Gündem Bakan Fidan'dan Gazze açıklaması: İsrail'e karşı yeni tedbirler aldık

Bakan Fidan'dan Gazze açıklaması: İsrail'e karşı yeni tedbirler aldık

08.04.2024 - 19:09 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "İsrail’in, Gazzelilere yardım ulaştırma girişimimizi engellemesinin bahanesi olamaz. Bu durum karşısında İsrail’e yönelik bir dizi yeni tedbir almayı kararlaştırdık" dedi. Öte yandan Türkiye, Gazze Şeridi’nde yaşayan Filistinlilere en çok yardım malzemesi ulaştıran ülke oldu.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsrail-Filistin gerilimi hakkında basın açıklaması yaptı. Dünya ülkelerinin İsrail’i kınadığını söyleyen Bakan Fidan, “İsrail saldırıları Ramazan ayı boyunca devam etti. Bu insanlık dışı tutum Müslümanlar başta olmak üzere tüm dünya kamuoyunun vicdanını yaralamaya devam etmektedir. Biz olayların başladığı ilk günden itibaren yaşananlara tepkisiz kalmadık. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde en doğru ve cesur tavrı takındık. Filistinli kardeşlerimizin yanında olduk. Uluslararası toplumun ve İslam ülkelerinin İsrail’e karşı ortak bir tutum alması için çaba harcadık. Bu konuda da başarılı olduk. Bu gün tüm dünya İsrail makamlarının adalet önünde hesap vereceği günü iple çekiyor. Tarihte ilk kez İsrail’i herkes kınıyor, işlediği suçları herkes lanetliyor” ifadelerine yer verdi.

Haberin Devamı

“ İSRAİL’İN YARDIM ULAŞTIRMA GİRİŞİMİMİZİ ENGELLEMESİNİN HİÇBİR BAHANESİ OLAMAZ"

Gazze’ye yapılan yardımlar hakkında bilgi veren Bakan Fidan, 9’uncu yardım gemisinin yola çıktığını belirtti. Bakan Fidan, Türkiye’nin Ürdün üzerinden havadan yardım girişiminin İsrail tarafından engellendiğini söyleyerek, “Ayrıca Gazze’deki kardeşlerimize insani yardım götürmek için yoğun bir çaba harcıyoruz. Deniz ve hava yoluyla Gazze’ye ulaştırmak için Mısır’a ilettiğimiz yardım 42 bin tonu geçti. Bugün itibari ile Gazze’ye en çok yardım gönderen ilk iki ülkeden biriyiz. 9’uncu yardım gemimiz yolda. Bildiğiniz üzere bir süredir Ürdün üzerinden de insani yardımlar paraşütlerle Gazze’ye ulaştırılıyor. Biz de hava kuvvetlerimize ait uçaklarla bu insani yardım operasyonuna dahil olma talebimizi iletmiştik. Ürdün makamlarınca olumlu karşılanan bu talebimizin İsrail tarafından reddedildiğini bugün öğrendik. İsrail’in açlıkla boğuşan Gazzelilere havadan yardım ulaştırma girişimimizi engellemesinin hiçbir bahanesi olamaz” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

“İSRAİL’E YÖNELİK BİR DİZİ YENİ TEDBİR ALMAYI KARARLAŞTIRDIK”

Bakan Fidan, İsrail’e ateşkes ilan edene kadar tedbir uygulanacağını açıklayarak, “Bu durum karşısında biz de İsrail’e yönelik bir dizi yeni tedbir almayı kararlaştırdık. Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından onaylanan bu tedbirler, gecikmeksizin, adım adım hayata geçirilecektir. Bu tedbirler, ilgili kurumlarımız tarafından kamuoyumuzla paylaşılacaktır. İsrail, ateşkes ilan edene kadar ve insani yardımların Gazze’ye kesintisiz biçimde ulaşmasına izin verene kadar, bu tedbirlerimiz devam edecektir” dedi.

