Gündem Google ‘eski belediye başkanı’ dedi

Google ‘eski belediye başkanı’ dedi

21.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Arama motoru Google, YSK üyelerine hakaret ettiği gerekçesiyle yargılandığı davada 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası ve siyasi yasak kararı alınan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu “Eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı” olarak gösterdi.

Google ‘eski belediye başkanı’ dedi

GÜLDEN ÇOKTAN İstanbul - İmamoğlu, adının Google’da aratıldığı ve eski ibaresinin altının çizildiği bir ekran görüntüsünü Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2019 Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi’nde sarf ettiği “I speech kürsü” cümlesiyle paylaştı.

Haberin Devamı

İBB Basın Yayın Halkla İlişkiler Başkan danışmanı Murat Ongun ise, Google ile iletişime geçtikleri konuşmanın ekran görüntüsünü paylaştı. Paylaşımda, Ongun’un “Google Türkiye ekibinden” olarak tanımladığı kişi, “Datayı Wikipedia’dan çekiyor Google. Aksiyon alıyoruz. Biraz zaman alıyor ama düzeltilir” dedi. Ongun tweet’e, “Lütfen, bir/birkaç kişinin Wikipedia üzerinden yaptığı kurnazlığı ciddiye almayalım” diye yazdı. Bir süre sonra Wikipedia’dan “eski” kelimesi kaldırıldı.

‘Bilgiye muhtaç’

Wikipedia’ya bilgi girişleri, gönüllü editörler tarafından yapılıyor. Katkı sağlayanlar ise Vikipedist veya “Viki” olarak adlandırılıyor. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarım Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ali Murat Kırık, “Wikipedia bu işi gönüllü editörlerle gerçekleştiriyor. İçerik girişi sağlandığında diğer editörlerin de onaylamasına bağlı bir sistemden bahsediyoruz. Bir kişiyi ya da bir yeri, şirketi arattığınızda direkt olarak Wikipedia vb. tarzı sitelerden alınan bilgiler geliyor. Wikipedia’daki bilgilerin doğruluğu teyide muhtaçtır” dedi.