Gündem E-devlet üzerinden hangi hizmetleri alabilirim?

E-devlet üzerinden hangi hizmetleri alabilirim?

23.05.2016 - 09:49 | Son Güncellenme:

E-devlet sistemi yardımıyla gün içerisinde büyük zaman harcamamız gereken işlemlerimizi internet üzerinden yapabiliyoruz. E-devlet sistemi kişisel şifreli profiller içeren güvenli bir sistemdir. Siz de yazımızdan yardım alarak e-devlet sistemi hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

E-devlet üzerinden hangi hizmetleri alabilirim

E-devlet, devletin vatandaşlarına vermiş olduğu hizmetleri artık kamu kurumlarına, dairelerine çağırmadan, direkt internet ortamında vermiş olduğu hizmetlerin bütünüdür. Teknoloji çağının da bir gerekliliği olarak uygulanan bu sistem, vatandaşlara oldukça kolaylık sağlamaktadır. Bu uygulama bir bilginin alınması, bir bilginin verilmesi ya da bazı belgelerin onaylı, aslı gibi verilmesi şeklinde ki hizmetleri barındırır. E-devlet denilince aklımıza turkiye.gov.tr adresinde verilen E-Vatandaş uygulaması gelse de aslında genel olarak e-devlet, devlet ile vatandaş arasındaki hizmetlerin görüldüğü tüm devlet kademesinde ki internet adreslerinin bütünüdür. www.turkiye.gov. tr adresi en yaygın bilinen adres olmasına rağmen e-belediyeler, e-ssk ya da e-vergi dairesi gibi adresler de başlı başına birer e-devlet portallarıdır ve oldukça yaygın kullanılmaktadır. e-Devlet uygulamaları ülkemizde 2000'li yılların başlarından itibaren oldukça artan oran da rağbet görmeye başlamış, internet vergi dairesi, internetten ssk bildirgeleri, internetten belediye hizmetleri oldukça yaygınlaşmıştır.

Haberin Devamı

E-DEVLET HAKKINDA AYRINTILI BİLGİ İÇİN TIKLAYINIZ!


E-DEVLET İLK GİRİŞ İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

Türkiye’de hemen hemen her belediye artık internetten hizmet vermeye başlamıştır. Kullanıcılar internet aracılığı ile belediyelere olan borçlarını, kamu kurumlarına olan borçlarını ve ya ssk bildirgelerini ya da ssk'da ki gün dökümleri ile ilgili bilgilere anında şifre ile ya da kamu kurumunun insiyatifin de kişisel bilgileri ile şifresiz olarak ulaşabilmektedirler. E-devlet şifresi ile www.turkiye.gov.tr adresine girdiğimiz de buradan şahsımıza ait bilgilerin doğruluğunu teyit edebiliriz. Sosyal güvenlik portalına girdiğimizde hangi sosyal güvenlik çatısı altında isek 4A, 4B ya da 4C ilgili sosyal güvenliğe ait ssk hizmet dökümlerini, tescil bilgilerimizi, emekli isek tahsis ve hak sahibi bilgilerini ayrıca emekli aylığı kesintileri gibi bilgilere de ulaşabiliriz. Ayrıca tüm kamu kurumlarının bir uzantısı olan turkiye.gov.tr adresinde adımıza tapu var ise bu bilgilere ulaşabiliriz. Taşınmazların hisse oranlarını öğrenmek e-devlet sistemi üzerinden mümkündür. Yine ebeveyni olduğumuz çocukların der notları, devamsızlık bilgileri gibi bilgilere de e-devlet sistemi üzerinden ulaşmamız mümkündür. Çalışma Bakanlığına dair çalışma iznini dahi bu sistem üzerinden gerçekleştirmek mümkündür. www.turkiye.gov.tr adresinde sürücüler için trafik cezası sorgulama ya da araç ceza puanı sorgulama veya taşıt bilgisi sorgulama gibi Türkiye'de ki kurumların tamamının linklerine ulaşabilir bir çoğundan online bilgiler alabilir iken birçoğunun da web sitelerine ulaşabiliriz. Sağlık sektörü ile ilgili olarak ise hangi aile hekimine bağlıyız, bu turkiye.gov.tr adresinden rahatlıkla öğrenebilineceğiz gibi Sağlık Bakanlığı’nın kendi resmi internet sitesinden de öğrenilebilmektedir. E-devlet ile ilgili tüm bu hizmetleri alabilmemiz için bir şifreye ihtiyacımız vardır. Şifreyi ilk olarak PTT'lerden ve ya elektronik imza sertifikası sağlayan elektronik imza kurumlarından ya da GSM operatörlerinin sağlamış olduğu mobil imza yöntemi ile alacağınız şifreler ile sisteme girişinizi sağlayabilirsiniz. İnternetin olduğu her yerden e-devlet sistemi üzerinden tüm işlemlerinizi rahatlıkla gerçekleştirebilmeniz mümkündür.