Gündem E-Devlet’e nasıl girilir? Miras sorgulama nasıl yapılır?

E-Devlet’e nasıl girilir? Miras sorgulama nasıl yapılır?

16.03.2018 - 10:35 | Son Güncellenme:

E-Devlet, kamu kurumları tarafından verilen hizmetlere vatandaşların daha kolay ulaşımını sağlar. İhtiyaçlar doğrultusunda E-Devlet’e yeni eklemeler yapılır. Son olarak eklenen soy sorgulama ve miras sorgulama hizmetleri vatandaşlar tarafından yoğun ilgi gördü. Peki E-Devlet girişi nasıl yapılır?

E-Devlet’e nasıl girilir Miras sorgulama nasıl yapılır

E-Devlet uygulaması 35 milyondan fazla kullanıcıya ve 2500’den fazla hizmete sahiptir. Uygulamaya giriş yapıldıktan sonra, e-Hizmetler bölümünden ya da ana sayfada bulunan arama kutucuğundan istenilen hizmete ulaşılarak işlem gerçekleştirilebilir. E-Devlet ile hava tahmini sorgulamadan tapu bilgisi sorgulamaya, öğrenci belgesi sorgulamadan trafik cezası sorgulamaya kadar birçok kuruma ait hizmetler için işlem yapılabilir.

Haberin Devamı

E-DEVLET GİRİŞ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

E-DEVLET GİRİŞİ NASIL YAPILIR?

E-Devlet uygulamasına giriş, turkiye.gov.tr internet sitesi üzerinden gerçekleştirilir. Kullanıcılar giriş için e-Devlet şifresi, internet bankacılığı, T.C. kimlik kartı, e-İmza ve mobil imza seçeneklerini kullanabilirler. Giriş yapıldıktan sonra, hizmetler üzerinden işlem yapılabilir.

E-DEVLET MİRAS SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Sisteme giriş yapıldıktan sonra, kurumlar menüsünden Adalet Bakanlığı bağlantısı açılır. Bağlantıda bulunan hizmetlerden, ‘Veraset İlamı Sorgulama’ ile miras sorgulaması yapılabilir. Sorgulama için, E-Devlet girişinin yapılması yeterlidir.
Uygulamanın hizmete girdiği günden itibaren, 20 gün içerisinde 1 milyon 602 bin 372 kişi tarafından mirasçılık belgesi sorgulama işlemi yapıldı.

Haberin Devamı

E-DEVLET İLE HANGİ İŞLEMLER YAPILABİLİR?

E-Devlet, 2500’e yakın hizmet için işlem yapılması için imkan sağlar. Uygulamaya ihtiyaçlar doğrultusunda yeni hizmet eklemeleri de yapılır. Kullanıcılar tarafından en fazla işlem yapılan kurumların başında; Sosyal Güvenlik Kurumu, Emniyet Genel Müdürlüğü, Gelir İdaresi Başkanlığı ve Adalet Bakanlığı gelir.
E-Devlet ile en fazla yapılan işlemler; SGK Hizmet dökümü sorgulama, vergi borcu, öğrenci belgesi, askerlik belgesi, hava tahmini, günlük döviz, mahkeme dava dosyası sorgulamadır. Bunların dışında; elektrik, su ve doğalgaz abonelikleri için taşıma işlemleri de yapılabilir.

E-DEVLET ŞİFRESİ NASIL ALINIR?

E-Devlet şifresi olmayanlar, herhangi bir PTT şubesinden yeni şifre temin edebilirler. Şifre için 2 Türk Lirası ücret alınır ve kapalı zarf içinde verilir. E-Devlet şifresi, kişisel bilgilere ulaşım imkanı verdiği için güvenlik açısından başka kişiler ile paylaşılmamalıdır.

E-Devlet şifresinin unutulması halinde, turkiye.gov.tr internet sitesinden yeni şifre oluşturulabilir. Bunun için, daha önceden uygulamaya cep telefonu numarasının kayıt edilmiş olması gereklidir. Uygulamada kayıtlı cep telefonu numarası yoksa, PTT şubelerinden yeni şifre alınabilir ya da giriş için diğer seçenekler kullanılabilir.