Gündem Belki Hayatında düşmanı bile olmadı

Belki Hayatında düşmanı bile olmadı

27.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Milliyet yazarlarından eski TGC Başkanı ve duayen gazeteci Nail Güreli’nin prensipli ve onurlu duruşunu tüm yaşamında gösterdiğini belirten meslektaşları, mütevazı, sevgi dolu ve duyarlı kişiliğine vurgu yaptı...

Belki Hayatında düşmanı  bile olmadı

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin(TGC) 6’ncı Başkanı ve Basın Şeref Kartı sahibi usta gazeteci Nail Güreli, ölümünün birinci yıldönümünde TGC’nin düzenlediği etkinlikle anıldı. TGC Burhan Felek Konferans Salonu’nda dün düzenlenen programda Güreli’yi meslektaşları ve arkadaşları anlattı.

Haberin Devamı

TGC Başkanı Turgay Olcayto’nun açılış konuşmasıyla başlayan anma programının moderatörlüğünü TGC Genel Saymanı Gülseren Ergezer Güver gerçekleştirdi. Cumhuriyet gazetesi yazarı Orhan Erinç, Milliyet gazetesi karikatüristi Ercan Akyol, gazeteci-yazar Yalvaç Ural ve Nail Güreli’nin asistanı Almıla Karaman ile gazeteci Nazım Alpman, Güreli’nin meslek yaşamını ve özel hayatına yönelik tanıklıklarını paylaştı.

Güreli’yi herkesin çok sevdiğini söyleyen karikatürist Ercan Akyol ise şunları söyledi: “Belki de hayatı boyunca düşmanı bile olmadı. Onunla aramızda 19 yaş var ancak bizlere arkadaş gibi davranırdı. Benim ilk karikatür kitabımı da Nail ağabey çıkartmıştı. Ben Nail ağabeye çok güvenirdim. Bir gün iş teklifi aldım. İçimden gitmek gelmiyordu ancak maaşımın 2 katından fazlası teklif edilmişti. Nail ağabeye anlattım ve düşünmeden ‘Gitme’ dedi. Ben de gitmedim. Uzlaşmacı değil ama uzlaştırıcı biriydi. Bir gazeteci gibi her zaman önce dinler, sonra konuşurdu. Asla tartışmazdı.”

Haberin Devamı

‘Mücadeleciydi’

Nazım Alpman ise Nail Güreli’nin oldukça inatçı bir kişi olduğunu söyleyerek; “İnatçı olma özelliği mücadele etme konusunda iyiydi. Ancak diğer konularda iyi değildi. Hastalığı sırasında zaman zaman ayakta dururken dengesini kaybedebiliyordu. Bende ona dağcıların kullandığı tırmanış sopalarında almıştım. O sopa aynı zamanda baston olarak da kullanılabiliyor. Nail ağabeye verdiğimde ‘Kullanırım’ dedi ancak hiç kullanmadı. Bir gün yine dengesini kaybedip düşerek kafasını masaya vurmuştu. O darbeye bağlı olarak hayatını kaybetti. Eğer inat etmeyip o bastonu kullansa şu an hâlâ hayatta olabilirdi” dedi.

Belki Hayatında düşmanı  bile olmadı

‘Soruşturmacı gazeteci’

Nail Güreli’nin kendisi için öncü olduğunu söyleyen Cumhuriyet Vakfı İmtiyaz Sahibi Orhan Erinç de, “Nail ağabeyin gazeteciliğini anlatmak gereksiz diye düşünüyorum. Ama Nail ağabeyin araştırmacı gazetecilik yönündeki eleştirilerine katılıyorum. Çünkü araştırmacı gazetecilik yapanların araştırdığı diğer gazetecilerin ise araştırmadan yazdığı algısı olabiliyor. Nail ağabey araştırmacı gazetecik kavramı yerine soruşturmacı gazetecilik tanımının kullanılmasından yanaydı” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

‘Onun gibi arşivci görmedim’

Gazeteci-yazar Yalvaç Ural da 40 yıllık gazetecilik hayatında Güreli gibi bir kişiye rastlamadığını belirterek; “Nail ağabey içten ve duyarlı bir insandı. Ben hayatımda Nail ağabey kadar arşivci bir gazeteci görmedim” diye konuştu.

‘Resim yapmaya meraklıydı’

Turgay Olcayto, Güreli’nin kendisi için özel bir isim olduğunu ifade ederek; “Kendisiyle yakın bir dostluğumuz vardı. Nail çok değişik hobileri olan bir arkadaşımızdı. Resim yapmaya meraklıydı. Nail’in prensiplerini kavrayan yeni gazeteciler kesinlikle başarılı olur” dedi.