24.06.2010 - 00:24 | Son Güncellenme:
HABER MERKEZİ
Radikal gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İsmet Berkan, Milli İstihbarat Teşkilatı’nın eski Müsteşarı Şenkal Atasagun’un kendisini arayarak “Sen bize yardımcı olursan biz de sana yardımcı oluruz. Biz sana özel haberler veririz, sen de bize zaman zaman bilgi verirsin” dediğini açıkladı.
Cihan Haber dergisine konuşan Berkan, gazetenin Ankara temsilcisi olduğu dönemde “Çakıcı’nın pasaportu MİT’ten” başlığıyla yaptığı haber sonrası tehditle karışık ajanlık teklifi aldığını söyledi. Berkan röportajda, “size MİT ajanlığı teklifi geldi mi?” sorusuna şu yanıtı verdi:
Bana öyle bir tehditle karışık bir teklif geldi. Esasında tehdit edildim. Hikâye şu, çok komik bir hikâye. Alaattin Çakıcı, Fransa’da yakalandı. Yakalandığı sırada üzerinden çıkan şeylerin de fotoğrafını gösterdi.
Kırmızı pasaportunun açılmış Alaattin Çakıcı’nın fotoğrafı olan sayfasının fotoğrafı vardı. Ben de o zaman Radikal’in Ankara temsilcisiyim, o fotoğraf geldi. Biraz daha araştırınca bu pasaportun MİT’e tahsisli bir pasaport olduğu anlaşıldı. Biz de ertesi gün ‘Çakıcı’nın pasaportu MİT’ten’ diye verdik. Haber çıkınca, bir hafta sonuydu, hatta hatırlıyorum otelin havuzunun kenarında kitap okuyorum. Bir telefon çaldı. Dediler ki ‘MİT’ten bekleniyorsunuz.’ Şenkal Atasagun Müsteşar. Ağzından alevler çıkıyor.
Ama nasıl bağırıyor. Dedim ki ‘Ya niye bağırıyorsunuz, nedir yani?’ Bir de böyle soruşturma dosyalarını yığmış masasına. ‘Gel sana göstereyim’ dedi. ‘Bakmam’ dedim. Çakıcı hakkında kaç tane soruşturma açmış, Çakıcı ile ilişkisi olanlar hakkında ne kadar soruşturma açmış, bir sürü böyle dosya var. ‘Gel bak’ dedi. ‘Ya niye bakayım bakmam. Beni sırlarına dahil edeceksin, ondan sonra da manevi baskı altında bırakacaksın. Bakmam.’
‘Yardımcı oluruz’
Daha sonra iş şu noktaya geldi: ‘Benden haber kaynağını istiyor. Ben de size anlattığım hikayeyi aynen anlatıyorum orada. İnanmıyorlar bana. Bağırış çağırış. En sonunda şuraya geldik. Bir tehdit.
Dendi ki: ‘Sen bize yardımcı olursan biz de sana yardımcı oluruz. Biz sana özel haberler veririz, sen de bize zaman zaman böyle bilgi verirsin. Bu ilişki bir kere böyle başladı mı bir daha onun ucunu getiremezsiniz.
Dedim ki ‘Sakın ha ne siz bana böyle bir şey teklif edin ne de ben sizden böyle bir şey duymuş olayım. Hadi bana eyvallah’ dedim, çıktım gittim.