Gündem Fetüsü de anne sütünü de etkiliyor

Fetüsü de anne sütünü de etkiliyor

28.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Çevre, İklim ve Sağlık İçin İşbirliği Projesi’nin hazırladığı “Pestisitler ve Sağlığa Etkileri” raporuna göre, dünya çapında glifosat bazlı 750 farklı pestisit formülasyonu bulunuyor. Gıdalarda birden fazla pestisit kalıntısı bulunuyor, yani gıdalar “pestisit kokteyli” içeriyor.

Fetüsü de  anne sütünü de etkiliyor

 

MELTEM GÜNAY/İSTANBUL- Bazı durumlarda daha yüksek toksisite ile sonuçlanan sinerjik etkileşimler görülüyor. Raporda, tarım zehrinin etkisinin anne karnındaki fetüsten anne sütüne, çeşme suyundan okul bahçesine ve yürüyüş alanlarına kadar her yerde görülebildiği vurgulandı. Raporda, pestisitin etki alanına ilişkin şu bilgilere yer verildi:

Haberin Devamı

Tarım işçileri...

“Maruz kalan yüksek risk grupları arasında pestisit üretiminde çalışanlar ve tarım işçileri bulunuyor. Bunun dışında anne karnındaki fetüs etkileniyor. Pestisit anne sütüne de geçiyor, dolayısıyla bebekler etkileniyor. Yeraltı su kaynaklarının kullanıldığı kırsal bölgelerdeki içme suları için de ciddi bir tehdit söz konusu. Tarlalarda kullanılan pestisitlerin kuyu sularına karışması onlarca yıl sürebiliyor, ancak tarım bölgelerinde yoğun olarak kullanılması sağlık sorunları yaratıyor. Türkiye’deki su kalitesine ilişkin bilgilere de yer veren çalışmaya göre, sularımızda tespit edilen 49 mikro kirleticinin 33’ü pestisit.”

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Bölümü’nden Prof. Dr. Çiğdem Çağlayan, acil önlem alınması gerektiğini belirterek, pestisitler kanser dışında depresyon, dikkat eksikliği, zekâ geriliği, parkinson, alzheimer, genetik, endokrin, sinir sistemi ve üreme hastalıklarının oluşumunda rol oynadığını vurguladı.