Gündem Balistik Füze nedir? Balistik füzenin menzili ne kadar?

Balistik Füze nedir? Balistik füzenin menzili ne kadar?

08.01.2020 - 10:22 | Son Güncellenme:

İran tarafından Irak'taki ABD üslerinin balistik füze ile vurulmasının ardından vatandaşlar Balistik füze nedir? Balistik füze menzili ne kadar sorularına yanıt aramaya başladı. Dünyanın büyük dikkatle takip ettiği olayda Amerikan üssünde 80 Amerikan askerinin öldürüldüğü duyuruldu. Peki Balistik Füze nedir?

Balistik Füze nedir Balistik füzenin menzili ne kadar

Balistik füze nedir sorusu sıkça araştırılıyor. İran tarafından Irak'taki ABD üslerinin balistik füze ile defalarca bombalanmasının ardından olayları yakından takip eden vatandaşlar Balistik füze nedir? Balistik füze menzili ne kadar sorularına yanıt aramaya başladı. Peki Balistik füzelerin menzili ne kadar?

Haberin Devamı

BALİSTİK FÜZE NEDİR?

Balistik füze, nükleer, kimyasal, biyolojik başlık taşıyabilen uzun menzilli güdümlü veya güdümsüz füzedir. Bu füzeler tek bir nükleer başlık taşıyabilecekleri gibi, birden fazla başlık taşıyarak bu başlıkları farklı hedeflere yollayabilirler.

Balistik füze türleri

Kısa menzilli balistik füze (KMBF)

Orta menzilli balistik füze (OMBF)

Kıtalararası balistik füze (KABF)

Slbm Submarine-launched ballistic missile - Denizaltından atılan balistik füze

Balistik Füze nedir Balistik füzenin menzili ne kadar

 

KISA MENZİLLİ BALİSTİK FÜZE MENZİLİ NE KADAR?

Kısa menzilli balistik füze (KMBF) (İngilizce: Short-range ballistic missile (SRBM)), menzili 1000 km veya daha az olan balistik füzelerdir. Ayrıca nükleer başlık taşıyabilme kapasitesine sahiptirler. Balistik füzelerin modern askeri harekatlarda kullanılması İkinci Dünya Savaşı yıllarına rastlamaktadır. Nazi Almanyası’nın 1942’nin sonlarından itibaren geliştirdiği V-2 balistik füzellerin atası sayılır. Bu füzeler içlerine yerleştirilen ilkel bir otomatik pilot sisteminin yardımıyla, 800-1000 metre irtifada, 500 km/saat bir hızla uçabilmekte ve 1000 kg patlayıcı madde ihtiva eden harp başlığını 250 km uzaklığa ulaştırabilmekteydi.

Haberin Devamı

ORTA MENZİLLİ BALİSTİK FÜZE MENZİLİ NE KADAR?

Orta menzilli balistik füze (OMBF) (İngilizce: Medium-range ballistic missile (MRBM)) KMBF'den daha fazla menzile sahip olan balistik füze çeşididir. KMBFler de olduğu gibi nükleer başlık taşıma kapasitesine sahiptir. Kurumlara göre değişmekle birlikte ABD Savunma Bakanlığı'na göre menzili 1000 ile 3000 km arasında olan balistik füzeler OMBF sınıfına girer.

UZUN MENZİLLİ BALİSTİK FÜZE MENZİLİ NE KADAR?

Uzun menzilli balistik füze (UMBF), menzili 3,000-3,500 km arasında olan bir balistik füzedir. Kıtalararası balistik füze ile orta menzilli balistik füze arasında yer almakla birlikte prensip olarak düşük performanslı bir kıtalararası balistik füze ile az bir farka sahiptir.

Uzun menzilli balistik füzeler, günümüzde Çin, Hindistan, İsrail ve Kuzey Kore tarafından işletilmektedir. ABD, Sovyetler Birliği, Birleşik Krallık ve Fransa ise eski kullanıcılardır.