Gündem Dünyada fark yaratan 17 genç liderden biri

Dünyada fark yaratan 17 genç liderden biri

07.10.2020 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dünyanın acil sorunlarıyla mücadele eden BM’nin ‘Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Genç Liderler Programı’na seçilen Eskitaşçıoğlu, Milliyet’e konuştu...

Dünyada fark yaratan 17 genç liderden biri

İnsan hakları hukukçusu ve “Konuşmamız Gerek” isimli platformun kurucusu olan İlayda Eskitaşçıoğlu, Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Genç Liderler Programı’na seçilen ilk Türk oldu. Dünyanın en acil sorunlarıyla mücadele çabalarına öncülük eden ve liderlikleriyle fark yaratan tüm dünyadan 17 genç arasına giren Eskitaşçıoğlu, sürdürülebilir kalkınma amaçları ve kadın hakları konusunda çalışmalar yürütüyor. 172 ülkeden yedi bin aday arasından seçilen Eskitaşçıoğlu, çalışmalarını ve hedeflerini Milliyet’e anlattı.

Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitiren ve Hollanda Leiden Üniversitesi’nde yüksek lisans yapan 26 yaşındaki İlayda Eskitaşçıoğlu, sürdürdüğü çalışmalarla kız çocukları ve kadınların hayatlarında fark yaratmaya çalışırken sürdürülebilir kalkınma hedeflerinde gençlerin sesi olmayı hedefliyor. 2016 yılında kurduğu Konuşmamız Gerek (We Need to Talk) isimli, sosyoekonomik bakımdan dezavantajlı bireylere regl döneminde kullanılması gereken hijyenik ped gibi ürünlere erişimini sağlayan ve Türkiye’de regl yoksulluğu ve regl tabusuyla mücadele eden Eskitaşçıoğlu’na bu çalışmaları uluslararası platformda da sesini duyurma şansı sundu.

‘Onur duydum’

17 genç liderden biri seçilmekten dolayı büyük bir onur duyduğunu anlatan Eskitaşçıoğlu, “Birleşmiş Milletler Kadın Birimi’nin dünyanın dört bir yanından seçtiği ‘Pekin +25 Küresel Gençlik Görev Gücü’ne Türkiye’den seçilen tek genç olmuştum. Bu sene kadın hakları ve toplumsal cinsiyet eşitsizliği için çok değerli olan Pekin Deklerasyonu ve Eylem Platformu’nun 25’inci yılı. Bu 25 yıl içerisinde neleri başardık, neleri başaramadık diye gözden geçiriyoruz. Bu sene de BM Kadın Birimi, dünyanın dört bir yanından yine 30 genci seçti ve bu gözden geçirme sürecinde bizlerden de onlara rehberlik etmemizi ve tavsiyelerde bulunmamızı istedi. Ben de bu ekibin içerisindeyim ve bundan dolayı da çok mutluyum” dedi.


Dünyada fark yaratan 17 genç liderden biri

İlayda Eskitaşçıoğlu, Türkiye’de tabu olarak görülen regl konusunda sosyoekonomik bakımdan dezavantajlı bireylerin hijyenik ped gibi ürünlere erişimini sağlanması için çalışıyor.

Haberin Devamı

‘Gençleri dinleyin’

Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği Gençlik Özel Elçiliği tarafından seçilen Eskitaşçıoğlu, şöyle devam etti: “Seçilen 17 kişi olarak çok çeşitli ve farklı arka planlardan geliyoruz. Mesela ben toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve regl yoksulluğu alanı çalışmalar yapıyorum. Bu grup içerisinde, otizm spekturumunda olan genç insanların eğitimi için çalışan İngiltere’den bir aktivist de var, Çin’de yemek israfını önlemek ve gıda güvenliğini sağlamak için bir uygulama geliştirmiş bir kişi de. Bu projelerde ön planda yer alarak genç insanları harekete geçirmek gibi görevlerimiz var. Artık BM’nin üst düzey toplantılarında sadece belli yaşın üzerinde ve çok prestijli arka planlardan gelen beyaz erkekleri görmek istemiyoruz. Üst düzey toplantılara gençler davet ediliyor ama bizden ilham verici bir konuşma yapıp uslu birer katılımcı olmamız bekleniyor. Biz bunu değiştirmek istiyoruz. Gençleri dinleyin ama aynı zamanda değişim yaratabilecekleri platformlar, güç ve yetki de vermek gerekiyor. Biz bunu yapmak istiyoruz.”

Dünyada fark yaratan 17 genç liderden biri


Haberin Devamı

‘Konuşmamız Gerek’

Eskitaşçıoğlu “Konuşmamız Gerek” (We Need to Talk) projesini ise şöyle anlattı: “Türkiye’de 2020 yılında bile birçok kadın ve birçok kız çocuğu için en temel ürün olan hijyenk ped çok büyük bir lüks. Biz bu tür hijyen ürünlerine erişimin bir insan hakkı olduğuna inanıyoruz. Buradan yola çıkarak 2016 yılında Konuşmamız Gerek’i kurdum. Ardından, yollarımız, bugün Konuşmamız Gerek’in yönetici ortağı olan, yol arkadaşım Bahar Aldanmaz’la kesişti. Özellikle mevsimlik tarım işçileri, mülteciler ve köy okullarına giden kız çocuklarına bu konularda eğitim ve destek verdik. Herkesin konuşmaktan çekindiği ama mutlaka konuşulması gereken konuları konuşuyoruz. Bugüne kadar 8 bin kişiye ulaştık.”