Gündem Avukat Atilla Hekimoğlu: İbrahim Fırtına Paşa fuzuli yere tutuluyor

Avukat Atilla Hekimoğlu: İbrahim Fırtına Paşa fuzuli yere tutuluyor

23.02.2010 - 13:33 | Son Güncellenme:

Balyoz operasyonunda gözaltına alınan 6 emekli askerle, muazzaf askerler iki grup halinde Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne çıkartıldı.

Avukat Atilla Hekimoğlu: İbrahim Fırtına Paşa fuzuli yere tutuluyor

“BALYOZ Operasyonu'nda hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs ettiği iddiasıyla gözaltına alınan Emekli Tümamiral Ali Deniz Kutluk, Emekli Tuğamiral Engin Baykal, Emekli Tuğgeneral Mehmet Kaya Varol, Emekli Tümamiral Özer Karabulut, Emekli Koramiral Lütfü Sancar, Emekli Korgeneral Ayhan Taş, emekli kurmay albaylar Ahmet Metin Dikici, Ali İhsan Çuhadaroğlu ve Ümit Özcan ile Tümamiral Ramazan Gündeniz, Tugamiral Aziz Çakmak ve Ergenekon Davası sanıklarından Albay Cengiz Köylü, Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne çıkarıldı.

Haberin Devamı

Gözaltındaki emekli askerler sabah saatlerinde adliye binasına hakimler ve savcılar tarafından kullanılan kapıdan alındı. Görevdeki Tümamiral Ramazan Gündeniz de aynı saatlerde tutulduğu Merkez Komutanlığı'ndaki işlemlerinin ardınan adliyeye getirildi. Ramazan Gündeniz adliyeye sokulurken polis ve askerler, barikat kurarak görüntü alınmasını engelledi. Ergenekon Davası sanıklarından Albay Cengiz Köylü ise cezaevinden adliyeye getirdi.

Halen görevde olan askerler adliyeye gazeteci ve kameramanların çekim yapmaması için görüş alanı dışında kalan arka taraftaki yemekhane yanındaki kapıdan içeri alındı.

TEK SIRA PERDE

Emekli ve muvazzaf askerin Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’nde savcılık sorgularına öğle saatlerinde ara verildi. Bununla birlikte askerler terasa çıkarak çay ve sigara içti. Askerlerin, basın mensuplarınca görüntülenmemesi için perdeleme yapıldı. Duvar kenarına gelen sivil kıyafetli askerler, yan yana gelerek etten duvar ördü.

Haberin Devamı

TUTUKLAMAYA İTİRAZ

Emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın avukatları İstanbul Nöbetçi 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurarak yakalama ve gözaltına alma kararına itiraz etti. Dilekçede İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nce 21 Şubat 2010’da verilen arama ve el koyma kararında Çetin Doğan hakkında yakalama kararını içeren bir hükmün bulunmadığı ileri sürüldü. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturmada Çetin Doğan’ın evi ve Bodrum’da bulunan yazlığının arandığı belirtilen dilekçede, “22 Şubat 2010'de 'İkamet yeri arama ve el koyma tutanağı’na 'Yapılan aramada başka herhangi bir suç ve suç unsuruna rastlanılamaması üzerine, yapılan arama aynı gün saat 16.20’de sona ermiştir’ ibaresi yazılarak hazırda bulunan Cumhuriyet Savcısı ve diğer kişilerce imza altına alınmıştır. Ancak buna karşın, 22 Şubat 2010’da yapılan arama el koyma sırasında hazır bulunan sayın savcı saat 18.18’de müvekkilimiz hakkında yakalama işleminin yapılmasını da istemiştir” denildi.

Çetin Doğan’ın en son 1’inci Ordu Komutanlığı’nda görev yaptığı belirtilen dilekçede şunlara yer verildi:

Haberin Devamı

“Böylesine önemli görevlerde bulunulmuş, toplumun saygı ve sevgisini kazanmış olan bir kişi hakkında sırf ifadesine başvurulmak üzere yakalama kararının çıkarılmış olması kamu vicdanını zedeleyecek, bu tedbiren beklenen amaçtan, çok daha vahim zararlar doğmasına neden olabilecek bir durumdur. Müvvekilimizle aynı sosyal konuma sahip olan kişilerin davet ile adliyeye çağrıldıkları ve bu kişilerin de savcılığın davetine uydukları gözden kaçırılmamalıdır.”

