10.02.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:
Tülin Açıkbaş-Türkiyenin Kanser Haritası 3
Kanserler, genetik ve sonradan edinilen olarak iki ayrı kategoride inceleniyor. Aileden gelen kötü gen aktarımı bu hastalıkları kaçınılmaz kılabiliyor. İşin önemli kısmı olumsuz faktörleri bilerek sağlık dostu bir yaşam tarzı belirlemek. Central Hospital’dan Prof. Dr. M. Rafet Yiğitbaşı, sık görülen kanser türlerini sıraladı...
Kanserler, genetik ve sonradan edinilen olarak iki ayrı kategoride inceleniyor. Aileden gelen kötü gen aktarımı bu hastalıkları kaçınılmaz kılabiliyor. İşin önemli kısmı olumsuz faktörleri bilerek sağlık dostu bir yaşam tarzı belirlemek. Central Hospital’dan Prof. Dr. M. Rafet Yiğitbaşı, sık görülen kanser türlerini sıraladı...
Meme kanseri: Ülkemizde kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Kanser sebepli ölümlerde ikinci sırada yer alır. Meme kanseri en fazla 40-50 yaş ve sonrasındaki kadınlarda ortaya çıkar.
Hastalığın nedeni tam olarak bilinmez ama ağır ve stresli çalışma şartları, yetersiz ve hatalı beslenme, katkı maddeli ve işlenmiş gıda tüketimi, genetik faktörler, kimyasal kozmetik ürünler, hareketsiz yaşam, geç doğum ve fazla kilo gibi durumlar meme kanserine neden olabilir.
Ayrıca hiç doğum yapmamış ve emzirmemiş olmak, alkol ve sigara gibi zararlı alışkanlıklar önemli etkenler arasında. Meme kanseri ilk evrede belirti vermeyebilir. Ancak kansere işaret eden bazı belirtileri de vardır.
Bunlar; memede yeni oluşan boğumlar veya sertlikler, memelerin arasında büyüklük farkı, kollar kaldırıldığında memelerin farklı davranışları.
3’te 1’i akciğerden
Akciğer kanseri: Akciğer kanseri Türkiye’de en sık görülen kanser türlerinden biri. Kansere bağlı ölümlerin 1/3’nü oluşturur. Son verilere göre, ülkemizde erkekler arasında görülen kanserlerin yüzde 21.8’i kadınlardaki kanserlerin ise yüzde 4.9’u akciğerde gelişir. Hayati işlevi olan akciğerlerimizi tehlikeye atan en önemli etken tütün kullanımı olsa da kanser oluşumunu tetikleyen başka faktörler de var. Radyasyona maruz kalmak, ağır elementlerin yoğun olduğu ürünleri kullanmak ve hava kirliliği de hastaşığı tetikleyebilir. En belirgin semptomları kalıcı öksürük, nefes darlığı, göğüste ağrı, kan tükürme, iştahsızlık, hızlı kilo kaybı, yorgunluk ve yüz-boyun bölgesinde şişkinliktir.
Sigaraya dikkat!
Kolon kanseri: Tüm kanserler içinde üçüncü sırada. Her iki cinsiyette de görülür. Aileden gelen bağırsak polip hastalığı, ülseratif kolit ve bazı konjenital sendromlar yüksek risk grubunu oluşturur.
Hareketsiz yaşam, aşırı alkol tüketimi, obezite, kırmızı ya da işlenmiş et, rafine edilmiş tahıl ve hayvansal yağ açısından zengin beslenen kişilerde kolon kanserine yakalanma riski artar. Sigara içenlerin kolon kanserine yakalanma olasılığı içmeyenlere göre yüzde 30 - 40 oranında daha fazla. Kolorektal kanserlerde ortalama tanı koyma yaşı 62’dir.
En çok kadınlarda
TiroiT kanseri: Tiroid bezi, boynun ön tarafında bulunan, vücudun enerji ve protein metabolizmasında önemli görevleri olan hormonları üreten, endokrin sisteminin en önemli organlarından biri. Birçok insanda tiroid organı içinde kitleyle karakterize nodül problemi var. Bu nodüllerin çoğu zararsız olsa da kanser tanı ve tedavisi için mutlaka değerlendirilmeli. Tiroit kanseri, çok sık görülen iyi huylu tiroid nodülleriyle ortak bulguları paylaşır. En sık kadınlarda görülür.
Belirti olmayabilir
Prostat kanseri: Prostat, erkekte idrar kesesinin hemen alt kısmında bulunan küçük bir salgı bezidir. Bu salgı bezinde gelişen kanser, orta yaş üstü erkeklerde daha sık görülür. Hastalık ilk evrelerde çok ciddi belirti vermeyebilir. Hatalı beslenme, kalıtım ve cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar, prostat kanserine neden olabilir.
Test yaptırılmalı
Rahim kanseri: Kadınlarda görülen kanser türleri ele alındığında dördüncü sırada yer alır. Rahim kanseri, çoğunlukla menopoz dönemine yakın ve menopozu takip eden yıllarda ortaya çıkar. 50-60 yaş arasındaki kadınlarda sık görülür. Rahim kanseri kendi içinde iki gruba ayrılır. Serviks olarak adlandırılan rahim ağzı ya da endometrium denilen rahim iç çeperi kanserleri birbirlerinden farklıdır.
Rahim kanserlerinin yüzde 20’si belirti vermediğinden her kadının düzenli olarak smear testi yaptırması gerekir.
Beslenme önemli
Mide kanseri: Kadınlara oranlar erkeklerde daha sık görülür. Bu kanser çeşidinde beslenme alışkanlıkları önemli yer tutar. Aşırı tuz tüketimi, az meyve-sebze tüketimi, sigara-alkol kullanımı mide kanserine neden olabilir.
Doğrudan alevle temas eden ve fazla yanmış etler kanserojen madde içerir. Ailesinde mide kanseri bulunan kişilerin bu hastalığa yakalanma riski daha yüksek.
YARIN: TANI VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