Gündem Corona Virüsün hangi ilde (şehirde) görüldüğü belli oldu mu? Bakan Koca Corona Virüsün hangi ilde ortaya çıktığı sorusuna ne yanıt verdi?

Corona Virüsün hangi ilde (şehirde) görüldüğü belli oldu mu? Bakan Koca Corona Virüsün hangi ilde ortaya çıktığı sorusuna ne yanıt verdi?

12.03.2020 - 09:52 | Son Güncellenme:

Corona Virüsün Türkiye'de ilk kez ortaya çıkmasının ardından vatandaşlar Corona Virüsün Türkiye'de hangi ilde ortaya çıktığını araştırmaya başladı. Sağlık Bakanı tarafından yapılan açıklama ile Türkiye'de ilk Corona Virüs vakasının ortaya çıktığı duyuruldu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya virüsün hangi ilde çıktığı sorusunun yöneltilmesinin ardından Bakan Koca'dan herhangi bir hastane ve bölgeyi şu anda hedef göstermek mantıklı değil açıklaması yapıldı. Peki Corona Virüs hangi ilde ortaya çıktı. İşte Bakan Koca'nın Corona Virüs açıklaması...

Corona Virüsün hangi ilde (şehirde) görüldüğü belli oldu mu Bakan Koca Corona Virüsün hangi ilde ortaya çıktığı sorusuna ne yanıt verdi

Corona Virüs konusunda araştırmalar hız kazandI. Türkiye'de ilk Corona Virüs vakasının tespit edilmesinin ardından vatandaşlar Corona Virüsün hangi ilde tespit edildiğini araştırmaya başladı. Dün gece yarısı kameralar karşısına geçen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de ilk Corona virüs vakasının tespit edildiğini hasta mahremiyeti gereğince vakanın hangi ilde tespit edildiğini açıklamayacaklarını duyurdu. İşte Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yapılan Corona Virüs açıklaması....

Haberin Devamı

SAĞLIK BAKANI FAHRETTİN KOCA'DAN CORONA VİRÜS AÇIKLAMASI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yaptığı açıklamada, "Bugün akşam saatlerinde corona virüs şüphesi olan bir vatandaşımızın test sonucu pozitif çıktı. Hastanın virüsü, Avrupa teması üzerinden aldığı bilinmektedir. Dış dünyadan tamamen izole edilmiştir." ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bakanlıkta yaptığı basın toplantısında, Çin'in Vuhan kentinde 90 gün önce 12 Aralık 2019'da ortaya çıkan yeni tip corona virüsün başka pek çok ülkeye 1-2 hafta içinde bulaşmasına, ardından çok hızlı bir küresel yayılım göstermesine rağmen Türkiye'nin süreçte büyük bir başarı gösterdiğini söyledi.

Komşu ülkeler ve Avrupa ülkelerinin Türkiye'nin aldığı sıkı tedbirleri uygulamadığını hatırlatan Koca, "Bizimse salgına karşı yürüttüğümüz strateji ve disiplinli eylem planında direncimiz hiç azalmadı, kat kat arttı." dedi.

Haberin Devamı

"Tanı, yüksek ateş ve öksürük şikayetinin sebebinin araştırılması sonucu konulmuştur. Hastanın virüsü Avrupa teması üzerinden aldığı bilinmektedir. Dış dünyadan tamamen izole edilmiştir. Hasta bir erkektir ve genel durumu iyidir. Aile bireylerinin hepsi ve yakın çevresindeki tüm bireyler bu anlamda gözetim altındadır ve her biri şüpheli kabul edilmiştir. Hasta mahremiyetinin korunması açısından detaylı bilgilerin paylaşılması uygun bulunmamıştır. Bu ülkemizde görülen ilk vakadır. Verilere göre tanı erken konulmuştur. Virüs bulaşmışsa bu çok sınırlıdır."