SAVAŞ SENARYOSU

Dilekçede Ceza Muhakemesi Kanunu’nda yakalama işleminin kanuni şartları da sıralandı. Dilekçede Çetin Doğan'ın Balyoz Güvenlik Harekat Planı’na ilişkin soruşturmada hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs iddiasıyla gözaltına alındığı hatırlatılara “Bu suçun maddi koşulu kanunda ’cebir ve şiddet kullanmak’ olarak belirtilmiştir. Oysa ki müvekkilimiz hakkında toplanan deliller arasında bir eyleme giriştiğine dair bir emare bulunmamaktadır. Bunun yanında bir gazetede yayınlanan ve bir iddiadan ibaret olan Balyoz Eylem Planı’na ilişkin olarak müvekkilimiz vermiş olduğu mülakatlarda iddia edilen eylemin bir savaş senaryosundan ibaret olduğunu ve bu bilgilerin kurgulanarak ve değiştirilerek kamuoyuna aktarılığını bir çok defa ifade etmiştir” denildi.

Haberin Devamı

EMNİYETTEKİ SORULAR

Emekli askerlere emniyetteki sorgularında 80 sayfa tutan soru yöneltildi. Balyoz Harekat Eylem Planı kapsamında öggüt kurmakla suçlanan emekli askerlere Ergenekon'a ilişkin ise herhangi bir soru sorulmadı. Emekli askerlere şu konularla ilgili sorular soruldu:

* Fatih ve Beyazıt camiilerin bombalanması.

* Çarşaf, Sakal, Oraj eylem planlarından haberleri olup olmadığı.

* Seminerlere katılıp katılmadıkları.

* AK Parti'yi bitirmeye ilişkin planlara dair sorular.

* 1'inci Ordu'nun sorumluluk alanları.

BENİ NİYE ALDILAR?

Emekli Albay Kubilay Aktaş, gözaltına tutulduğu emniyete kendisiyle görüşmeye gelen avukatına “Beni niye aldılar?. Burada ne işim var?” sorusunu yöneltmiş. Emekli Albay Kubilay Aktaş'ın avukatı Naci Gürkan, öğlen saatlerinde müvekkiliyle görüştü. Saat 13.00'te emniyetten ayrılan Gürkan, basın mensuplarına “Müvekkilimle görüştüm. Türkiye Cumhuriyeti hükümetini, şiddet ve cebir kullanarak, görev yapmasına engel olmakla suçlanıyor. Ama içerik hakkında bir bilgimiz yok. Henüz ifadesine başvurmadılar. Müvekkilimin dün evinde arama yapıldı. Kendisi spora çıkmıştı. Spor yaparken eve çağrılmış. Spor yaparken gözaltına aldılar” dedi. Gürkan, müvekkili emekli Albay Kubilay Aktaş'ın ilk karşılaşmalarında kendisine “Beni niye aldılar. Burada ne işim var” diye sorduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Emekli askerlerin bir kısmı Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde, bir kısmı da Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nde gözaltına alındı. Eski Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İbrahim Fırtına ve eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek ise Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde tutuluyor.

Paşa FUZULİ YERE TUTULUYOR

Eski Hava Kuvvetleri Komutanı İbrahim Fırtına'nın avukatı Atilla Hekimoğlu, “İbrahim Fırtına Paşa, burada fuzuli yere tutuluyor. Burayı sadece otel olarak kullanıyor” dedi. Gazetecilerin Emekli Orgeneral İbrahim Fırtına'nın nezarette kiminle kaldığı sorusuna Avukat Atilla Hekimoğlu, “Odada yalnız kalıyor” diye cevap verdi. Avukat Atilla Hekimoğlu, bugün, müvekkili İbrahim Fırtına'yı gözaltına tutulduğu İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde ziyaret etti. Atilla Hekimoğlu emniyet müdürlüğünden ayrılırken gazetecilere açıklama yaptı. Hekimoğlu, şunları söyledi:

“Olabildiğince çok iyi. Askeri kişiliği itibariyle dayanıklı. Sağlık durumu iyi. İbrahim Fırtına Paşa, 24 saattir gözaltında bulunmasına rağmen hukuki hiçbir işlem yapılmadı. Burada 24 saati aşkın bir sürede bulunmasının hiçbir hukuki dayanağı yok. Polisin ifade alması söz konusu değil. 2006 yılındaki genelgede göre bazı kamu görevlileri hakkındaki soruşturmaların sadece cumhuriyet başsavcısı tarafından yapılabilir. Cumhuriyet savcısı bile değil. Burada uzun süre tutulacağını düşünmüyorum. Kısa süre içinde savcılığa sevk edileceklerdir.”