Gündem Balyoz’u onayan Ertuğrul’a tahliye

Balyoz’u onayan Ertuğrul’a tahliye

26.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Balyoz davasında verilen mahkûmiyet kararlarını onayan eski Yargıtay 9. Ceza Dairesi Başkanı Ekrem Ertuğrul tahliye edildi

Balyoz’u onayan Ertuğrul’a tahliye

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) kumpası “Balyoz” davasında verilen mahkûmiyet kararlarını onayan ve 2 yıl 8 gündür cezaevinde tutuklu bulunan eski Yargıtay 9. Ceza Dairesi Başkanı Ekrem Ertuğrul’un, adli kontrolle tahliyesine karar verildi.
Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nce Yargıtay Genel Kurul Salonu’nda görülen duruşmaya Ertuğrul, yakınları ve avukatlar katıldı. Duruşmada tanık olarak dinlenen eski HSKY 1. Daire Başkanı İbrahim Okur, Ertuğrul’un cemaatçilerin yakın markajı nedeniyle onlarla çalıştığını savundu.

Haberin Devamı

‘Markaja aldılar’

Balyoz davasıyla ilgili HSYK’ya çok sayıda şikayet geldiğini, kararda somut, fahiş hatalar bulunduğunu kendilerinin de tespit ettiklerini anlatan Okur, “Ekrem Bey’in bu hataları göreceğini düşünmüştüm, görmesi gerekirdi. Diğer örgüt mensubu daire üyelerinin Ekrem Bey’i markaja alarak kararı çıkardıklarını düşünüyorum. Çünkü karar oy birliğiyle alındı. Ekrem Ertuğrul, çok iyi bir hukukçu idi. Buna rağmen karşı oyu yoksa yapı mensubu üyelerin etkisinde kalmıştır diye düşünüyorum” dedi. Eski Adalet Bakanlığı Müsteşarı Birol Erdem ve eski HSYK Başkanvekili Ahmet Hamsici de Ertuğrul’un yapıdan olmadığını bildiklerini söyledi.

Tanık anlatımlarına karşı söz alan Ertuğrul ise bu örgütün cemaat, hizmet hareketi olduğu dönemde de terör örgütü olduğu dönemde de hiçbir ilgisi, iltisakı, sempatisi olmadığını savundu.

Haberin Devamı

‘Yemeklere gitmedim’

Örgütün hiçbir toplantısına katılmadığını, yemeklerine gitmediğini, sofralarına bir kez bile oturmadığını, hastanelerinde tedavi olmadığını belirten Ertuğrul, yorum ve kanaatlere dayanılarak 2 yıl 8 gündür tutuklu olduğunu öne sürdü. Ertuğrul, “Ben bunu kaderim olarak kabul ettim. Artık hukuku bıraktım, vicdani bir talepte bulunuyorum” diyerek, tahliyesine karar verilmesini istedi. Mahkeme, Ertuğrul’un tutuksuz yargılanmak üzere adli kontrol şartıyla tahliyesine karar verdi. Duruşma 20 Kasım’a bırakıldı.

‘Ben orada değildim kimseye ateş etmedim’

Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullandığı Akıncı Üssü’ndeki eylemlere ilişkin davada savunma yapan eski Astsubay Erdinç Kurt, lojman nizamiyesinde diz çökerek nişan alıp vatandaşların üzerine ateş açtığına ilişkin savcılık beyanlarını mahkemede reddetti.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nce Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’ndeki salonda görülen duruşmaya Kurt, emniyet ve savcılıkta vermiş olduğu ifadeleri reddederek savunmasına başladı. Kurt, “Nizamiyeye geldiğimde yerde yaralılar vardı. Nizamiyede vatandaşlara ilk yardım yaptık. Atış esnasında ben orada değildim, kimseye ateş etmedim” dedi.

Haberin Devamı

Gülen’le görüştüğü iddalarını reddetti

Terör örgütünün yargı yapılanması üst konseyinde görev yaptığı, FETÖ elebaşı Gülen ile görüştüğü, örgütün yargıdaki “taktiksel beyin takımı”nda yer aldığı belirtilen eski Adalet Akademisi Başkanı Hüseyin Yıldırım, suçlamaları reddetti.
İlk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nce, Yargıtay Genel Kurul Salonu’nda görülen duruşmada, eski Adalet Akademisi Başkanı ve Yargıtay üyesi Yıldırım’ın yargılanmasına devam edildi. Duruşmaya sanık Yıldırım, avukatı ve yakınları katıldı.

Kabul etmedi

İddianamede, Yıldırım’ın, Adalet Akademisi Başkanıyken terör örgütü lideri Fetullah Gülen ile Pensilvanya’da görüştüğü ifade edildi. Yıldırım, Türkiye Adalet Akademisi Başkanı iken dil eğitimi için gittiği ABD’de, terör örgütü elebaşı Gülen ile Pensilvanya’da görüştüğü iddiasını da kabul etmedi. Yıldırım, tutuklu bulunduğu süre göz önünde bulundurularak, tahliyesine karar verilmesini istedi. Mahkeme, sanığın tutukluluk halinin devamına karar verdi.