Koca, Türkiye'nin süreç boyunca bu olasılığa hazır olduğunu, yayılmayı önleyici tedbirler aldığını vurgulayarak, hastalığın ülkenin herhangi bir yerinde görülme ihtimaline karşı sağlık personeli ve hastane hazırlıklarının çok önceden bitirildiğini ifade etti. Bu süreçte yurt dışı ile doğrudan veya dolaylı temasların olası sonucunun bir örnekte ortaya çıktığını dile getiren Koca, şunları söyledi:

"Yurt dışına lütfen zorunlu olmadıkça çıkmayalım. Bakanlığımızca bildirilen koronavirüsten korunma kurallarına mutlaka uyalım. Tedbirlerde anahtar kelimemiz 14'tür. Yurt dışından dönenler için 14 gün kuralı. Dönüşlerinde 14 gün kendilerini özellikle izole etmelerini istiyoruz. Aynı şekilde büyük çoğunluğumuzun koronavirüse karşı alacağı tedbirler için de anahtar kelimemiz yine 14'tür. Elleri tam hijyen sağlayacak şekilde yıkamaktan hangi durumda sağlık kuruluşuna başvurulacağına dek kurallar şeklinde her şey açıktır."

Haberin Devamı

"Bugüne kadar gösterdiğimiz başarı, bundan sonrası için mücadelemizin kolay olacağının garantisi kabul edilmelidir." diyen Koca, dünyayı uyarırken, aynı zamanda hazırlandıklarını ve corona virüse karşı mücadeleyi planladıklarını ifade etti. Bakan Koca, şöyle konuştu:

"Vatandaşımızdan beklediğimiz, 14 gün kuralına ve 14 korunma kuralına uyarak bu mücadeleye güç vermesidir. Bir veya birkaç vaka, salgın olarak görülmemelidir. Bu durum sadece virüsün ülkemiz sınırlarına girdiği anlamına gelir. Bu yüksek bir ihtimaldi ve gerçekleşti. İzole edilmiş vakanın şu an tek anlamı budur. Şimdi yapmamız gereken hayatımızı tedbirler doğrultusunda bir düzene sokmaktır. Bu küresel soruna karşı ulusal bir mücadele vereceğiz." Riskin somut, tedbirlerin ise basit olduğunu vurgulayan Koca, corona virüsün alınacak tedbirlerden daha güçlü olmadığını dile getirdi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE'DE CORONA VİRÜS HANGİ İLDE ÇIKTI SORUSUNA YANIT

Koca, bir hastanın topyekun risk olmadığını, karantinaya alınmış bir hastanın da toplumu tehdit edemeyeceğini söyledi. Bakan Koca, corona virüs tanısının konulduğu hastanın hangi ilden olduğunun sorulması üzerine şunları kaydetti:

"Şeffaf bir şekilde bugüne kadar bu süreci götürmeye çalıştım. Yarın sabah da açıklayabilirdim, akşam da açıklayabilirdim. Gecenin bu saatinde açıklamanın bir sebebi vardı, şeffaf davranma çerçevesinde bunu açıklama gereği hissettik. Özellikle altını çizerek ifade ettiğim bir cümle oldu, hasta mahremiyeti. Bu dönemde bir ili, bir bölgeyi, bir hastaneyi bu anlamda gündemde tutmanın doğru olmadığına inanıyorum. Ben bu kadar net ifade ediyorum. Zaten bununla ilgili uluslararası boyutuyla da bildirilmiş olacak. Bunu da anlayışla karşılayın."

Haberin Devamı

Gelen son dakika haberine göre, Kayseri İl Sağlık Müdürü Ali Ramazan Benli, kentte henüz tespit edilmiş yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakası bulunmadığını bildirdi.

KAYSERİ İL SAĞLIK MÜDÜRÜ'NDEN AÇIKLAMA

Son dakika haberine göre, Ali Ramazan Benli bazı televizyon kanallarındaki Kovid-19 haberlerinde, Kayseri plakalı bir ambulansın görüntülerinin yer alması üzerine sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, televizyon kanallarındaki görüntü ile "Kayseri'de koronavirüs var" algısı oluşturulmaya çalışıldığını belirterek, şunları kaydetti:

"Havaalanında, yurt dışından gelen hastalarımız ön hekimlerimizin muayenesinden geçirilmektedir. Riskli olacağı düşünülenler yine mahallinde enfeksiyon hastalıkları uzmanları tarafından değerlendirilip muayene edilmektedir. Şüpheli vaka olarak belirlenenler 112 ambulansımız ile referans hastanemize korunmalı bir şekilde taşınmaktadır. Sonuçları da Bakanlığımız paylaşmaktadır. Bu görüntü geçen hafta çekilmiştir. Kayseri'de henüz tespit edilmiş vaka yoktur."