"UÇAĞIMIZA YAPILAN FİİLİ BİR ENGELLEME SÖZ KONUSU DEĞİL"

Dışişleri Bakanlığı'nca, İsrail'in reddettiği Gazze'ye yardım konusuna ilişkin, "Ürdün ile koordinasyon halinde kendi kargo uçaklarımızın yardım ulaştırması söz konusuydu. Bu konuda İsrail tarafından olumsuz yanıt geldi. Uçağa yapılan fiili bir engelleme söz konusu değil" denildi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan, İsrail'in reddettiği yardım konusuna ilişkin yapılan yazılı açıklamada, "Bildiğiniz gibi bir süredir Ürdün hava sahası kullanılarak bazı ülkeler tarafından Gazze'ye yardım ulaştırılıyor. Bu konudaki tüm koordinasyonu Ürdün yürütüyor. Bunu yapan uçakların İsrail tarafından hedef alınmaması için bir anlayış (deconfliction mechanism) olması lazım. Bu yolla Gazze'ye ulaştırılmak üzere yardım malzemesi ve paraşüt iletmiştik Ürdün'e. Bunu zamanında basın toplantısında sizlere aktarmıştık. Bu defa, yine Ürdün ile koordinasyon halinde kendi kargo uçaklarımızın yardım ulaştırması söz konusuydu. Bu konuda İsrail tarafından olumsuz yanıt geldi. Uçağa yapılan fiili bir engelleme söz konusu değil" ifadelerine yer verildi.

Haberin Devamı

BAKAN TUNÇ: TÜRKİYE, HER ZAMAN FİLİSTİNLİ KARDEŞLERİNİN YANINDADIR

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "İşgalci İsrail, 7 Ekim’den bu yana Gazze’de insanlığın gözü önünde uluslararası hukuku ayaklar altına almakta, savaş suçu işlemektedir. Sivillerin üzerine bombalar yağdırarak soykırım yapmaktadır. İsrail’in hain saldırılarında çoğu çocuk ve kadın olmak üzere 33 binin üzerinde Filistinli kardeşimiz hayatını kaybederken 76 bine yakın Filistinli kardeşimiz yaralandı. Uluslararası sistem, sözde demokrasi ve insan hakları savunucusu ülkeler, işgalci İsrail’in katliamlarına sessiz kalırken ve zalimlerin yanında saf tutarken; Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğindeki Türkiye, masumların ve Filistinli kardeşlerinin yanında yer almaktadır. Sayın Cumhurbaşkanımız nerede olursa olsun her platformda ‘dünya 5’ten büyüktür’ ve ‘daha adil bir dünya mümkün’ diyerek yaşananlara karşı tüm dünyanın kayıtsız kalmaması gerektiğini vurgulamıştır. Gazze’de ateşkes önerileri ve insani yardım önergeleri reddedilirken, Türkiye Filistinli kardeşlerine yardım göndermek için mücadele etmiştir. Türkiye, Gazze şeridine en çok yardım gönderen birinci ülke olmuştur. Türkiye olarak, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde dünyada hakkaniyeti savunmaya devam edeceğiz. Filistinli kardeşlerimizin destekçisi olmayı sürdüreceğiz. Daima mazlumun ve mağdurun yanında yer alacak, dünyada barışı, huzuru ve adaleti savunacağız. Türkiye, her zaman Filistinli kardeşlerinin yanındadır" dedi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE, GAZZE’YE EN ÇOK YARDIM EDEN ÜLKE OLDU

Haberin Devamı

Türkiye, Gazze Şeridi’nde yaşayan Filistinlilere en çok yardım malzemesi ulaştıran ülke oldu.

Güvenlik kaynaklarından edinilen bilgilere göre, Türkiye, Gazze Şeridi'nde yaşayan Filistinlilere en çok insani yardım malzemesi ulaştıran birinci ülke oldu. Gazze'de barış için Türkiye’nin yoğun istihbarat diplomasisi devam ederken, bölge halkının insani yardıma ulaşması için gereken tüm girişimler artarak sürüyor. Bölgede 7 Ekim'den bu yana zor günler yaşayan Gazze halkının insani ihtiyaçlarını karşılamak için dünya ülkeleri seferber olurken, İsrail Savunma Bakanlığına bağlı Bölgelerdeki Hükümet Faaliyetleri Koordinatörlüğü'nün (COGAT) 7 Nisan 2024 verilerine göre Gazze bölgesine yardım miktarı yüzde 26'yı bulan Türkiye, birinci sırada yer aldı.