Gündem ‘Diplomasiye de katkı sağlıyor’

‘Diplomasiye de katkı sağlıyor’

19.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, “Cumhurbaşkanı seviyesinde olan temaslarda mutlaka konu savunma sanayii oluyor. Sektörde yakaladığımız bu başarı hem savunma sanayiimize hem ekonomimize hem diplomasimize çok ciddi katkı sağlıyor” dedi.

‘Diplomasiye de katkı sağlıyor’

AYDIN HASAN Antalya - Antalya’da hafta sonu gerçekleştirilen Savunma ve Havacılık Sanayiinde Küresel Stratejiler Konferansı, Türkiye’nin dünya siyasetindeki yerinde savunma sanayiindeki atılımlarının payını gözler önüne serdi. Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, bir grup gazeteci ile sohbetinde  “Yüz akımız TB2’ler, Akıncılar, farklı bölgelerde farklı çekişmelerde kendini gösteren ve birçok ülkenin kaderini değiştiren rol oynadı. Savunma sanayimizdeki uluslararası anlamda verdiğimiz güvene çok katkısı oldu” dedi.

Haberin Devamı

Baykar dünya birincisi

“Geçtiğimiz sene ihracat rakamlarına baktığımızda 5.5 milyar doların 1.7 milyar doları Baykar tarafından yapıldı” diyen Görgün “Tüm Türkiye’de savunma ihracatının yüzde 32’si, dünyada da SİHA ihraç eden firmalar arasında oluşturduğu yüzde 99’luk ihracat rakamıyla satışta dünya birincisi oldu. Uluslararası ilişkilerde bu güven özellikle savunma sanayiinde çok önemli. Sektörde yakaladığımız bu başarı hem savunma sanayiimize hem ekonomimize hem diplomasimize her yönüyle çok ciddi katkı sağlıyor” ifadelerini kullandı.

Roketsan’ın da mühimmat ürettiğini hatırlatan Görgün, sözlerini şöyle sürdürdü: “İnsansız hava araçları birinci durumda ama mühimmatlar, kara araçları, elektronik sistemler şeklinde devam ediyor. Aselsan yeni dönemde daha büyük sistemlerini de ihraç etmeye başladı. İnsansız deniz araçlarımız, önemli ihracat hikayeleri oluşturacaktır diye umuyorum.”

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı seviyesinde olan temas ve ziyaretlerde ilk üç içinde geçen konulardan birinin mutlaka savunma sanayii olduğunu kaydeden Görgün “Farklı ülkelerin farklı ihtiyaçları, acil ihtiyaçları var. O seyahatler eğer savunma sanayii konusu geçtiyse mutlaka bütüncül bir yaklaşımla geçiyor. Onun için 2024, 2025 daha iyi olacak” dedi. Görgün, NATO ile ilgili çalışmalar için Savunma Sanayi Başkanlığı’nda doğrudan kendisine bağlı Uluslararası İşbirliği Geliştirme Daire Başkanlığı bünyesinde NATO ile ilgili bir müdürlük kuracağını da söyledi.

‘Diplomasiye de katkı sağlıyor’

Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, konferansta gazetecilerle sohbet etti.

İhracat odaklı yapılanma

Görgün, konferansın kapanışında yaptığı konuşmada, etkinlikte başkanlığın ihracat odaklı dönüşümünün dile getirildiğini belirterek, “İhracata yönelik finansman modellerinin ortaya konulması, NATO ülkeleri ve ihalelerine yönelik çalışmaların başlatılması, devletten devlete olan satış ve uluslararası konsorsiyum gibi yenilikçi proje ve ihracat modellerinin yürürlüğe alınması, yabancı ülkelerde girilen ihalelerde Türk firmaları arasında yıkıcı rekabetin önlenmesi konusunda oluşturulacak iş birliği modelleri önemli maddelerden bir tanesiydi” dedi. Görgün, etkinliğin önümüzdeki yıldan itibaren her yıl düzenlenmesine karar verdiklerini kaydetti.