarın tamamen boşalttık. Bu sahalarda doğal tohumlar var bunun yanı sıra dışarıdan da 20 ton tohum aldık ve bunları serpme yöntemiyle, serptik ve sahamızın yüzde 78'ini tohumladık. Bu da çok kolay bir iş değil ama biz kısa sürede ağaçlandırmanın tamamına yakını tamamladık. İmkânsızı başardık diyebiliriz."

Haberin Devamı

DİRENÇLİ AĞAÇLAR

Açıkbaş, benzer bir yangına karşı önlem alarak ağaçlandırma çalışmaları yaptıklarını anlatırken, yol kenarlarına, köy yerleşim alanlarına ve tarım alanlarının etrafına yangına direnç oluşturacak zakkum, harnup, defne, servi ve kızılçam fidanları diktiklerini söyledi. Açıkbaş, şunları dedi: "Yangından önce bu bölgede kızılçam vardı. Kızılçam diğer ağaç türlerine göre daha hızlı yanıyor ve yangını çok daha hızlı yayılıyor. Bu ağaçların etrafına yapraklı ağaç diktik. Bu yapraklı türler yangının hızlı bir şekilde yerleşim yerlerine ulaşmasını engelleyecek. Zarar gören yerler yeşermeye başladı. Bizim yaptığımız ağaçlandırmanın genç bir ağaca dönüşmesi ise 10-15 yılı bulur. Ormanların önceki halini alması için de 80 yıl var. Köylüye 145 bin keçiboynuzu ve defne fidanı dağıttık. Orman köylerinde büyükbaş, küçükbaş ve arı kovanları zarar görenlere 6 milyon 700 bin TL ödeme yaptık."

Antalyada atılan tohumlar yeşerdi

Yanan ormanlara atılan tohumlar gibi bölge insanlarının umutları da yeşerdi.

Haberin Devamı

74 BİN 140 KİLO TOHUM

Antalya Orman Genel Müdürlüğü, yangının söndürülmesi sonrasında kesme ve sürtme işlemlerine başladı. Bugüne kadar Antalya, Akseki ilçesinde 1324 hektar, Alanya’da 2036 hektar, Manavgat ve Taşağıl işletme müdürlükleri toplamı olan Manavgat ilçesinde 13 bin 636 hektar, Gazipaşa ilçesinde 110 hektar, Gündoğmuş ilçesinde 1536 hektar olmak üzere toplam 18 bin 642 hektar tabii gençleştirme çalışması yapıldı. Tabii gençleştirme çalışması yapılan sahalar çimlenmeye hazır olup, 0-400 metre ve 400-800 metre rakımlarda kızılçam tohumları çimlenmeye başladı. Çalışmalarda 73 bin kilo kızılçam, 1140 kilo karaçam tohumu olmak üzere toplam 74 bin 140 kilo tohum toprakla buluştu.

YARIN: Evi yananların bayram beklentisi