Gündem İdlib’de 12 Ocak’ta ateşkes

İdlib’de 12 Ocak’ta ateşkes

11.01.2020 - 07:50 | Son Güncellenme:

Suriye’de Esad rejiminin saldırılarını artırdığı ve yüz binlerce sivilin yerinden olduğu İdlib’de ateşkes kararı çıktı. Türkiye ve Rusya, İdlib’de 12 Ocak saat 00.01’den itibaren ateşkesin uygulanması konusunda anlaştı.

İdlib’de 12 Ocak’ta ateşkes

Milli Savunma Bakanlığı’ndan (MSB) yapılan açıklamada göre, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi içerisinde, hava/kara saldırılarının durdurulması, can kayıpları ile yeni göç akımlarının önlenmesi ve hayatın yeniden normale döndürülmesine katkı sağlamak amacıyla ateşkes uygulanması kararlaştırıldı. Bu kapsamda, Türkiye ve Rusya Federasyonu’nun bölgede 12 Ocak 2020 saat 00.01’den itibaren ateşkes uygulanması konusunda mutabık kaldığı kaydedildi. Ateşkes süresinin ucu açık bırakılması dikkati çekerken, tarafların uyması halinde çatışmasızlığın ne kadar süreceği bilinmiyor.

Haberin Devamı

İstanbul’da uzlaşıldı

TürkAkımı töreninin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin başkanlığında yapılan ikili görüşmeye, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu da katılmıştı. Taraflar insani dramın yaşandığı İdlib konusunda bu görüşmede uzlaşmaya varmıştı. Liderlerin ortak açıklamasında, İdlib’deki ‘Gerginliği Azaltma Bölgesi’nde sükunetin, İdlib konusundaki bütün anlaşmaların tamamen uygulanmasıyla sağlanması gerekliliği vurgulanmıştı.

380 bin Suriyeli geldi

İdlib’de rejim tarafından düzenlenen saldırılar nedeniyle evlerini terk edip, Türkiye sınırı yakınlarındaki güvenli bölgelere göç edenlerin sayısı son 2 günde gelenlerle birlikte 380 bine ulaştı. İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’ni hedef alan Rusya, rejim ve İran destekli unsurlar, yalnızca 2019 başından bu yana Türkiye sınırı yakınlarına, yaklaşık 1 milyon 300 bin sivilin göç etmesine sebep oldu. Bombardımanlarda 1600’den fazla sivil can verdi.

 

Yazarlar