Gündem Dink cinayetinde 11 sanığa yeni dava

Dink cinayetinde 11 sanığa yeni dava

14.06.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dink cinayetine ilişkin 11 sanık hakkında yeni dava açıldı. İddianamede sanıkların FETÖ’nün amaçları doğrultusunda hareket ettiğine ve örgütle irtibatlarına vurgu yapıldı...

Dink cinayetinde 11 sanığa yeni dava

ELİF ALTIN İstanbul - Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin davada, haklarında suç duyurusunda bulunulan, aralarında Erhan Tuncel, Ramazan Akyürek, Yasin Hayal ve Ali Fuat Yılmazer’in de bulunduğu 11 sanık hakkında “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme”, “silahlı terör örgütü adına suç işleme”, “örgüte üye olmak”, “kasten öldürme”, “ihmali davranışla kasten öldürme” gibi suçlardan yeni bir dava açıldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı iddianamede, şüpheliler Ramazan Akyürek, Ali Fuat Yılmazer ve Faruk Sarı’nın, Dink’in öldürüleceğinden önceden haberdar oldukları, cinayeti önleme yükümlülüğü bulunan bu şüphelilerin cinayeti işleyecek örgüte operasyon yapmayarak ve Dink’e koruma sağlamayarak FETÖ/PDY’nin yıkıcı emelleri doğrultusunda hareket ettikleri belirtildi. Şüphelilerin cinayet sonrasında da FETÖ örgütünün amaçları doğrultusunda İstanbul İstihbarat Şube’yi ele geçirerek 2016 tarihindeki hain derbe girişimine giden süreci başlattıkları anlatıldı.

Haberin Devamı

Kasıtlı davrandılar

İddianamede, Terörle Mücadele Şube Müdürü Yahya Öztürk ve komiser yardımcısı Adem Sağlam’ın failler hakkında önceki eylemlerinden dolayı adli işlemler tesis ettikleri, gerçekleştirecekleri eyleme dair İstihbarat Şube aracılığıyla da haberdar olduklarına vurgu yapıldı. Şüphelilerin kasıtlı olarak ihmalli davrandıkları ve cinayetin işlenmesini sağladıkları anlatıldı.

FETÖ amaçları doğrultusunda hareket ettiler

İddianamede şüpheliler Tuncay Uzundal, Zeynel Abidin Yavuz, Erhan Tuncel, Yasin Hayal, Ersin Yolcu ve Ahmet İskender’in doğrudan FETÖ/PDY silahlı terör örgütü üyesi olduklarına ilişkin somut delil elde edilemediği ancak şüphelilerin FETÖ/PDY silahlı terör örgütü yönetici ve üyeleri ile belli bir irtibatının olduğu, bu irtibatla şüphelilerin Dink cinayetini işlerken ve sonrasında bu örgütün çıkar ve amaçları doğrultusunda hareket ettikleri ifade edildi.