Gündem İklim krizi çocuklara nasıl anlatılır?

İklim krizi çocuklara nasıl anlatılır?

11.04.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

İklim krizinden en çok etkilenecek grup çocuklar. UNICEF Türkiye de ebeveynler için, çocuklarının iklim değişikliğini keşfedip farkındalıklarının artmasına ve bu alanda mücadele etmenin yollarını bulmalarına yardımcı olacak ipuçlarını derledi.

İklim krizi çocuklara nasıl anlatılır

MELTEM GÜNEŞ / ANKARA - UNICEF Türkiye’nin çalışmasında, çocukların iklim değişikliği hakkında endişe, korku, üzüntü ve öfke benzeri birçok duygu hissedebileceği, bunların doğal tepkiler olduğu belirtildi. Ebeveynlerin öncelikle çocuklarının iklim krizi hakkında ne bildiğini, gezegenle ilgili korkularını ve umutlarını dinlemeleri gerektiğine dikkat çekildi.  

Haberin Devamı

Çalışmada, bilimsel gerçekleri anlatırken basit cümleler kurulması gerektiği vurgulandı. Örneğin, “İnsanlar, arabaları çalıştırmak, uçakları uçurmak ve evleri aydınlatmak için kömür ve petrol gibi fosil yakıtları yakıyor. Bunların hepsi, gezegenin etrafını bir balon gibi saran atmosfere sera gazları salarak iklimi daha sıcak hale getiriyor. Daha sıcak bir gezegen, daha fazla sel ve daha fazla fırtına gibi hava değişiklikleri anlamına gelir. Gezegen ısındıkça kutuplardaki buzullar erir ve deniz seviyeleri yükselir. Bu ciddi bir sorun ancak birçok bilim insanı ve çok sayıda genç, çözümler bulmak ve olumlu değişiklikler yapmak için çalışıyor. Ve bizim de yapabileceğimiz birçok şey var” gibi cümlelerin yardımcı olabileceği kaydedildi. Çocuklarla dışarıda vakit geçirmenin, doğanın değerini anlamalarına yardımcı olacağı belirtilerek “tohumlar ekin” önerisinde bulunuldu. 

Haberin Devamı

ÖRNEK ADIMLAR

Aile olarak iklim değişikliği ile mücadelede hangi adımların atıldığından bahsedilmesinin önemine de dikkat çekilen çalışmada su tasarrufu yapmak, geri dönüşüm yöntemini kullanmak veya kullanılmayan ışıkları kapatmak bu adıma örnek olarak verildi. Dünyada gençlerin bu konuda harekete geçtiği anımsatılarak, “Çocuğunuza birçok gencin gezegenimiz için mücadele ettiğini ve onların da bunu yapabileceğini söyleyin” denildi.