Gündem Binlerce imza bu binada toplanacak

Binlerce imza bu binada toplanacak

04.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı adayı olan dört siyasi parti lideri için 4-9 Mayıs arasında 100 bin imza verecek seçmenler ilçe seçim kurullarının toplandığı Sıhhiye Strazburg Caddesi’ndeki küçük binaya gelecek. Dar bir caddede yer alan bina önünde uzun kuyruklar oluşması bekleniyor...

Binlerce imza bu binada toplanacak

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ve Adalet Partisi Genel Başkanı Vecdet Öz, 100 bin imza ile Cumhurbaşkanı adayı olmak için YSK’ya başvurdu. YSK, Cumhurbaşkanı adaylığı için seçmen tarafından aday gösterilmek isteyenlerin adaylık başvurularını inceleyerek eksiklikleri ve adaylıkları reddedilenleri adaylara bildirecek. Cumhurbaşkanı adaylığı başvurusu kabul edilenler için seçmenler tarafından ilçe seçim kurullarına teklifte bulunulmasına bugün saat 08.00’de başlanacak. İmza verme işlemi 9 Mayıs’a kadar 08.00-20.00 saatleri arasında yapılacak. Belirlenen süre içinde 100 bin seçmen tarafından teklif edilen kişiler, geçici aday listesinde gösterilecek. Seçmenler, ancak YSK tarafından yapılan ilanda belirtilen adaylardan sadece biri için ve bir kez teklifte bulunabilecek.

Haberin Devamı

İlçe seçime bizzat başvuru

Seçmenler, adaylık teklifi için kayıtlı oldukları ilçe seçim kuruluna bizzat başvuracak. Ankara’da çok sayıda seçmenin oturduğu Çankaya, Yenimahalle, Mamak, Altındağ, Keçiören ve Pursaklar’ı da kapsayan ilçe seçim kurulları Sıhhıye Strazburg Caddesi’ndeki tek bir binada toplanıyor. Bu binanın konumu nedeniyle büyük bir sıkıntı yaşanacağı tahmin ediliyor. Oldukça dar bir caddede yer alan binanın girişi de yan yana iki kişinin bile oldukça zor geçebileceği şekilde yapılmış. Bu nedenle 4-9 Mayıs arasında kalabalıkların oluşması bekleniyor.

YSK’dan dört isme onay

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Cumhurbaşkanı adaylığına süresi içerisinde başvuran Doğu Perinçek, Meral Akşener, Temel Karamollaoğlu ve Vecdet Öz’ün başvurularını kabul etti. YSK, Cumhurbaşkanlığı adaylığı için seçmenler tarafından aday gösterilmek isteyenlerden, başvurusu kabul edilenlerin ilanına ilişkin kararı açıkladı.

YSK’nin resmi internet sitesinden yayınladığı karara göre, Cumhurbaşkanı adaylığına süresi içerisinde başvuran Doğu Perinçek, MeralAkşener, Temel Karamollaoğlu ve Vecdet Öz’ün başvurularını kabul etti. Bu kapsamda başvurusu kabul edilenler için 04-09 Mayıs 2018’de 08.00 -20.00 saatleri arasında ilgili ilçe seçim kurulu başkanlıklarına, seçmenler tarafından başvurularak teklifte bulunulabilecek. YSK ayrıca süresi içerisinde Cumhurbaşkanı adaylığı için başvuran Necdet Can, Selami Karagöz ve Bülent Gürkut’un bilgi ve belge eksikliklerini tamamlamadıklarından dolayı başvurularının reddine karar verdi. ANKARA Milliyet

Başvuranın, seçmen niteliğine sahip olduğu ve daha önce aday teklifinde bulunmadığı tespit edildikten sonra ilan edilen listedeki kişiler arasından teklif yaptırılarak adayın bilgilerini ihtiva eden form imzalatılacak ve elektronik ortamda da kaydedilecek.

Haberin Devamı

Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenler, adaylık teklifi için Ankara’da bulunan Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu’na bizzat başvuracak. Başvuranın, seçmen niteliğine sahip olduğu ve daha önce aday teklifinde bulunmadığı tespit edildikten sonra, ilan edilen listedeki kişiler arasından teklif yaptırılarak adayın bilgilerini ihtiva eden form imzalatılacak ve elektronik ortamda da kaydedilecek. Başvuran seçmene, aday teklifinde bulunduğuna dair belge verilecek. Aday gösterme formları, elektronik ortamda YSK’ye iletilecek ve fiziki olarak ilçe seçim kurullarında saklanacak. Siyasi partiler tarafından cumhurbaşkanı adayı göstermek için son gün 5 Mayıs (yarın) olacak.

Kesin liste 13 Mayıs’ta

Cumhurbaşkanı geçici aday listesi, 10 Mayıs’ta Resmi Gazete’de yayımlanacak ve itiraz süresi başlayacak. İtirazlar, 11 Mayıs saat 17.00’ye kadar yapılacak ve itirazların YSK tarafından incelenmesine başlanacak. Cumhurbaşkanı geçici aday listesine yapılacak itirazlar 12 Mayıs’ta YSK’ca karara bağlanacak. Cumhurbaşkanı kesin aday listesi 13 Mayıs’ta Resmi Gazete’de yayımlanacak. Cumhurbaşkanı seçim propaganda dönemi başlayacak. Cumhurbaşkanı adaylarının birleşik oy pusulasındaki yerlerinin belirlenmesi için 14 Mayıs’ta YSK’da kura çekilecek.