26.07.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:
Yasemin Bay
2006 yılında İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Klasik Bale Bölümü’nü bitirdi, mezuniyet gecesi geçirdiği motosiklet kazası nedeniyle hayatı değişti. Tekerlekli sandalyeye mahkum oldu: Yılmadı, 2009’da tekrar dans etmeye başladı Memet Sefa Öztürk, tekerlekli sandalyesiyle... Şimdi ise Öztürk’ün yer aldığı dans videosu engelli sporcuların yarıştığı ve bu yıl Londra’da düzenlenen Paralimpik Yaz Oyunları’nın kapanışında 9 Eylül’de Thames Nehri kenarına kurulacak dev barkovizyonlardan gösterilecek. Hemen ardından da ekim ayında Londra’daki engelli dans okullarında gösterime sokulacak.
Mehmet Sefa Öztürk’ün Paralimpik Yaz Oyunları’ndaki dans videosunun geçmişi 2010 yılına kadar uzanıyor. Öztürk, 2010’da Londra’daki Candoco Dans Company’nin seçmelerine katılmış ve çok beğenilmiş. Sonrasında da iki yıl üst üste davet almış onlardan, birlikte çalışmaları için. Geçtiğimiz yaz ise yeni bir davetle çıkagelmişler: “Topluluğun başrol dansçısı ayrılmış; benimle aynı durumda olan bir balet. Tekrar benimle iletişime geçtiler ve “Baloya Kim Gidecek?” adlı eserde başrol dans edecek dansçıya ihtiyacımız var yapabilir misin dediler. Ben de kabul ettim.”
‘55 gün çalıştık’
Candoco’da dünyaca ünlü koreograf Rafael Bonachela’nın “Baloya Kim Gidecek?” adlı eserinde başrolü üstlenen Öztürk, geçtiğimiz yaz Londra’ya doğru yola çıkmış ve orada 55 gün boyunca bu eseri çalışmışlar: “Geçtiğimiz yaz Londra’da bu eserin videosunu çektik. İngiltere’deki tüm engelli okullarında gösterilmek üzere hazırlanan bir eserdi. İki CD’den oluşan bir çalışma bu. İlk CD’de ‘Baloya kim gidecek?’i izliyoruz. İkincisinde ise dans eğitim videosu var. Engelli çocuklara dans etmeyi öğreten bir film bu: Eserin nasıl sahnelendiğini, meydana geldiğini, hareketlerin nasıl yapıldığını anlatıyor.”
Öztürk, İngiltere Kraliçesine bağlı bir dans topluluğu olan Candoco’nun tüm masraflarını karşıladığını da belirtiyor: “Oldukça zorlayıcı bir süreçti ama güzel bir çalışma oldu. Paramı da kazandım. Taksi paramdan yemeğime kadar tüm masraflarımı da karşıladılar. Devlete bağlı bir topluluğun engelli bir dansçıya gösterdiği değere dikkat çekmek istiyorum; burada olsa sağlıklı adamı oturturlar tekerlekli sandalyeye, engelliymiş yap derler.” Oysa Türkiye’de kadrosunun yapılmadığına dikkat çekiyor bu sözlerin ardından Öztürk. Halen İstanbul Devlet Opera ve Balesi’ne bağlı İstanbul Modern Dans Topluluğu’nda sözleşmeli olduğunu, yardımcı sanatçı görevinde çalıştığını vurguluyor: “Sakat kalmasaydım ben bu kadroyu alacaktım zaten ama başıma böyle bir iş geldi. Ben bu halimle de sahnede dans edebilirim ama kullanılmıyorum. Kadro da alamıyorum ve gelecek kaygım başlıyor.”