Gündem Avrupa’da duyarlılık yükseliyor

Avrupa’da duyarlılık yükseliyor

16.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın da yer aldığı İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Arap Ligi Temas Grubu’nun, Gazze’ye insani yardımın ulaştırılması ve bir an önce ateşkes ilanı için başlattığı ziyaret turları sürüyor.

Avrupa’da duyarlılık yükseliyor

AYDIN HASAN Ankara  - Temas Grubu, Oslo’da Benelüks ve İskandinav ülkelerinden 8 ülkenin dışişleri bakanıyla bir araya geldi. 

Haberin Devamı

11 Kasım’da Riyad’da düzenlenen İİT ve Arap Ligi Ortak Zirvesi’nde, Türkiye’nin de özellikle savunduğu şekilde kurulan temas grubunda, Türkiye, Suudi Arabistan, Mısır, Endonezya, Nijerya, Katar ve Ürdün dışişleri bakanlarının yanı sıra Filistin ve İİT Genel Sekreteri de yer alıyor. Dün Oslo’da düzenlenen ve aralarında Dışişleri Bakanı Fidan’ın da bulunduğu Temas Grubu’nun katıldığı toplantıda, Belçika, Danimarka, Hollanda, İsveç, izlanda, Lüksemburg, Norveç dışişleri bakanlarının yanında Finlandiya Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı da yer aldı. 

Oslo toplantısı şu açılardan önemli:  

■ İskandinav ülkeler, geleneksel olarak kriz bölgelerine en çok insani yardım sağlayan ülkeler arasında. Benelüks (Belçika, Hollanda, Lüksemburg) ülkeleriyle beraber uluslararası hukuk ve uluslararası insani hukuk konularında etkin. Bu iki grubun Gazze’de yaşananlar konusunda İsrail’e karşı daha eleştirel tutum takınmaları Filistin bakımından yararlı olacak. 

Haberin Devamı

■ Gazze’de ateşkes çağrısı yapamayan AB içinde Filistin’i destekleyen ülkelerin sayısını artırmak da önemli. 

■ Danimarka, Finlandiya ve İsveç, Ekim ayında BM Genel Kurulu’ndaki oylamada Filistin’i desteklemezken, 12 Aralık’ta yapılan oylamadaysa ateşkes lehinde oy kullandı. Temas Grubu’nun yaptığı görüşme, söz konusu ülkelerin tutumunu pekiştirmek bakımından önemli. Bu toplantı, Gazze konusundaki hassasiyetin, 12 Aralık’ta çekimser oy kullanan Hollanda’ya da aktarılması bakımından yararlı oldu. 

■ Söz konusu ülkelerin bazılarında çok sayıda Müslüman yaşıyor ve buralarda İslam karşıtı eylemlerde artış gözleniyor. Görüşmeler, aşırıcı gruplarla mücadele ve toplumlararası barış mesajının yinelenmesi bakımından önemliydi. 

■ Bu 8 ülkenin, Temas Grubu’yla diyalog arayışında olması, Gazze ve Filistin’de yaşanan zulme yönelik duyarlılığın Batı Avrupa’da arttığına işaret ediyor. Temas Grubu’nun, tam ateşkes ve barış sürecinin başlaması yönündeki çağrısı, sorunun bir an önce çözülmesine dair beklentinin dünyada daha fazla yankı bulmasına imkân tanıdı.