Gündem Erdoğan’ın Gazze trafiği hızlanıyor

Erdoğan’ın Gazze trafiği hızlanıyor

20.11.2023 - 06:54 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail’in Gazze’deki katliamlarının sona ermesi ve acil ateşkesin sağlanması çabaları kapsamında yarın Cezayir’e gidiyor. Erdoğan 28 Kasım’da da İran Cumhurbaşkanı Reisi’yi Ankara’da ağırlayacak

Erdoğan’ın Gazze trafiği hızlanıyor

Aslıhan Altay Karataş - Son 20 günde Kazakistan, Özbekistan, Suudi Arabistan ve Almanya’ya ziyarette bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yoğun diplomasi trafiğini hızlandırıyor. Erdoğan, temaslarında İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının sona ermesi ve acil ateşkesin sağlanması hedefine odaklanacak.

Haberin Devamı

BM’de Filistin ile ilgili oylamada çekimser oy kullanan 45 ülkeyi ateşkes yönünde taraf olmaları için ikna çalışmalarına devam eden Erdoğan, yarın Cezayir’e ziyarette bulunacak. Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun ile görüşecek olan Erdoğan, Afrika’da tesir alanı geniş olan Cezayir’den Gazze ile ilgili önemli mesajlar verecek.

REİSİ GELİYOR

Erdoğan, son olarak 9 Kasım’da Özbekistan’da katıldığı Ekonomik İşbirliği Teşkilatı zirvesinde yüz yüze görüştüğü İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’yi 28 Kasım’da Ankara’da ağırlayacak. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapılacak Erdoğan-Reisi görüşmesinde ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel konular ve Filistin meselesi masada olacak. Erdoğan’ın 30 Kasım-12 Aralık tarihleri arasında Dubai’de düzenlenecek BM İklim Değişikliği Zirvesi (COP28) için Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) de gidebileceği ifade edildi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 7 Aralık’ta Yunanistan’da olacak; Selanik’te düzenlenecek Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantısına Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile birlikte başkanlık edecek.

KOMŞU İLE YENİ DÖNEM

Erdoğan, Almanya ziyareti dönüşünde Miçotakis’in “Türkiye ile iş birliği şart” açıklaması hatırlatılarak Yunanistan ile sorunların çözümünde ve işbirliğinde sürpriz bir adım olup olmayacağının sorulması üzerine şunları söylemişti: “Yapacağımız işbirliği konferansıyla bunları konuşacağız. Temenni ederim ki aynen dediği gibi olur ve Yunanistan’la ilişkilerimiz daha iyi bir noktaya ulaşır. Yeni bir süreci temennim odur ki inşallah başlatırız... Bazı konulardaki görüş ayrılıklarımızı, diyaloğu önceleyerek çözüme kavuşturabiliriz. Bölge ülkeleri olarak meseleye rant ve pazar mantığıyla yaklaşan üçüncü ülkeleri sürecin dışında tutarsak, çözemeyeceğimiz bir sorunumuz yok.”

Öte yandan Erdoğan’ın önümüzdeki dönemde Mısır’a yapacağı ziyaret için de taraflar tarih üzerinde çalışıyor.

Erdoğan’ın Gazze trafiği hızlanıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşmiş Milletler 78. Genel Kurulu için gittiği New York’taki temasları kapsamında Cezayir Cumhurbaşkanı Tebbun ile 19 Eylül’de Türkevi’nde görüşmüştü.