Gündem Çukurova Adana’nın gözbebeğidir

Çukurova Adana’nın gözbebeğidir

12.08.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

.

Çukurova Adana’nın gözbebeğidir

Eren Aka - Adana’nın Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin’le projelerini konuştuk. Başkan Çetin, ayrım gözetmeden Adana’ya hizmet ettiğini belirterek, “Çukurova’da yapacağımız daha çok şey var” dedi.

Haberin Devamı

Makamda oturmak yerine sabahın ilk ışıklarıyla sokağa çıkıp akşamın geç saatlerine kadar tüm gün Çukurova sokaklarında dolaşıyorsunuz. Tempoya nasıl dayanabiliyorsunuz?

Benim görevim bu. Ben koltukta oturmak için seçilmedim. Çok cazip bir makam odam ve rahatta bir koltuğum var ama ilk seçildiğim gün dedim ki bu rahatlığa aldanmamam ve ben halkın içerisinde olmam lazım. Sabah çok erken saatte fırın, esnaf taksi durak ziyaretleri ile güne başlıyoruz. Belediye binasına sadece acil atılması gereken imzaları atmak ve görüşmeleri yapmak için gidiyoruz. Onun dışında hep sahadayız. Halk da buna alıştı artık bizi sahada görmek istiyor. Yedi buçuk yıldır her hafta salı günü halkla görüşmeler yapıyor ve yaptığımız işlerin hesabını veriyoruz. Enerjimizi halktan alıyoruz.

Haberin Devamı

Çukurova Adana’nın en yeşil ilçesi olmasının yanı sıra Türkiye’de de yeşil alan sıralamasında ilk sıralarda yer alıyor. Tüm kentlerin betona boğulduğu günümüzde Çukurova’da bunu nasıl başardınız?

Adananın toprağı bereketli topraktır. Burada tabiri caizse adam dikseniz biter der Adana insanı. Böyle bir yerin yeşil olmaması düşünülemez. Bizim görevimiz yaşanabilir nefes alınabilecek çağdaş şehirler oluşturmak. Çukurova Adana’nın gözbebeğidir.

Belediye başkanı yalan söylememeli

Ekonomik sıkıntı içerisindeki belediyeler pandemi döneminde daha da zor koşullarda hizmet vermeye çalışıyor. Ama Çukurova belediyesi bu dönemde toplu açılış ve temel atma törenleri yapıyor. Bunu nasıl başarıyorsunuz?

Akılcı yönetimle şeffaf temiz bir yönetim anlayışıyla bunu sağladık. İsrafın önüne geçtik. Odamdaki sümen takımımım bile önceki belediye başkanımızın bıraktığı sümen takımı. Yıllarca kendi özel aracımı makam aracı olarak kullandım. Benzinini bile cebinden karşılayan bir belediye başkanıyım. Kiralık araçları azattık. İş makineleri alıyoruz.  Hep akılcı yönetimle kaynakları en düzgün şekilde kullanarak aslında bir mucize gerçekleştirdik. Maaşlarımız gününde ödeniyor, sekme olmuyor. Bir belediye başkanı boş yere vaatte bulunmayacak ve en önemlisi asla yalan söylememeli.

Haberin Devamı

“Kültür Sanat Kenti Çukurova” diye çok iddialı bir söyleminiz var. Bu iddiayı hangi etkinliklerle destekliyorsunuz?

Jakaranda kültür ve sanat festivali önümüzdeki yıllarda bırakın Türkiye’yi Dünya’da konuşulacak. Pandemi araya girdiği için ertelemek zorunda kaldık. Jakaranda sembol bir ağaç mayıs ayının ortasında çiçek açıyor ve bir ay o çiçekler kalıyor. Çiçekler döküldüğü zaman bile sokaklarda muhteşem bir görüntü oluyor. 2022 yılının mayıs ayında ilk festivali gerçekleştireceğiz. Bir sokak ve cadde festivali olacak. Bu projeyi desteklemek için 30 dönümlük bir jakaranda ormanı ve çocuk köyü kuracağız. Festivalin başlangıç noktası olacak.

Çukurova Adana’nın gözbebeğidir

Hemen hemen her mahalleye çocuklar için su oyun parkları açtınız? Bu parkların sayıları artacak mı?

İlçe nüfusu 400 bine yaklaştı. 80 bin nüfusu olan mahallelerimiz var. Beşinci su oyunları parkımızı açtık. Talep gelen her mahalleye de açmaya da devam edeceğiz. Adana’nın bu sıcağında çocuklarımızı evde bu sıcağa mahkûm edemeyiz. Herkes yazlığa, denize gidemiyor.

Haberin Devamı

Başkanım takip ettiğim kadarıyla gençlere yatırım yapıyorsunuz?

Geleceğimiz gençlik tabii. Gazi Mustafa Kemal Atatürk de ülkemizi gençlere emanet etmiş. Arkadan general gibi bir kuşak geliyor. “Z” kuşağı, bu kuşağı anlamayan, dinlemeyen, onların beğeneceği işler yapmayan siyasetçilerin geleceğini pek parlak görmüyorum.

Adana’da çok konuşulan bir projenizi de sormak isterim. Adana’nın tüm lezzetlerini tek çarşıda topluyorsunuz. Bu proje hakkında biraz detay alabilir miyiz?

Gastronomi turizmini çok önemsiyorum. Adana’mız gastronomi anlamında Türkiye’nin en önde gelen şehirlerinden bir tanesi. Adana’ya özel lezzet festivali yapılıyor ama göreceksiniz ki yaptığımız bu çarşı lezzet festivalinin önemli bir üssü haline gelecek. Şöyle örnek verelim diyelim ki Adana dışından gelen bir misafiriniz Adana’nın neyi meşhur ise hepsini bu çarsıda bulabilecek.
14 Adana lezzetini belirledik hepsine birer yer ayırdık. Bu çarşının etrafına da Müslüm Baba parkı yapıyoruz. Müslüm Gürses rahmetli de bizim için çok önemli bir değer, Adana’nın yetiştirdiği değerlerden bir tanesi. Adana lezzetleri çarsısıyla Müslüm Gürses’i de bütünleştirmiş olduk.

Haberin Devamı

Gençler kadar emeklileri de çok önemsediğiniz konuşuluyor. Emekliler için bir projeniz var mı?

İlçemizde yaşamakta olan emekli vatandaşların vakit geçirebilmeleri için 14 emekli evi yaptık. Buraya emekliliklerimiz gidiyor çayını kahvesini ücretsiz içiyor. Adana’nın sıcağında klimalı ortamda sosyalleşip, kitap okuyabiliyorlar.

Başkanım son olarak eklemek istediğiniz başka bir şey var mı?

Türkiye’nin her yerinde çıktığı gibi Adana’da da çıkan yangınlar bizi çok üzdü. Yangınlara müdahalelerden başka bir şey yapmak içimizden gelmiyor. Yedi yıldır eksiksiz her cuma yaptığımız halk günümüz var. Bir yandan yangınla mücadele ederken bir yandan da vatandaş mağdur olmasın diye halk gününü iptal etmemiştik. Ancak halk gününe bile tepki gösteren vatandaşlar oldu hemen iptal ettik. Yangınlara yoğunlaşmış durumdayız. Türkiye’mizin ciğerleri yanıyor. Türkiye’nin her tarafında olağan üstü bir şey var. Öğrendiğim kadarıyla 100 yıldan beri böyle bir yangın olmamış. Biz de Çukurova Belediyesi olarak yardımlara devam ediyoruz.