Gündem CHP’den torba yasa tepkisi

CHP’den torba yasa tepkisi

08.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, partisinin genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında gündeme değerlendirdi, soruları yanıtladı.

CHP’den torba yasa tepkisi

Öztrak, özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

TORBA YASA TEPKİSİ: Depremin üzerinden geçen bunca zamana rağmen, hükümet vergi artışı ve zamlar için seçimin bitmesini bekledi. Şimdi deprem gerekçesiyle, vatandaşlarımızın sırtına yeni vergiler yüklemeye hazırlanıyorlar. Bunu bir torba yasa içine koyup, Meclis’e getirdiler. Büyük bir samimiyetsizlik var; deprem olmuş 6 Şubat’ta, yasa geliyor temmuzda. Aynı torbaya, memur maaş düzenlemeleri konuluyor ki çabuk geçsin.

HOVARDA HÜKÜMET: Bu torba yasalaşırsa, bu yıl aldıkları Motorlu Taşıtlar Vergisi’ni (MTV) bir daha alacaklar. Buna da ‘bir defalık’ demişler. Vatandaşlarımız hazır olsun. Bu hovarda hükümet, bunu da kalıcı hale getirir. Bir de Cumhurbaşkanı’na, ÖTV’yi olağanüstü artırma yetkisi veriyorlar. Bunların hepsi Anayasa ve ilgili yasalara aykırı. Cumhurbaşkanı kararıyla harçlara ve KDV oranlarında insafsız artışlar da yapıldı. “Bir ev, bir araba almak hayal oldu” diyorduk. Anlaşılan bu vergi ve harçlardan sonra artık bir akıllı telefon almak da hayal olacak.

Haberin Devamı

ANAYASA AYKIRI: Saray seçimde kaşıkla dağıttığını, seçimden sonra vergiyle, zamla, kepçeyle geri alıyor. Sarayda yazılan bu torba, Anayasa’ya aykırı, son derece tehlikeli maddeler içeriyor. Rasyonel politikalara dönüş buysa, vay milletimizin haline. Anayasaya aykırı uygulamalar torbalara sıkıştırılıp getirilirken, zamlar yağmur gibi yağarken, Bakan Şimşek de bol bol sosyal medya mesajı atıyor.

HAKKANİYETE UYGUN DEĞİL: Memura telafi zammının üstüne de 8 bin 77 lira seyyanen zam getiriyorlar. Böylece en düşük memur maaşı 22 bin lira olacak. Bu bir düzeltme ama eksik ve hakkaniyete uygun değil. Çünkü bu 8 bin 77 lira emekliliğe yansımıyor.

EMEKLİLER NEDEN YOK: Bu torbada emeklinin adı bile yok. Erdoğan emekliye zam için belirsiz bir tarihe randevu veriyor. Yuvarlak lafları bırakın, neden bu teklifte emekliler yok açıklayın. Torba yasa Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülürken, emeklilerimize hak ettikleri zammı, hep beraber ekleyelim.

Vergi ve zamlara üç partiden sert tepki

İktidar tarafından yapılan zamlara 3 parti tepki gösterdi. CHP’li Ali Mahir Başarır, ek Motorlu Taşıtlar Vergisi düzenlemesini Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacaklarını açıkladı. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, de “Her şeye gelen zamlarla maaşlar daha yatmadan erimeye devam ediyor. Bütçe açığını, tüm yükü milletin sırtına bindirerek kapatamazsınız” dedi.
HÜDA PAR milletvekili Serkan Ramanlı ise “Ekonominin düzelmesi için gereken yapılmalıdır. Ama bunu vergi artışları üzerinden yaparken zengine ve yoksula eşit yük yüklemek adalet değildir” açıklamasını yaptı.