Gündem ‘Bu dayanışmayı asla unutmayacağız’

‘Bu dayanışmayı asla unutmayacağız’

21.03.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Uluslararası Bağışçılar Konferansı’na Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nden canlı bağlantıyla katıldı

‘Bu dayanışmayı asla unutmayacağız’

DİDEM ÖZEL TÜMER Brüksel - Depremle ilgili bilgileri paylaşan Erdoğan, “Bu çapta bir afetle, ekonomik durumu ne olursa olsun, hiçbir ülkenin tek başına mücadele etmesi mümkün değildir” dedi. Erdoğan özetle şunları kaydetti:

Haberin Devamı

ŞÜKRANLARIMI SUNUYORUM: Yıllardır dünyanın dört bir yanındaki ihtiyaç sahiplerinin imdadına koşan Türkiye, depremin hemen sonrasında 90 ülkeden gelen 11 bin 320 personelin desteğini yanında buldu. Telefonla arayarak, mesaj göndererek veya bizzat ülkemize gelerek milletimizin acısını paylaşan dostlarımız, kardeşlerimiz oldu. 130’a yakın ülkeden yardımlar depremzedelerimize ulaştı. 36 sahra hastanesi, siz değerli dostlarımızın sayesinde kurularak yaralılarımızın tedavisine katkı sağladı. Her birinize şahsım ülkem ve milletim adına şükranlarımı sunuyorum. Bu zor günlerde tüm dostlarımızın, kurumlarıyla üye ve aday ülkeleriyle AB’nin, BM’nin ve diğer uluslararası örgütlerin sergilediği dayanışmayı asla unutmayacağız.

Haberin Devamı

YARALARI SARMAYA YARDIMCI OLACAK: Bu konferans halklarımız arasındaki ilişkilerin ne kadar sağlam temellere dayandığını gösteren bir başka örnektir. Konferansta yapacağınız katkılar, depremin yaralarını sarma ve afetin izlerini ortadan kaldırma çabalarımızda bize yardımcı olacaktır. Çünkü esas mücadelemiz şimdi başlıyor. Hedefimiz bir yıl içinde deprem bölgesinin tamamındaki konut ihtiyacını karşılayacak sayıda kaliteli ve güvenli yapıyı inşa etmektir.

HERKESİN YARDIMINA KOŞTUK: Tarih boyunca hiçbir ayrım yapmadan dara düşen herkesin yardımına koştuk. Suriye’den Ukrayna’ya kadar çatışma bölgelerinden göç etmek zorunda kalan tüm insanlara kapımızı ve gönlümüzü açtık. Bugün de ülkemizde asrın felaketinin yaralarını sararken, depremden etkilenen Suriye halkıyla dayanışma içerisindeyiz.

‘Bu dayanışmayı asla unutmayacağız’

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, konferansı düzenleyen Von der Leyen ve Kristersson’a teşekkür etti.

Çavuşoğlu: Kimseyi geride bırakmayacağız

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, konferansta yaptığı konuşmada, yurtdışından gelen arama kurtarma ekiplerinin kendi hayatlarını riske atarak Türkiye vatandaşlarını kurtardığını belirterek, “Bunun için çok minnettarız ve bu dostluğunuzu asla unutmayacağız” dedi. Çavuşoğlu, “Afete dayanıklılığın artırılması hedefi önemli ama bunun ötesine geçeceğiz. Biz daha iyi, daha akıllı, daha yeşil ve daha güvenli yapılar inşa edeceğiz. Konut ve altyapı ve ekonomik koşulları aynı anda iyileştireceğiz ve yaşam alanlarının sosyal ve çevresel sürdürülebilir olmasını sağlayacağız. Kısaca kimseyi geride bırakmayacağız. Özellikle kadınlar, çocuklar, engelliler ve yaşlılar hepimizin önceliği olacak. 1.7 milyon Suriyeli bu 11 ilimizde yaşıyorlar. Onlar da yine bütün bu çalışmalardan faydalanacaklar” diye konuştu.