Gündem Gebelikte 20.haftaya dikkat !

Gebelikte 20.haftaya dikkat !

22.04.2018 - 14:38 | Son Güncellenme:

Hamilelik sürecinde 20. haftada  bebeğin kilosu yaklaşık 330 gram civarındadır, boyu ise 25 cm’dir. Bu dönemde anne adayı hamileliğin yarısına gelmiş bulunmaktadır. Bebeğin bu haftada sindirim sistemi çalışmaları ve yutkunma hareketleri başlamıştır.

Gebelikte 20.haftaya dikkat

20. hafta gebelikte bebek

Haberin Devamı

Bu haftada bebeğin hareketleri artmakta olup tekme, yumruk ve kıvrak hareketler yapmaya başlamıştır. Bebeğin kalp atışları hızlanmaya başlamıştır, erkeklerde testisler, kızlarda yumurtalıklar gelişimini hızla sürdürmektedir. Bu hafta içerisinde bebeği vücudunu kaplayan ince tüyler oluşmaya başlamıştır. 20.hafta gebelikte, bebeğin beyin gelişimi, koku, ses ve görme gibi duyu organlarının gelişimi tamamlama aşamasına doğru ilerlemektedir. Bebeğin ultrason görüntülerinde daha hareketli olduğu gözlenmektedir. Bu haftada kız bebeklerde rahim gelişimini tamamlamakta olup ve yumurta üretimi yapmaya başlamıştır. Bu dönemde bebeklerin hıçkırma hareketleri daha fazladır, bunun nedeni ise bebeğin diyaframının yeterince olgunlaşmamasından dolayıdır.

Haberin Devamı

20. hafta gebelikte anne adayı

Bu haftada anne adayı birçok değişim yaşar. Bu haftada anne adayının saçları hızlı uzamaya başlar, tırnakları daha güçlü ve tırnak uzaması daha hızlıdır. Bu haftadaki anne adayındaki değişimler tamamen hamilelik hormonunun verdiği değişimlerden kaynaklanmaktadır. Bebeğin ağırlığının artmaya başlamasıyla karın bölgesinde gerilme ve çatlaklıklar meydana gelmeye başlayabilir. Bu haftada anne adayında ağrılar ve kramplar meydana gelebilmektedir. Anne adayının bu haftada demir vitaminine olan ihtiyacı daha fazladır. Demir vitamini barındıran gıdaları örneğin erik, üzüm, ıspanak, baklagilleri tüketmesi önerilir. 20. haftada demir vitamini bebek ve anne için çok önemlidir, eksikliği büyük sorunlara yol açmaktadır.

Hamileliğin başlangıcından bu haftaya kadar olan dönemde de baş dönmesi, mide bulantısı ve bayılma şikâyetleri devam edebilir. Bu haftada anne adayında dikkat dağınıklığı ve unutkanlık belirtileri görülebilir, araç kullanan anne adaylarının daha dikkatli olması gerekir.

20. hafta gebelikte beslenme

Bu haftada anne adayları, önceki aylarda olduğu gibi bol su tüketmeye özen göstermeli, spor ve egzersizlerine devam etmeli, C vitamini ve kalsiyum ağırlıklı gıda ve içecekleri tüketmelidir. Vitaminlerin yeterli gelmediği durumlarda doktorunuza bu durumla ilgili reçete ile vitamin takviyesi için yardım isteyiniz. Acil durumlar içinde, erken doğum ve düşük tehlikesine karşı dikkatli olmanız gerekir.