Gündem Atıl tarım arazileri için alternatif plan

Atıl tarım arazileri için alternatif plan

29.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’de 2.1 milyon futbol sahası büyüklüğündeki tarım arazisinin atıl durumda olduğuna dikkat çeken Kent Konseyleri Birliği, bu arazilerin üretime kazandırılması için harekete geçti.

Atıl tarım arazileri için alternatif plan

Meltem Güneş -  Türkiye Kent Konseyleri Birliği ve Ankara Kent Konseyi Birliği Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, Türkiye’de 2.1 milyon futbol sahası büyüklüğünde 1.5 milyon hektarlık tarım arazisinin atıl durumda olduğunu söyledi. Yılmaz, bu arazilerin üretime kazandırılması için Tarım ve Orman Bakanlığı’na kapsamlı bir rapor sunacaklarını duyurdu. Yılmaz, bir grup gazeteciye yaptığı değerlendirmede, atıl durumda bulunan arazilerin, tarımsal üretime kazandırılmasının önemine dikkati çekti.

Haberin Devamı

‘TEMEL ANAHTARIMIZ’

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye’nin tarımsal hasılasının 2022 yılında 58.5 milyar dolara ulaşmasına rağmen vatandaşın pahalıya ürün tüketmek zorunda kaldığını belirten Yılmaz, “Sürdürülebilir refah artışını sağlamada temel anahtarımız tarımsal faaliyetler olmalı” vurgulamasını yaptı. Yılmaz, salgın hastalık, savaş gibi durumların gıda krizinin yaşanma olasılığını arttırdığını söyleyerek, “Türkiye gibi dört mevsimi yaşayan ve bereketli toprakları olan bir ülkede, gıda krizi, ekilmeyen alanları tarıma kazandırarak aşılabilir” diye konuştu.

Yılmaz, Türkiye’de 2.1 milyon futbol sahası büyüklüğünde 1.5 milyon hektarlık tarım arazisinin ekilip biçilmediğini bildirdi. Konuya ilişkin kapsamlı bir rapor hazırlayarak Tarım ve Orman Bakanlığı’na sunacaklarını belirten Yılmaz, “Yapılan hesaplamalara göre bu alanların üretime kazandırılmasıyla ekonomiye yıllık 14 milyar TL’lik bir katkı sağlanacağını öngörüyoruz. Maalesef Türkiye dünyanın en pahalı soğanını, etini, sütünü tüketir hale geldi. Bunu aşmak için bir tarım haritası ve tarımsal kalkınma planı hazırlanmalı. Bu harita ve planların hazırlanması  için Kent Konseylerinde biriken deneyimi ve tüm bilgiyi sahaya yansıtmak istiyoruz. Atıl tarım alanlarında Tarıma Dayalı İhtisas OSB’leri de kurulabilir, hem üretim hem de  istihdam artışı sağlanır” dedi.

Haberin Devamı

‘SAHTECİLİĞE KARŞI GIDA MUHAFIZLARI’

Türkiye Kent Konseyleri Birliği ve Ankara Kent Konseyi Birliği Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, gıda arzının yanı sıra sağlıklı ve güvenilir gıdaya erişimin önemine değinirken de, gıdadaki sahteciliğin önlenmesi için denetimlerin sıklaştırılması gerektiğini kaydetti. Yılmaz, “Kent Konseyleri olarak burada sorumluluk üstlenerek ‘gıda muhafızları sistemini’ hayata geçirmek istiyoruz. Tarım Bakanlığı’na önerimiz; kentlerde belirleyeceğimiz gıda dostu arkadaşlarımız, raflardan rastgele ürün seçerek Bakanlığın laboratuvarlarında test ettirebilsin” dedi.